Tot ce trebuie știut despre sistemul Bonus Malus – Cum scapi de Malus la RCA
In functie de cat de disciplinat esti la volan, vei plati mai mult, sau mai putin pentru RCA, datorita sistemului Bonus Malus RCA. Practic, daca ai fost un sofer exemplar, poti plati cu 50% mai putin, iar daca ai fost spaima soselelor, poti plati dublu pentru asigurarea de raspundere civila, in baza celor 8 clase Bonus Malus.
Chiar si dupa ani de condus in siguranta, este nevoie doar de un moment de neatentie sau o viteza mica de reactie pentru a avea un accident cu o alta masina. Accidentele pot provoca daune atat propriului vehicul, cat si a altor vehicule sau chiar proprietatii unei terte parti implicate. Cu o asigurare buna, poti fi sigur ca polita va suporta cheltuielile si nu vei fi obligat sa dai banii din buzunar. Asa ca, daca esti in cautarea unui RCA online, asigura-te ca verifici suma daunelor acoperite.
Inainte de a lua de bune tarifele de referinta, trebuie sa stii ca ele nu reprezinta valorile la care sunt incheiate in piata politele RCA. Mai mult decat atat, pretul pentru contractul de asigurare RCA este influentat si de clasele Bonus Malus, pe langa informatiile soferului care detine dreptul de proprietate asupra autovehiculului asigurat si cele ale vehiculului asigurat.
Citeste in continuare articolul si vei afla ce presupune o verificare Bonus Malus, cum influenteaza acest sistem costul RCA-ului si ce se intampla cand se pierde Bonus Malus.
Ce presupune sistemul Bonus Malus pentru polita RCA?
Sistemul Bonus-Malus functioneaza pe baza unui mecanism de bonusuri si penalizari care sunt aplicate soferilor in functie de istoricul pe care acestia il au la volan. Exista 17 clase Bonus Malus, iar scopul acestei scale gandite de ASF este de a incuraja un comportament responsabil in randul asiguratilor, atunci cand vine vorba de condus si de a-i penaliza pe soferii iresponsabili.
Sistemul propune o diferentiere, asadar, intre un sofer care provoaca daune si unul care a condus prudent, s-a asigurat si nu a avut incidente. Aceasta responsabilizare a participantilor la trafic este realizata prin intermediul sistemului Bonus-Malus.
Daca esti disciplinat la volan, primesti o rasplata sub forma unei reduceri (Bonus) a pretului pe polita RCA, insa daca vatamezi un alt vehicul sau, mai rau, atentezi la integritatea altei persoane, vei fi sanctionat (Malus) cu majorarea primei de asigurare RCA. In acest fel, sistemul incearca sa reduca pe cat posibil numarul, oricum mare, de accidente, daune si vatamari corporale.
Cum se calculeaza clasa Bonus Malus?
Sistemul Bonus-Malus este format din categoria de baza B0 (atribuita unui nou asigurat, fara istoric in asigurare), 8 clase de Bonus, care pot atrage o reducere maxima de 50% si 8 clase de Malus, care pot atrage dupa sine cresterea penalitatilor pana la 80%.
Clasa de Bonus Malus se atribuie in mod automat in momentul asigurarii, calculandu-se istoricul de daunalitate. Pentru persoanele fizice, acest istoric se calculeaza doar in baza CNP-ului. In schimb, pentru persoane juridice, istoricul este calculat pe baza seriei de sasiu si a CUI-ului.
Clasele Bonus Malus: Cum se aplica Bonusul si reducerile in cazul primei de asigurare RCA?
Clasa de Bonus-Malus este calculata pe perioada anului calendaristic in care se incheie polita de asigurare auto obligatorie, indiferent de perioada asigurata. Daca in acest timp nu inregistrezi daune, vei beneficia de un bonus, respectiv de o reducere a primei de asigurare. Sistemul Bonus-Malus este reglementat prin normele ASF si se aplica la reinnoirea politei RCA.
Coeficientii din sistemul Bonus-Malus: clasele de Bonus
Bonusul (reducerea) este marcat de litera B, dupa care se trece un numar care indica nivelul de reducere. Asa cum mentionam anterior, exista opt clase de Bonus, respectiv de reducere dupa cum urmeaza:
- Clasa Bonus Malus B0 – categoria de baza
- B1 – 5% reducere
- B2 – 10% reducere
- B3 – 15% reducere
- B4 – 20% reducere
- B5 – 25% reducere
- B6 – 30% reducere
- B7 – 40% reducere
- B8 – 50% reducere
Atunci cand inchei pentru prima data asigurarea RCA, pornesti de la clasa de baza B0 (atribuita unui nou asigurat, fara a avea istoric de asigurare) si pentru care nu se acorda niciun bonus. In cazul in care nu ai produs nicio dauna in anul calendaristic anterior, avansezi cu o clasa si la plata politei primesti o reducere de 5%.
In functie de coeficientii Bonus, cu cat acumulezi mai multi ani asigurati fara a produce accidente ori daune, poti ajunge la o reducere de maximum 50% (nivelul B8) la contractul RCA.
Clase Bonus Malus: Cum se aplica Malusul si cresterile de pret in cazul politei RCA?
