În funcție de cât de disciplinat ești la volan, vei plăti mai mult, sau mai puțin pentru RCA, datorită sistemului Bonus Malus RCA. Practic, daca ai fost un șofer exemplar, poți plăti cu 50% mai puțin, iar dacă ai fost spaima șoselelor, poți plăti dublu pentru asigurarea de răspundere civilă, in baza celor 8 clase Bonus Malus.
Chiar și după ani de condus în siguranță, este nevoie doar de un moment de neatenție sau o viteză mică de reacție pentru a avea un accident cu o altă mașină. Accidentele pot provoca daune atât propriului vehicul, cât și a altor vehicule sau chiar proprietății unei terțe părți implicate. Cu o asigurare bună, poți fi sigur că polița va suporta cheltuielile și nu vei fi obligat să dai banii din buzunar. Așa că, dacă ești în căutarea unui RCA online, asigură-te că verifici suma daunelor acoperite.
Înainte de a lua de bune tarifele de referință, trebuie să știi că ele nu reprezintă valorile la care sunt încheiate în piață polițele RCA. Mai mult decât atât, prețul pentru contractul de asigurare RCA este influențat și de clasele Bonus Malus, pe lângă informațiile șoferului care deține dreptul de proprietate asupra autovehiculului asigurat și cele ale vehiculului asigurat.
Citește în continuare articolul și vei afla ce presupune o verificare Bonus Malus, cum influențează acest sistem costul RCA-ului și ce se întâmplă cand se pierde Bonus Malus.
Ce presupune sistemul Bonus Malus pentru polița RCA?
Sistemul Bonus-Malus funcționează pe baza unui mecanism de bonusuri și penalizări care sunt aplicate șoferilor în funcție de istoricul pe care aceștia îl au la volan. Există 17 clase Bonus Malus, iar scopul acestei scale gândite de ASF este de a încuraja un comportament responsabil în rândul asiguraților, atunci când vine vorba de condus și de a-i penaliza pe șoferii iresponsabili.
Sistemul propune o diferențiere, așadar, între un șofer care provoacă daune și unul care a condus prudent, s-a asigurat și nu a avut incidente. Această responsabilizare a participanților la trafic este realizată prin intermediul sistemului Bonus-Malus.
Dacă ești disciplinat la volan, primești o răsplată sub forma unei reduceri (Bonus) a prețului pe polita RCA, însă dacă vătămezi un alt vehicul sau, mai rău, atentezi la integritatea altei persoane, vei fi sancționat (Malus) cu majorarea primei de asigurare RCA. În acest fel, sistemul încearcă să reducă pe cât posibil numărul, oricum mare, de accidente, daune și vătămări corporale.
Cum se calculează clasa Bonus Malus?
Sistemul Bonus-Malus este format din categoria de bază B0 (atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare), 8 clase de Bonus, care pot atrage o reducere maximă de 50% și 8 clase de Malus, care pot atrage după sine creșterea penalităților până la 80%.
Clasa de Bonus Malus se atribuie în mod automat în momentul asigurării, calculându-se istoricul de daunalitate. Pentru persoanele fizice, acest istoric se calculează doar în baza CNP-ului. În schimb, pentru persoane juridice, istoricul este calculat pe baza seriei de șasiu și a CUI-ului.
Clasele Bonus Malus: Cum se aplică Bonusul și reducerile în cazul primei de asigurare RCA?
Clasa de Bonus-Malus este calculată pe perioada anului calendaristic în care se încheie polița de asigurare auto obligatorie, indiferent de perioada asigurată. Dacă în acest timp nu înregistrezi daune, vei beneficia de un bonus, respectiv de o reducere a primei de asigurare. Sistemul Bonus-Malus este reglementat prin normele ASF și se aplică la reinnoirea politei RCA.
Coeficientii din sistemul Bonus-Malus: clasele de Bonus
Bonusul (reducerea) este marcat de litera B, după care se trece un număr care indică nivelul de reducere. Așa cum menționam anterior, există opt clase de Bonus, respectiv de reducere după cum urmează:
- Clasa Bonus Malus B0 – categoria de bază
- B1 – 5% reducere
- B2 – 10% reducere
- B3 – 15% reducere
- B4 – 20% reducere
- B5 – 25% reducere
- B6 – 30% reducere
- B7 – 40% reducere
- B8 – 50% reducere
Atunci când închei pentru prima dată asigurarea RCA, pornești de la clasa de bază B0 (atribuită unui nou asigurat, fără a avea istoric de asigurare) și pentru care nu se acordă niciun bonus. În cazul în care nu ai produs nicio daună în anul calendaristic anterior, avansezi cu o clasă și la plata poliței primești o reducere de 5%.
