Pentru început, dacă nu știați deja, Ministerul Mediului a demarat în anul 2015 un proiect prin care se ofereau 100 de ecotichete în valoare de 20.000 de lei celor care își doreau să experimenteze șofatul la volanul unor masini electrice sau mașini hibrid. În 6 ani, lucrurile s-au mai schimbat și o dată cu ele și legile.
În continuare, acest program urmărește reducerea emisiilor de gaze poluante, prin promovarea unor vehicule verzi, nepoluante și total eficiente din punct de vedere energetic. Ecotichetele sunt disponibile și în cadrul programului Rabla și se acordă trei ecotichete și un tichet Rabla sau peste 6.700 de euro reducere.
Rămâneți alături de noi, fiindcă urmează să prezentăm un scurt ghid de acordare a ecotichetelor și a felului în care oricine poate beneficia de acestea pentru achiziționarea unor mașini hibrid sau full electrice. Citiți în continuare și aflați și care sunt principalele diferențe între masinile electrice și modelele hybrid!
Care este valoarea ecotichetelor pentru mașini hibrid?
Conform ghidului de acordare al ecotichetelor, există 4 valori conform cărora se pot acorda aceste reduceri de preț sau bonusuri pentru achiziționarea unor masini electrice sau masini hybrid. Indiferent dacă doriți să vă achiziționați un Ford Puma sau o altă marcă de masini hibrid, trebuie să fiți atent la autonomie, cât și la valorile de acordare a ecotichetelor.
Valorile ecotichetelor pentru masini hybrid:
- 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unei masini electrice
- 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unei masini hybrid, care generează o cantitate de emisii de CO2 de maximum 50 g/km, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC
- 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, în cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru masini hibrid noi, care generează maximum 70 g CO2/km NEDC, în regim de funcționare mixt
- 3.500 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unei motociclete electrice, conform informațiilor înscrise în COC
Sursă informații: Legea5.ro
Mașini hibrid – ce este și ce presupune un autoturism electric hybrid?
V-ați propus să vedeți oferta de masini hibrid, însă nu știți neapărat diferența dintre hibrid și full electric? Fiți fără griji! Nu ne naștem învățați și, mai mult, în fiecare zi există câte un lucru cu care să ne autodepășim.
Prin urmare, un autoturism electric modelul hibrid, face parte tot din categoria de masini cu motorul electric, însă care pentru a-și asigura propulsia mecanică și autonomia, preia combustibil disponibil din două surse de energie.
Aceste surse sunt montate pe vehicul și funcționează în felul următor:
1. Există un combustibil consumabil, adică un dispozitiv de stocare a energiei electrice: o baterie sau un condensator ori volant/generator
2. Mai există o sursă de alimentare externă sau un plug-in, care generează o cantitate de emisii de dioxid de carbon (CO2) mai mică de 50g/km
Masini electrice – ce este și ce presupune motorul de autoturism complet electric?
Ei bine, da! Un autoturism complet electric este exact modelul de mașină la care vă gândiți, adică acel autovehicul propulsat de un motor electric, a cărui autonomie este furnizată de baterii reîncărcabile.
Desigur, ele pot fi alimentate la o sursă externă de energie electrică. Modelele de masini electrice sunt categorisite ca vehicule cu emisii poluante zero, fiindcă nu sunt alimentate cu benzina sau motorina, deci mașini verzi, complet prietenoase cu mediul.
Top 5 masini cu motor electric sau hibrid
Dacă sunteți în căutarea unor masini hibride sau masini electrice, urmează să vă prezentăm câteva modele accesibile pe care le puteți cumpăra chiar din Romania pe baza ofertei Rabla Plus. Acestea sunt cele mai ieftine și eficiente modele de masini hibrid și masini electrice!
Renault Twizy
Sursă foto Renault
Deși nu este chiar o mașină în adevăratul sens al cuvântului, Renault Twizy poate fi achiziționat pentru suma de 7.000 de euro în varianta de 45 cai putere sau 7.700 de euro pentru versiunea cu 80 cai putere. Modelul Twizy poate transporta două persoane, și deși are patru roți, seamănă mai degrabă cu un scuter cu acoperiș.
