RCA-ul va fi mai scump in acest an cu aproximativ 10-15% fata de pretul mediu din 2011, insa tariful variaza in functie de compania de asigurari la care se incheie polita, precum si diversi alti factori, raportati la fiecare sofer in parte.
Cresterea pretului la RCA 2012 se datoreaza reducerii lichiditatii companiilor de asigurari, precum si necesitatii ca brokerii sa depuna primele incasate intr-un timp mai scurt decat pana acum.
Pretul variaza insa de la caz la caz. Prin prisma sistemului bonus-malus, un sofer poate sa plateasca mai mult sau mai putin. Daca a avut accidente si daune, pretul creste, daca nu, pretul scade. De asemenea se aplica reduceri pentru diverse categorii sociale precum pensionari, bugetari sau persoanele care au copii. Unii asiguratori pot practica tarife reduse pentru persoanele juridice.
Sistemul electronic de emitere al politelor permite in prezent modificari saptamanale sau chiar zilnice ale preturilor politelor RCA. Inainte, tarifele erau schimbate lunar, aspect care conferea o oarecare stabilitate pietei de profil.
In 2011, preturile pentru RCA au fost reduse cu pana la 40%, aspect care a dus la un numar nefiresc de mare de dosare de dauna cu intarzieri la plata despagubirilor.
Pentru 2012 insa, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus ca asiguratorii care nu achita in timp util sau nu ofera despagubiri complete sa plateasca penalizari de 0,2% din valoarea daunelor pentru fiecare zi de intarziere. Astfel, avand in vedere necesitatea obtinerii de lichiditati, companiile de asigurari se vor vedea nevoite sa creasca tarifele pentru a putea plati la timp sumele corespunzatoare despagubirilor.