În funcție de coeficienții Bonus, cu cât acumulezi mai mulți ani asigurați fără a produce accidente ori daune, poți ajunge la o reducere de maximum 50% (nivelul B8) la contractul RCA.
Clase Bonus Malus: Cum se aplică Malusul și creșterile de preț în cazul politei RCA?
La fel ca în cazul Bonusului, Malusul se calculează în funcție de activitatea șoferului. Așa că, dacă în perioada asigurată sunt înregistrate daune, vei fi penalizat prin aplicarea unui Malus, adică prin majorarea asigurarii RCA, cât și prin penalizarea cu două clase per eveniment.
Malusul (penalizarea sau majorarea de preț) este marcată cu litera M, după care se trece un număr care indică procentul care este adăugat poliței de asigurari RCA. Există 8 clase Malus:
- Clasa M1 + 10% majorare
- Clasa M2 + 20% majorare
- Clasa M3 + 30% majorare
- Clasa M4 + 40% majorare
- Clasa M5 + 50% majorare
- Clasa M6 + 60% majorare
- Clasa M7 + 70% majorare
- Clasa M8 + 80% majorare
Verificare clasa Bonus Malus: câte clase se scad la producerea unei daune și cum se face transferul clasei Bonus Malus?
Transferul clasei Bonus-Malus se face în baza contractului RCA și a comportamentului fiecărui șofer pe drumurile publice, întrucât, după cum menționam și anterior, Bonus Malus este un sistem de recompensare, respectiv penalizare.
În caz de daună se scad 2 clase. Bonusul se aplică după următoarea regulă: un șofer urcă o clasă de Bonus la fiecare an calendaristic în care achită prețul poliței RCA fără să aibă evenimente/daune provocate. De exemplu, dacă acum ai clasa BM 2 și îți faci asigurarea pe 12 luni, vei trece la clasa B3. În cazul în care ai M4 pe RCA, la prima reînnoire pe 12 luni vei transfera clasa M3.
Referitor la verificarea asigurării RCA, respectiv la verificarea sistemului Bonus-Malus pentru toate vehiculele, clasele de Bonus și Malus se pot verifica în mai multe moduri. Pentru a verifica o clasă de Malus, spre exemplu, poți apela la firma de asigurare de la care ai achiziționat polițe RCA până acum.
Practic, poți cere informații despre contractul RCA indiferent de perioada în care se află acesta. În acest fel, îți va fi mai ușor să faci și verificarea prețului poliței RCA la următoarea reînnoire. De asemenea, pentru aflarea prețului asigurării RCA, mai poți face o verificare online ori prin intermediul BAAR, care îți vor spune tot ce vrei să știi despre sistemul Bonus-Malus și, implicit, despre prețul asigurării RCA pentru autovehiculul tău.
La ce perioadă se raportează clasele Bonus și Malus?
Perioada de referință standard pentru sistemul Bonus Malus se aplică în funcție de anul anterior datei emiterii poliței. Acest lucru înseamnă că istoricul șoferului stabilește clasa de Bonus-Malus pentru noua poliță de asigurare auto.
De exemplu, dacă un șofer a avut un an fără niciun incident rutier sau daune, acest lucru poate duce la o reducere a clasei sale bonus, ceea ce înseamnă că va plăti o primă de asigurare mai mică în următorul an. Pe de altă parte, dacă un șofer a fost implicat în accidente sau a avut alte incidente rutiere în anul anterior, acest lucru poate duce la o creștere a clasei sale malus, iar prima asigurării RCA se va majora atunci când incheie contractul RCA, indiferent de perioada asigurata.
Daca am cumparat o mașina si fostul prorietar avea malus ma afecteaza?
Nu, nu ești influențat de clasa Bonus-Malus pe care a avut-o fostul proprietar în cazul în care cumperi o mașină second hand. Fiecare proprietar auto pornește de la clasa B0 în calcularea primei politei de asigurare RCA.
O să primesc clasa Malus dacă mașina mea a fost implicată într-un accident fiind condusă de o altă persoana?
