In ultima perioada s-au anuntat in presa modificari ale codului rutier legate de cresterea amenzilor de circulatie, amenzi de 1600 lei pentru vorbitul la telefon in timpul condusului si amenzi de 10 ori mai mari date soferilor, pentru pasagerii care nu poarta centura de siguranta.
Toate aceste informatii sunt false, conform declaratiilor Politiei Romane.
Singura reglementare reala, care va intra in vigoare pe 14 februarie, se refera la siguranta copiilor.
Va fi interzis si sanctionat transportul copiilor de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Copii mai inalti de 135 cm inaltime pot fi transportati pe orice scaun din spate, daca poarta centura de siguranta.
Astfel, amenzile nu vor creste, insa din 1 ianuarie, odata cu majorarea salariului minim pe economie, a crescut punctul-amenda, acesta fiind 10% din salariului minim pe economie (97,5 lei).
Clasele de sanctiuni si amenzile din codul rutier
Foarte important e ca soferii sa stie clasele de sanctiuni si amenzile reprezentative pentru acestea:
-
clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă (195 de lei sau 292,5 lei) – nesemnalizarea schimbarii directiei de mers sau conducerea unui autovehicul avariat mai mult de 30 de zile de la eliberarea documentului de contestare a avariei.
-
clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă (390 de lei sau 487,5 lei) – nerespectarea indicatoarelor de obligare sau nerespectarea culorii rosii a semaforului.
-
clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă (între 585 şi 780 de lei) – conducerea cu un permis de conducere expirat sau nereducerea vitezei in cazurile prevazute in regulament.
-
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă (între 877,5 şi 1.950 de lei) – conducerea autovehicului cu ITP expirat sau neradierea autovehicului in termenele prevazute de lege.
-
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (doar pentru persoane juridice – între 2.047,5 şi 9.750 de lei) – nesemnalizarea corespunzatore a drumurilor publice sau alte actiuni ale persoanelor juridice responsabile.
Speram ca odata cu noile reglementari va creste siguranta in trafic si va scadea numarul accidentelor rutiere in care sunt implicati copiii.
11 comentarii
Buna ziua, am o intrebare legata de sanctiuni si inmatriculare. Am achizitionat o masina in urma cu 2 ani. S-a radiat fiscal de la vechiul proprietar si am trecut-o pe numele meu la primarie. Au trecut 2 ani de atunci si nu am inmatriculat-o pe numele meu la Politie. Pe spatele certificatului de inmatriculare este trecut un intermediar. Daca ma opreste Politia iau amenda sau dosar penal, sau… .
Multumesc
Salut,
Atata vreme cat ai talon, masina este inmatriculata. Riscati doar amenda contraventionala si retinerea talonului pentru neefectuarea transcrierii proprietatii in termenul de 30 de zile.
stima,
florin
Buna ziua,
In cazul in care sunteti oprit in trafic, vi se va retine certificatul de inmatriculare si veti primi o amenda de 585-780 lei.
daca trebuie sa astepti dupa firmele de asigurari pentru ati repara avariile suferite de autoturimul tau ,cred ca ar trebuisa plateasca aceste firme amenzile daca depasesti termenul documentului de constatare deoarece nu de poti folosi de proprietatea ta pentru deplasari șsau platesti toate taxele si umbli cu taziul in timp ce masina ta rugineste????