Companiile de asigurari inregistreaza pierderi de aproximativ 15% atunci cand vine vorba de asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA). Procentul reprezinta rata combinata la nivelul intregii piete de asigurari, in ceea ce priveste segmentul politelor RCA.
Comparativ cu 2010, rata combinata a crescut de la 110% la 127%, conform informatiilor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Rata combinata reprezinta un indicator de profitabilitate in sectorul asigurarilor. Aceasta se calculeaza printr-un raport dintre cheltuielile de orice tip care sunt facute de asigurator (despagubiri, cheltuieli de achizitie, cheltuieli administrative) si primele care sunt incasate de la clientii asigurati. In momentul in care valoarea acestei rate depaseste 100%, respectiva companie de asigurari are pierderi.
Lipsa profitabilitatii ar putea duce la scumpirea politelor RCA, avand in vedere si faptul ca anul trecut a crescut valoarea despagubirilor platite, rezervele legale, precum si comisioanele impuse de brokerii in asigurari.
Rata combinata intr-un procent atat de mare a fost determinata de dezechilibrul existent intre subscrierile reduse si despagubirile mari.
In 2011, prima de asigurare medie a fost de 480 de lei, mai mica fata de anul anterior cu 26%, cand valoarea ei era de 646 de lei. In ceea ce priveste subscrierile RCA, acestea au scazut cu 21% in 2011, comparativ cu anul 2010.
Pe de alta parte, valoarea daunei medii platite de companiile de asigurari a fost cu 9% mai mare in 2011, iar rata daunei, care reprezinta raportul dintre daune si primele incasate, a crescut la 94%, de la o valoare de 80%.
Este posibil ca asiguratorii sa fie nevoiti sa majoreze tarifele pentru politele RCA, in asa fel incat sa gaseasca un echilibru intre costurile reale impuse de acordarea de despagubiri si primele de asigurare pe care trebuie sa le plateasca soferii.
“Un pret care este stabilit fara o viziune strategica, numai pe baza interesului de moment, pentru cresterea cotei de piata, nereflectand nivelul real al cheltuielilor totale aferente unui produs, va influenta in mod negativ atat rentabilitatea asiguratorilor, dar mai ales capacitatea lor de a onora obligatiile asumate fata de asigurati” , a spus presedintele CSA, Constantin Buzoianu.