La fel ca in cazul Bonusului, Malusul se calculeaza in functie de activitatea soferului. Asa ca, daca in perioada asigurata sunt inregistrate daune, vei fi penalizat prin aplicarea unui Malus, adica prin majorarea asigurarii RCA, cat si prin penalizarea cu doua clase per eveniment.
Malusul (penalizarea sau majorarea de pret) este marcata cu litera M, dupa care se trece un numar care indica procentul care este adaugat politei de asigurari RCA. Exista 8 clase Malus:
- Clasa M1 + 10% majorare
- Clasa M2 + 20% majorare
- Clasa M3 + 30% majorare
- Clasa M4 + 40% majorare
- Clasa M5 + 50% majorare
- Clasa M6 + 60% majorare
- Clasa M7 + 70% majorare
- Clasa M8 + 80% majorare
Verificare clasa Bonus Malus: cate clase se scad la producerea unei daune si cum se face transferul clasei Bonus Malus?
Transferul clasei Bonus-Malus se face in baza contractului RCA si a comportamentului fiecarui sofer pe drumurile publice, intrucat, dupa cum mentionam si anterior, Bonus Malus este un sistem de recompensare, respectiv penalizare.
In caz de dauna se scad 2 clase. Bonusul se aplica dupa urmatoarea regula: un sofer urca o clasa de Bonus la fiecare an calendaristic in care achita pretul politei RCA fara sa aiba evenimente/daune provocate. De exemplu, daca acum ai clasa BM 2 si iti faci asigurarea pe 12 luni, vei trece la clasa B3. In cazul in care ai M4 pe RCA, la prima reinnoire pe 12 luni vei transfera clasa M3.
Referitor la verificarea asigurarii RCA, respectiv la verificarea sistemului Bonus-Malus pentru toate vehiculele, clasele de Bonus si Malus se pot verifica in mai multe moduri. Pentru a verifica o clasa de Malus, spre exemplu, poti apela la firma de asigurare de la care ai achizitionat polite RCA pana acum.
Practic, poti cere informatii despre contractul RCA indiferent de perioada in care se afla acesta. In acest fel, iti va fi mai usor sa faci si verificarea pretului politei RCA la urmatoarea reinnoire. De asemenea, pentru aflarea pretului asigurarii RCA, mai poti face o verificare online ori prin intermediul BAAR, care iti vor spune tot ce vrei sa stii despre sistemul Bonus-Malus si, implicit, despre pretul asigurarii RCA pentru autovehiculul tau.
La ce perioada se raporteaza clasele Bonus si Malus?
Perioada de referinta standard pentru sistemul Bonus Malus se aplica in functie de anul anterior datei emiterii politei. Acest lucru inseamna ca istoricul soferului stabileste clasa de Bonus-Malus pentru noua polita de asigurare auto.
De exemplu, daca un sofer a avut un an fara niciun incident rutier sau daune, acest lucru poate duce la o reducere a clasei sale bonus, ceea ce inseamna ca va plati o prima de asigurare mai mica in urmatorul an. Pe de alta parte, daca un sofer a fost implicat in accidente sau a avut alte incidente rutiere in anul anterior, acest lucru poate duce la o crestere a clasei sale malus, iar prima asigurarii RCA se va majora atunci cand incheie contractul RCA, indiferent de perioada asigurata.
Daca am cumparat o masina si fostul prorietar avea malus ma afecteaza?
Nu, nu esti influentat de clasa Bonus-Malus pe care a avut-o fostul proprietar in cazul in care cumperi o masina second hand. Fiecare proprietar auto porneste de la clasa B0 in calcularea primei politei de asigurare RCA.
O sa primesc clasa Malus daca masina mea a fost implicata intr-un accident fiind condusa de o alta persoana?
Da, daca masina a fost condusa cu acordul tau. Singura situatie in care malus-ul nu se aplica este atunci cand masina a fost insusita si folosita fara acordul tau (furt), si ai sesizat in scris politia.
Sfat: Daca ai nevoie de certificat din care sa reiasa ca nu ai avut daune, trebuie sa te adresezi asiguratorului. Brokerul te poate ajuta doar in relatia cu asiguratorul.
Sistemul Bonus Malus presupune prudenta la volan!
Sistemul Bonus Malus este format din 14 clase de Bonus si Malus, iar primele de asigurare RCA nu vor creste daca te asiguri ca ai condus prudent in anul anterior emiterii politei de asigurare. Fiecare clasa a sistemului Bonus-Malus corespunde unei reduceri, respectiv penalizari la incheierea contractului de asigurare RCA unei persoane fizice sau juridice.
Prin urmare, poti incheia in continuare RCA la preturi avantajoase atat timp cat esti un sofer prudent. In momentul in care conduci in siguranta poti beneficia de cea mai favorabila clasa de Bonus-Malus corespunzatoare istoricului tau la volan.
Te poti feri de cele opt clase de Malus doar atunci cand eviti accidentele si conduci in siguranta! Exista clase pentru fiecare eveniment, cum exista si clase pentru fiecare incident, iar fiecare clasa de Malus vine cu o penalizare substantiala! Condu prudent si nu vei avea niciodata probleme, iar pentru contractul de asigurare RCA, apeleaza cu incredere la Pint.ro!