Ați rămas fără permis de conducere? Pentru un șofer care își folosește autoturismul zilnic, suspendarea permisului de conducere chiar și pentru o perioadă de 90 de zile poate reprezenta un impediment uriaș. Iar cu modificările prevăzute în noul cod rutier, păstrarea dreptului de a conduce devine o provocare tot mai mare pentru șoferii români.
Din fericire pentru dumneavoastră, în funcție de motivele pentru care permisul v-a fost suspendat și timpul asociat reținerii, procedura de redobandire permis propune o soluție facilă prin care să vă puteți recupera mai repede permisul auto.
Cu toate acestea, diferit de anul anterior, în 2022 șoferii pot reduce timpul suspendării permisului cu doar o treime din perioada suspendată. Prin urmare, dacă ați comis abateri care au condus la reținerea permisului pentru o perioadă de 90 de zile, nu veți mai putea obține o reducere de până la 30 de zile.
Rămâneți în continuare alături de noi și veți afla care sunt principalele abateri care conduc automat la reținerea permisului de conducere, ce presupune procedura de redobandire permis și ce acte trebuie să pregătiți pentru a reduce perioada reținerii permisului.
Care sunt abaterile pentru care poate fi suspendat permisul auto?
Șofatul este o responsabilitate, iar un stil de condus neglijent poate avea consecințe în conformitate cu abaterile de la normele impuse. În acest sens, reținerea permisului este un instrument important pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și servește ca modalitate puternică prin care organele legii se asigură că șoferii respectă regulile de circulație.
În cazul în care șoferii nu respectă regulile de circulație și provoacă accidente, efectuează manevre periculoase, depășiri sau nu acordă prioritate pietonilor și celorlalți participanți la trafic își pot pierde dreptul de a conduce pentru perioade cuprinse între 30 și 90 de zile în funcție de abaterile comise.
Reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile
Dacă ați acumulat 15 puncte de penalizare în decursul a 6 luni, vă puteți aștepta la reținerea permisului auto pentru o perioadă de 30 de zile. În plus, abaterile care atrag după sine reținerea permisului auto pentru o lună se numără și următoarele:
- efectuarea unor depășiri periculoase
- trecere pe roșu la semafor
- încălcarea indicațiilor agenților de circulație
- neacordarea de prioritate atât pentru pietoni, cât și pentru ceilalți participanți la trafic
Reținerea permisului de conducere pentru 60 de zile
În cazul șoferilor și vehiculelor care produc și accidente pe lângă abaterile de la prevederile legale, permisul auto poate fi suspendat pentru 60 de zile:
- neacordarea de prioritate care se soldează cu un accident
- trecere pe roșu la semafor atunci când se soldează cu un accident
- încălcarea regulilor de circulație la trecerea într-o coloană oficială
- nerespectarea interdicției de circulație impusă pentru un segment de drum
- nerespectarea sensului de mers (mersul înapoi acolo unde nu este permis)
Reținerea permisului de conducere pentru 90 de zile
Tot în categoria abaterilor intră și depășirea limitei de viteza cu 50 km/h și conducerea cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, însă acestea sunt pedepsite cu o reținere a permisului pentru 90 de zile. Alături de acestea, se mai încadrează și următoarele abateri:
- trecerea la nivel cu bariera de cale ferată atunci când se pune în funcțiune
- conducerea vehiculelor care prezintă defecțiuni la sistemul de frânare și/sau direcție
Redobandire permis: Cum recuperați permisul mai repede?
Procedura de redobandire permis nu implică retestarea aptitudinilor dumneavoastră de șofat. Astfel că nu este nevoie să reluați examenul auto, ci trebuie doar să parcurgeți un examen teoretic în primele 30 de zile de la data la care a intrat în vigoare suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice și nu de la reținerea efectivă a permisului.
Examenul de redobandire permis poate fi susținut de mai multe ori în termenul a 30 de zile de la reținerea acestuia. Cu toate acestea, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) oferă șansa reluării examenului scris doar pentru șoferii care dețin un permis de conducere de cel puțin un an și care nu au beneficiat de procedura de redobandire permis în ultimii 3 ani.
Chestionare auto DRPCIV și examenul teoretic 13 din 15
Cei mai mulți șoferi apelează la chestionare auto DRPCIV pentru a se pregăti de întrebările examenului auto 13 din 15. Pentru a promova examenul de redobandire permis este necesar să rezolvați mai multe variante de chestionare auto și să perfecționați timpul de rezolvare, fiindcă pentru a promova trebuie să răspundeți corect la cel puțin 13 întrebări într-un timp de 20 de minute.
Ghidul de intrebari din chestionarele auto urmărește să verifice faptul că șoferul care și-a pierdut dreptul de a conduce cunoaște atât regulile de circulație pe care le-a încălcat și care au dus în primă fază la suspendarea permisului, cât și regulile de bază stabilite în legislația recentă privind traficul rutier.
În momentul în care ați promovat examenul auto și ați trecut cu brio de cel puțin 13 din intrebarile întregului chestionar, puteți începe să pregătiți actele necesare procedurii de redobandire permis.
Acte necesare redobandire permis
În urma susținerii și promovării examenului de redobandire permis va trebui să pregătiți următoarele documente:
- copie pentru dovada de conducere față/verso
- cartea de identitate în original și copie
- copie după procesul verbal
- dovada pentru plata amenzii primite
- completarea unei cereri în care se solicită reducerea perioadei de suspendare
Excepții de la procedura de redobandire permis: Ce șoferi nu își pot recupera permisul mai repede?
Există și situații în care șoferii nu pot reduce perioada de suspendare prin procedura de redobandire permis. Aceste sancțiuni necesare reprezintă un factor de descurajare necesar care contribuie la menținerea drumurilor publice sigure atât pentru pietoni, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Așadar, șoferii care au fost implicați într-un accident rutier în timp ce se aflau sub influența alcoolului nu pot solicita o reducere a perioadei de suspendare. Același lucru este valabil și pentru cei care au acumulat 15 puncte de penalizare în ultimul an sau care nu au oprit la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre.
Chiar dacă procedura de redobandire permis nu este anevoioasă, puteți evita astfel de situații neplăcute. Siguranța la volan începe cu stilul dumneavoastră de condus. Prin urmare, asigurați-vă întotdeauna că puneți propria siguranță pe primul plan respectând toate normele oficiale impuse de lege.