Soferii romani ar putea recupera banii de taxa auto fara sa fie nevoiti sa apeleze la instanta, asa cum se intampla pana acum. Guvernul isi propune sa adopte un act normativ, cel mai probabil o ordonanta de urgenta, prin intermediul careia banii sa fie inapoiati fara necesitatea unui proces.
“Am discutat sa identificam impreuna o procedura administrative prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetatenilor romani care isi cer inapoi banii incasati ilegal sa fie solutionate fara a se mai apela la instanta. [ …] E clar ca legea adoptata anterior nu corespundea normelor europene si nici celor constitutionale si ca Guvernul va trebui sad ea banii inapoi. Trebuie sa facem aceasta procedura, ca macar sa nu mai punem judecatori si grefieri sa dea termene si sa scrie sentinte care sunt toate intr-un singur sens, in care Guvernul trebuie sad ea bani inapoi”, a spus ministrul interimar al Justitiei, Victor Ponta.
Soferii care au achitat noua taxa auto, introdusa de Guvern in luna ianuarie, puteau sa isi recupereze banii prin intermediul unui avocat. Taxa de poluare, in forma in care era reglementata prin Legea nr.9/2012, nu respecta principiul “poluatorul plateste”, avand in vedere faptul ca nu toti cei care detineau masini care poluau plateau taxa.
Rata de succes a acestor procese intentate impotriva statului pentru recuperarea taxei auto este ridicata, avand in vedere faptul ca acest impozit era ilegal. Taxa trebuie perceputa in momentul in care exista un serviciu prestat in folosul contribuabilului de catre institutiile statului, insa in cazul taxei auto, acest serviciu nu exista, astfel ca banii erau perceputi fara o baza reala.
Legea taxei auto (pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule) prevede reducerea cu 25% a sumei de bani platite. Astfel, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, soferii pot cere restituirea diferentei de bani din taxa platita.