Existenta unui RCA valabil nu garanteaza tot timpul ca soferul va scapa de raspunderea civila auto. Exista anumite situatii in care compania de asigurari poate solicita plata contravalorii despagubirilor care au fost achitate in urma producerii de daune, moment in care soferul este obligat prin lege sa plateasca din buzunar o anumita suma de bani.
Astfel, compania de asigurari va plati catre pagubiti despagubirile, conform contractului RCA incheiat, insa in anumite situatii, aceasta are dreptul sa solicite recuperarea banilor.
Cand poate asiguratorul sa isi recupereze banii platiti pentru despagubirea RCA?
“Asiguratorul RCA poate face regres impotriva propriului asigurat in cazurile prevazute de Art. 58 din Legea 136/1995. Concret, pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice (peste 8 la mie), conducere fara permis sau cand fapta este produsa cu intentie”, a spus Madalin Rosu, directorul Diviziei Daune din cadrul Generali Romania.
Astfel, o companie de asigurari isi poate recupera banii platiti pentru despagubirile RCA atunci cand:
– accidentul a fost produs cu intentie
– accidentul a avut loc pe perioada savarsirii cu intentie a unor infractiuni
– accidentul a avut loc in contextul in care autorul infractiunii a incercat sa se sustraga de la urmarire
– persoana care este vinovata de producerea unor daune in urma unui accident a condus masina fara sa aiba consimtamantul asiguratului
– conducerea masinii sub influenta substantelor stupefiante sau a unor medicamente cu efecte asemanatoare
– producerea de daune in cadrul unor intreceri neautorizate
Cel mai intalnit motiv de regres in ceea ce priveste plata despagubirilor este reprezentat de alcoolemie, cu valori destul de ridicate, avand in vedere faptul ca este vorba de cele mai multe ori de accidente grave, care implica si vatamari corporale sau chiar deces.
In perioada 2007-2010, numarul accidentelor rutiere grave cauzate de consumul de alcool a crescut de la 171 in 2007 la 301 in 2011, conform statisticilor Politiei Rutiere.