Da, daca mașina a fost condusă cu acordul tău. Singura situație în care malus-ul nu se aplică este atunci când mașina a fost însușită și folosită fără acordul tău (furt), și ai sesizat în scris poliția.
Sfat: Daca ai nevoie de certificat din care să reiasă că nu ai avut daune, trebuie să te adresezi asiguratorului. Brokerul te poate ajuta doar în relația cu asiguratorul.
Sistemul Bonus Malus presupune prudență la volan!
Sistemul Bonus Malus este format din 14 clase de Bonus și Malus, iar primele de asigurare RCA nu vor crește dacă te asiguri că ai condus prudent în anul anterior emiterii poliței de asigurare. Fiecare clasa a sistemului Bonus-Malus corespunde unei reduceri, respectiv penalizări la încheierea contractului de asigurare RCA unei persoane fizice sau juridice.
Prin urmare, poți încheia în continuare RCA la prețuri avantajoase atât timp cât ești un șofer prudent. În momentul în care conduci în siguranță poți beneficia de cea mai favorabila clasa de Bonus-Malus corespunzatoare istoricului tău la volan.
Te poți feri de cele opt clase de Malus doar atunci când eviți accidentele și conduci în siguranță! Există clase pentru fiecare eveniment, cum există și clase pentru fiecare incident, iar fiecare clasa de Malus vine cu o penalizare substanțială! Condu prudent și nu vei avea niciodată probleme, iar pentru contractul de asigurare RCA, apelează cu încredere la Pint.ro!
6 comentarii
Din practica, bonusul are caracter optional, putini asiguratori il aplica. Euroins, de exemplu,nu se mai oboseste sa acorde.
Cred ca ar trebui sa fie obligaotiu, dupa cum iau in calcul, intotdeauna, malus-ul.
Cu cata usurinta spune si citez ” Pot sa scap de clasa malus daca vand masina?
Raspunsul este da si nu!”
Cum sa spui da si nu.. pai daca ai doua raspunsuri pentru o singura intrebare inseamna ca este o problema, ca majoritatea idioteniilor din tara asta, pai masina se conduce singura de scapi de bonus-malus ? Sunteti fara pic de imaginatie, luati sisteme din alte tari si le aplicati exact cum sunteti si anume prost.
Inca un citat ” O sa primesc clasa malus daca masina mea a fost implicata intr-un accident fiind condusa de o alta persoana?
Da, daca masina a fost condusa cu acordul tau.”
Nu sunteti sanatosi la cap, cum sa spuneti asa ceva cu atata usurinta. acelasi raspuns pentru porcaria spusa de voi… Masina nu se conduce singura, este condusa de un sofer, el este de vina. PE SOFER nu pe masina, meritati batuti cu pietre si impuscati.
Buna ziua,
Legat de ” Pot sa scap de clasa malus daca vand masina?
Raspunsul este da si nu!” Am dat si raspunsul: Ai malus si vinzi masina. In momentul in care vei cumpara o masina noua o sa ai clasa B0, adica nu primesti nici reducere, nici nu platesti mai mult. Vei trece la clasa de malus(sau bonus) pe care o aveai inainte doar daca SOLICITI acest lucru.
In ceea ce priveste ” O sa primesc clasa malus daca masina mea a fost implicata intr-un accident fiind condusa de o alta persoana?
Da, daca masina a fost condusa cu acordul tau.” Malusul il primeste cel care apare pe certificatul de inmatriculare al autoturismului, adica PROPRIETARUL. De exemplu, daca ai imprumutat masina unui prieten si el loveste pe cineva, tu vei primi malus, nu el.
SE PARE CA CEI DE LA ASIGURARI TIN EVIDENTA NUMAI LA ACCIDENTE
LA REDUCERI NU , DE ZECE ANI NU AM EVENIMENT RUTIER DIN VINA MEA SI NU BENEFICIEZ DE NICIO REDUCERE…
MAFIOTI
buna ziua, am 2 masi in proprietate. una de familie cealalta pentru servici. ambele sunt inmatriculate pe numele meu. una din ele este bonus malus b9 cealalta b1. care este procedura pentru a folosi acelasi bonus malus si la cea b1? Multumesc, Constantin
Buna ziua, puteti transfera clasa de bonus doar daca vindeti masina cu B9 si cumparati una noua. Nu se poate transfera pe cea cu B1