Programul Rabla 2012 se adreseaza posesorilor de autovehicule mai vechi de 10 ani, pe care le pot casa, primind ulterior un voucher in valoare de 3.800 de lei (suma a ramas aceeasi ca si in anii trecuti), cu ajutorul caruia poate fi achizitionata o masina noua de la dealerii inclusi in program.
Administratia Fondului de Mediu a prevazut un buget in valoare de 114 milioane de lei, care garanteaza scoaterea din uz a aproximativ 30.000 de masini vechi.
In programul Rabla 2012 au fost inclusi 125 de dealeri auto, 9 unitati remat si 212 colectori de fier vechi.
Posesorii de autovehicule vechi (dar in stare de functionare) trebuie sa se prezinte la unitatile remat cu actele de proprietate si cu documentele de la politie care sa dovedeasca radierea masinii din circulatie.
Tichetele valorice primite in schimbul casarii masinii pot fi scoase si la vanzare pe piata libera. Pentru cumpararea unei noi masini pot fi folosite trei astfel de vouchere.
Anul trecut, aproximativ 40% din vanzarile de autoturisme s-au datorat programului Rabla, astfel ca vanzarile unui dealer auto sunt influentate puternic de participarea sau neparticiparea in cadrul acestui program.
In ultimii doi ani, prin intermediul Rabla au fost casate aproximativ 305.964 de masini vechi, fiind achizitionate pe de alta parte in jur de 101.766 de autoturisme noi, dintre care aproximativ 40.269 reprezentau productie romaneasca, conform informatiilor furnizate de Ministerul Mediului.
Vanzarile auto au fost aproape zero in luna ianuarie in ceea ce priveste achizitiile realizate de persoane fizice, in timp ce in februarie, vanzarile au ajuns la cateva sute. In a doua luna a anului a fost inregistrata o crestere de 20%, comparativ cu aceeasi perioada a 2011. Dealerii se bazeaza in special pe clientii – companii care achizitioneaza flote.