Romanii nu isi cunosc drepturile pe care le au prin intermediul asigurarii obligatorii de sanatate, conform unui studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta in colaborare cu Link Resource si analizat de MediHelp. 30% dintre romani nu cunosc procentul pe care il platesc spre aceasta asigurare, in timp ce 80% nu cunosc avantajele pe care le aduce asigurarea de acest tip.
La intrebarea daca stiu cat platesc lunar pentru serviciile medicale, 38% au raspuns negativ, in timp ce 62% cunoasteau valoarea exacta a sumei de bani.
Intrebati daca isi cunosc drepturile pe care le au prin asigurarea obligatorie de sanatate, 82% dintre cei chestionati cunosteau doar cateva detalii sau nimic despre beneficiile de care beneficiaza, in timp ce doar 18% au spus ca stiu ce beneficii au.
Ce drepturi are un roman prin sistemul de asigurari obligatorii de sanatate?
– sa apartina de un medic de familie si sa aleaga furnizorul de servicii medicale si casa de asigurari de sanatate
– asiguratul isi poate schimba medicul de familie, insa doar dupa 6 luni de la inscrierea pe listele acestuia
- asiguratul va beneficia de servicii medicale, dispozitive medicale si medicamente conform dispozitiilor prevazute de legea in vigoare; va primi informatii in ceea ce priveste tratamentele medicale, dar va beneficia totodata si de confidentialitate in ceea ce priveste datele
– poate realiza controale profilactice, va beneficia de servicii de asistenta medicala preventive, prin intermediul carora pot fi depistate din timp anumite afectiuni, de servicii medicale de urgenta, dar si de servicii care sunt oferite in ambulatoriu si in spital.
– sa beneficieze de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu
– sa li se ofere concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate conform legii
– sa primeasca tratament fizioterapeutic si de recuperare
– sa primeasca anumite servicii de asistenta stomatologica
Incepand de ieri, in sistemul asigurarilor obligatorii de sanatate a fost introdusa si coplata, o suma de bani cuprinsa intre 5 si 10 lei, care va fi platita de asigurati la externare. Suma va fi stabilita de fiecare spital in parte si va fi cuprinsa intre limitele specificate. Coplata se achita indiferent de perioada de timp petrecuta in spital.
Totodata, coplata nu va fi platita de catre anumite tipuri de pacienti si in anumite cazuri, considerate exceptii:
– internarile de urgenta
– pacienti care sufera de boli cronice
– copii cu varsta sub 18 ani
– gravide si lauze
– pensionari cu pensie mai mica de 740 de lei
– persoanele cu handicap