Potrivit celui mai recent studiu realizat de IMAS la cererea MedLife, 20% dintre locuitorii din mediul urban folosesc servicii medicale private.
Peste 70% dintre acestia prefera sa mearga in privat pentru calitatea mai buna a serviciilor oferite. De asemenea, romanii care opteaza pentru clinicile private mai iau in considerare si conditiile civilizate si curatenia din clinicile private (45,7%), atitudinea personalului medical (43,1%), timpul scurt de asteptare (39,2%), aparatura performanta (34,2%), profesionalismul cadrelor medicale (30,1%), dar si absenta platilor informale (29,3%).
Despre serviciile accesate atunci cand au mers intr-o clinica privata, peste 70% dintre intervievati, la nivelul intregii tari, au mentionat serviciile de recoltare analize de laborator, acestea fiind urmate de serviciile de oftalmologie si ginecologie intr-o proportie de aproximativ 20%, iar peste 16% dintre respondenti au mentionat serviciile de imagistica (RMN, tomografie, radiografie, ecografie). Topul celor mai accesate servicii medicale private mai include serviciile de cardiologie, medicina muncii, dermatologie si gastroenterologie.
Conform aceluiasi studiu, 61% dintre persoanele intervievate isi efectueaza analizele medicale o data sau chiar de cateva ori pe an, in timp ce 19% dintre romani apeleaza la analizele de laborator o data la 2-3 ani, iar 10% mai rar de o data la 5 ani.
La capitolul de servicii spitalicesti, studiul MedLife-IMAS arata ca aproximativ o treime dintre respondenti au fost internati cel putin o data intr-un spital in ultimii 2-3 ani, observandu-se o usoara crestere a adresabilitatii pentru spitalele din mediul privat.
„Zona serviciilor private spitalicesti va creste substantial in perioada urmatoare”, a declarat Mihail Marcu, presedinte MedLife.
Studiul a reflectat si frecventa vizitelor efectuate la medic. Astfel, comparativ cu 2010, numarul persoanelor care merg la medic doar o data pe an s-a mentinut relativ constant, de la 20% anul trecut, la 22,6% anul acesta. Pe de alta parte, numarul celor care au declarat ca nu merg deloc la medic a scazut semnificativ de la 13% in 2010, la 3% in 2011. Numarul celor care merg la medic de mai multe ori in decursul unui an a crescut cu aproximativ 15% comparativ cu 2010.
Sondajul a fost realizat in perioada 8 – 19 aprilie 2011, la nivel national, pe un esantion de peste 1.000 de persoane, si a evidentiat preferintele romanilor in ceea ce priveste accesarea serviciilor medicale private.