Talon auto – Fiecare mașină, fie că este autoturism sau alt tip de autovehicul, trebuie să fie înregistrată sau înmatriculată în România. Acest lucru implică obținerea unui document oficial de la instituțiile competente, cunoscut sub numele de Certificat de Înmatriculare sau, pe scurt, „certificatul de naștere” al mașinii.
În articolul de față veți vedea mai multe informații despre ce înseamnă talon auto, dar și de ce acte aveți nevoie pentru obținerea acestuia. Nu confundați următorii termeni: talon, carte auto și asigurare auto! Sunt lucruri diferite!
Ce este talonul masinii?
La fel cum fiecare individ are o carte de identitate, fiecare mașină este însoțită de un document care atestă și detaliază informațiile de utilizare și alte aspecte importante despre vehicul.
Acest document este cunoscut sub numele de talon auto. Talonul auto este un document (sau certificatul de înmatriculare) foarte important pentru orice șofer. În rândurile următoare veți vedea și ce informații conține acesta.
Spre deosebire de cartea unde se găsesc atât informații despre autovehicul, cât și despre foștii proprietari, în talon veți găsi atât detaliile despre autovehicul, cât și inspecțiile tehnice periodice și data când s-a făcut ultimul ITP.
Legenda talon auto
Talonul auto sau certificatul de înmatriculare este compus din 3 file și conține mai multe elemente de securitate. Talonul, mai exact, fundalul, fiind rezistent la contrafacere prin scanare, tipărire, copiere sau prin alte mijloace:
- hârtie filigran
- reacție la razele UV (este prezenta stema României pe cele 3 file)
- microscriere
- scris pretipărit în relief
- elemente fizibile și opace fluorescente
- fibre încorporate vizibile doar în UV
- fundal rezistent la contrafacere, ce cuprinde cel puțin două culori speciale, fără culorile primare
- seria imprimantului, ce este tipărită pe cele 3 file
A doua parte include dimensiunile documentului, care sunt de 114 x 210 mm (talonul mașinii neîmpăturit) și de 114 x 70 mm pentru talonul împăturit.
A treia parte este conținutul, iar prima pagina cuprinde: numărul de înmatriculare (A), data primei înmatriculări a vehiculului (B) și datele personale (C). În continuare, veți vedea ce informații găsiți în talonul auto și explicăm ce înseamnă fiecare literă.
Talon auto legenda:
- D – reprezintă date despre vehicul
- E – numărul de identificare al vehiculului
- F – masa
- G – masa vehiculului în serviciu cu caroseria şi cu dispozitiv de cuplare în cazul unui vehicul de tractare în exploatare, din orice altă categorie în afară de M1
- H – reprezintă perioada de valabilitate, dacă nu este nelimitată
- I – este data înmatriculării la care se referă acest certificat de înmatriculare
- J – este categoria vehiculului
- K – reprezintă numărul omologării de tip (dacă este disponibil)
- P – motorul și date despre acesta, inclusiv informații despre capacitate cilindrică
- Q – reprezintă raportul dintre putere/masă (în kW/kg) (numai pentru motociclete)
- R – este culoarea vehiculului
- S – indică numărul de locuri
- Y – reprezintă seria cărţii de identitate a vehiculului
- Z – autoritatea emitentă
Eliberare talon auto: cum se procedează?
Pentru obținerea talonului auto, va trebui să depuneți la DRPCIV (Sediul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) un dosar care să conțină următoarele documente:
- cartea de identitate a solicitantului (al dumneavoastră, în cazul de față)
- cerere la RAR (Regia Autonoma Registrul Auto Roman);
- dacă nu sunteți deținătorul legal al autoturismului, veți avea nevoie de o împuternicire legală (dacă sunteți persoană fizică), iar dacă sunteți persoană juridică, veți avea nevoie de o delegație
- documentele care atestă calitatea de proprietar al vehiculului
Schimbare talon auto: de ce documente ai nevoie?
Există și situația în care ți-a fost furat respectivul talon auto și astfel trebuie să apelezi la poliție sau la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.
Dacă și tu te întrebi despre acte necesare schimbare talon auto, să știi că multe persoane o fac, așa că nu ești singurul! Talonul vechi se poate schimba, iar pentru a schimba un talon masina, fie din cauza defectării motorului, fie motorul nu se mai poate repara, fie achiziționezi un motor second hand, fie ai schimbat culoarea mașinii, vei avea nevoie de documentele necesare.
Pentru orice modificări cu privire la seria de sasiu, serie motor, culoare sau orice alt tip de modificare, talonul auto trebuie schimbat, astfel vei putea să conduci vehiculul pe drumurile publice respectând normele în vigoare.
Dacă ai nevoie de schimbarea talonului auto, iată documente pe care trebuie să le ai:
- daca l-ați pierdut sau v-a fost furat, veți avea nevoie de o cerere tip;
- fișă de înmatriculare;
- și cartea de identitate a vehiculului vă va fi necesară, cu modificările realizare de Regia Autonomă Registrul Auto Român, în două exemplare – original și copie;
- și dovada plății taxei certificatului de înmatriculare vă va fi necesară;
- actul de identitate al solicitantului, în două exemplare – original și copie;
- copie contract RCA în termen de valabilitate;
- certificatul de înmatriculare – în original;
- șoferul trebuie să aducă o procură specială, autentificată de notarul public, în cazul în care documentele sunt depuse de o altă persoană decât el – titularul.
Ce să faceți dacă ați pierdut talonul auto?
Trebuie să știți că, pe lângă actul dumneavoastră de identitate, la o inspecție efectuată de către organele de poliție care se ocupă de verificări rutiere, veți avea de prezentat și talonul mașinii.
Iată ce să faceți dacă ați pierdut acest talonul auto!
Va trebuie să vă adresați la Direcția Regim Permise de Conducere (DRPCIV) cu următoarele acte:
- o cerere tip (o găsiți la ghișeu sau o puteți descărca de pe site-ul oficial al DRPCIV)
- o declarație care atestă furtul, pierderea sau deteriorarea documentului
- cartea de identitate a vehiculului, în două exemplare – original și copie
- dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare
- un alt lucru necesar este prezența certificatului de înmatriculare
Preschimbare talon auto: ce presupune?
Preschimbarea talonului auto se referă la înlocuirea sau reînnoirea certificatului de înmatriculare a unui vehicul. Aceasta poate fi necesară pentru cazurile în care proprietarul trebuie să schimbe datele, dar și când expiră valabilitatea talonului, precum și în caz de furt, pierdere sau deteriorare a talonului.
Așadar, talonul reprezintă cartea de identitate a mașinii, iar acesta trebuie schimbat și proprietarul trebuie să prezinte anumite documente. V-am explicat anterior ce informații găsiți pe talonul auto, cum puteți obține talonul auto, ce trebuie să faceți pentru schimbarea talonului, actele necesare și unde trebuie să le depuneți.
Pint.ro – locul unde puteți achiziționa orice tip de asigurare!
Nu uitați că la noi găsiți asigurări RCA, CASCO, dar și asigurări pentru călătorie sau locuință. În plus, vă putem ajuta și cu asistență rutieră, astfel veți uita de grijile pe care problemele mașinii le generează.
Mergeți întotdeauna la sigur, cu Pint.ro!