1. Echipeaza masina cu anvelope de iarna.
2. Pastreaza rezervorul plin pe cat posibil mai ales daca planuiesti un drum in afara orasului
3. Alimenteaza cu carburanti destinati temperaturilor scazute. Exista doua tipuri de motorina: unul mai ieftin si unul mai scump. Cel mai scump are o cifra cetanica mai mare si rezista la temperaturi mai scazute. La benzina exista cea cu cifra octanica mai mare, de 99 sau de 100 si ajuta la o incalzire mai rapida a motorului.
4. Foloseste un lichid de parbriz mai scump. Cel ieftin, chiar daca promite ca rezista la minus 30 de grade, s-ar putea sa inghete si sa strice pompa sistemului.
5. Verifica nivelul antigelului din lichidul de racire al motorului.
6. Asigura-te ca stergatoarele nu sunt vechi sau de calitate proasta. Daca sterg defectuos, afecteaza vizibilitatea si pun in pericol siguranta in trafic.
7. Cand pleci la drum, dezgheata automobilul. Porneste motorul cu instalatia de ventilatie la maximum, pe aer cald. Incearca sa nu folosesti racleta pentru s-ar putea sa zgarie parbrizul sau geamurile laterale sau chiar vopseaua masinii. Asteapa ca gheata sa se topeasca si o indepartezi usor.
8. Verifica instalatia de lumini si curata farurile. Asigura-te ca ai sigurante si becuri de rezerva.
9. E bine sa ai in masina lichid de parbriz de rezerva, lopata, un saculet cu nisip, o patura, cabluri pentru incarcarea bateriei, lanterna cu baterii cat mai noi, trusa de prim-ajutor si lanturi anti-derapante.
10. Solicita informatii de la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarna din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, privind situatia drumurilor nationale (telefon 021/264.33.33; 021/9360).
Add A Comment