Toyota Yaris Hybrid
Sursă foto Toyota
Toyota este unul din cei mai buni producători când vine vorba de mașini hibrid, în special datorită celebrului Prius. Cu toate acestea, în România, cel mai ieftin hibrid la Japonezilor este Yaris Hybrid, care poate fi achiziționat pentru un preț de pornire de 14.330 de euro. Ansamblul motor electric – motor termic produce 100 CP, ceea ce pe hârtie, profilează un consum mediu de doar 3,3/100 km.
Honda Jazz Hybrid
Sursă foto Honda
Nici cei de la Honda nu sunt străini sistemelor hibride de propulsie, iar în România clienții pot opta pentru Jazz Hybrid, pentru un preț de 17.596 de euro. În plus, Jazz Hybrid îmbină un motor cu ardere internă de 1,3 litri și un motor electric pentru o putere maximă de 88 CP și un consum mediu de 4.6 l/100 km.
Toyota Auris Hybrid
Sursă foto Toyota
Un alt model de mașină electrică perfect adaptată pentru traficul din România este Auris de la Toyota. Auris Hybrid este vărul mai mare al lui Yaris Hybrid și propune un motor cu combustie internă de 1,8 litri și un motor electric pentru o putere totală de 136 CP. Consumul mediu teoretic este evaluat în jurul valorii de 3,8l/100km, dar cea mai ieftină versiune pleacă de la 20.094 de euro.
Renault ZOE
Sursă foto Renault
Spre deosebire de Twizy, ZOE chiar arată ca o mașină, plus că vorbim de un model 100% electric, care vine cu un preț de pornire în România de 20.900 de euro. De acești bani, veți beneficia de o autonomie maximă de 240 de kilometri cu o singură încărcare a bateriei și mai mult loc pentru pasageri.
Un ciclul complet de încărcare durează 240 de minute la o priză normală, însă trebuie menționat că ZOE se simte cel mai bine în mediul urban sau cel mult în împrejurimile orașului. Prețul exprimat în euro al acestor autoturisme hybrid asigură o putere însemnată pentru un trafic de oraș.
Poate preferi un model românesc și inovator propus de Dacia Spring!
Sursă foto Dacia
Fanii deja cunosc acest aspect, anume că Dacia a lansat o inovație în industria auto prin lansarea primului lor model electric. Cu prețul de pornire sub 21.000 EUR, Dacia Spring are o baterie de 26,8 kWh și permite obținerea unei autonomii de 225 km WLTP. Ce promite brandul este că „poți merge în oraș până la 5 zile, fără fie nevoie să încarci bateria vehiculului!”
Noile autoturisme ale viitorului: Masini electrice & hibride
Indiferent că sunteți adeptul unor mașini electrice sau mașini hibrid, cu siguranță, pentru mediul înconjurător ele devin o alternativă mult peste cea a mașinilor obișnuite. Sperăm că articolul nostru a fost util pentru dumneavoastră și că informațiile v-au pus, cel puțin, pe gânduri. Vă așteptăm în secțiunea de comentarii cu propunerile dumneavoastră de mașini electrice sau mașini hibrid care v-au făcut cu ochiul!
Aflați costul asigurarii pentru o mașină electrică sau hibrid!
Până atunci, dacă deja dețineți un model în regim hybrid și vă interesează suma sau costul de asigurare auto pentru o mașină electrica sau hibridă, puteți pune la încercare instrumentul nostru de calcul RCA și CASCO pentru modelul auto pe care îl dețineți.
Cu doar câteva detalii introduse în câmpurile calculatorului RCA/CASCO puteți cauta și genera oferte de preț pentru orice marcă de autoturisme: de la Ford la Tesla. În plus, instrumentul nostru de calcul este ușor de folosit, iar dacă optați pentru plata cu cardul, veți putea beneficia de asigurare în format electronic în doar câteva minute.