Cu toate măsurile de siguranță la condusul unui automobil pe drumurile publice, sunt situații care pot scăpa din control, din vina proprie sau din culpa celorlalți participanți la trafic. Anual, Poliția Română înregistrează peste 20.000 de mii de accidente usoare.
Cu toate acestea, numărul lor este mult mai mare dacă sunt luate în considerare și evenimentele rutiere soldate exclusiv cu pagube materiale. Sunt suficient de numeroase și incidentele soluționate pe cale amiabila fără a mai fi nevoie să se facă o constatare de către unitatea de Poliție de care aparțin participanții la trafic.
Orice șofer este implicat cel puțin o dată în viață într-un accident rutier. Sunt situații care provoacă întotdeauna disconfort, panică, uneori dispute încinse și daune materiale mai mult sau mai puțin însemnate, a căror constatare a daunelor ca urmare a unui accident se face prin polița de asigurare auto.
Dacă ați avut norocul să fiți ferit până acum de orice tipuri de accidente ori dacă nu sunteți mulțumit de soluționarea unui accident ușor în care ați fost implicat, citiți acest articol și veți afla care este procedura in caz de accidente usoare și cum ajungeți la o înțelegere cu celălalt participant la trafic, astfel încât amândoi să fiți de acord cu soluționarea daunelor provocate celor 2 autovehicule.
În ce situații se aplică procedura in caz de accidente usoare?
Pentru a putea cunoaște dacă sunteți în situația de a încadra evenimentul rutier în care ați fost implicat în categoria de accident usor, este nevoie să știți clar ce presupune un accident rutier ușor. Potrivit legislației în vigoare, sunt definite accidente rutiere ușoare evenimentele care implică cel puțin un vehicul în mișcare, care se produce pe drumurile publice și se soldează exclusiv cu pagube materiale.
Accidentele se pot produce oriunde în spațiul public, în acest sens, există zone cu probabilitate mai mare sau mai mică. Spre exemplu, vorbim despre mai multe accidente usoare Bucuresti decât în oricare alt oraș din țară, Capitala fiind locul unde se înregistrează trafic intens în mod frecvent.
Procedura in caz de accidente usoare poate să difere în funcție de situație, de părțile implicate, de locul producerii accidentului și de modalitatea aleasă pentru soluționarea pagubelor produse în cazul unui accident.
În acest sens, legislația lasă la latitudinea șoferilor calea de rezolvare, în acest sens ei având la dispoziție două metode de declarare a accidentelor ușoare: declarare accidente usoare la Poliție, în termen de maximum 24 de ore de la constatare, sau declarare prin constatare amiabila de accident. Pentru cea din urmă, există chiar și un model declaratie accidente usoare, pe care ar fi bine să o aveți la îndemână dacă vă doriți să soluționați incidentul prin procedura de constatare amiabilă.
Când trebuie să faceți declarație pentru accidente ușoare?
Implicarea Poliției în cazul unui accident ușor vizează situațiile în care părțile doresc soluționarea și constatarea de către organele autorității rutiere. Dacă există cel puțin o victimă, chiar cu răni ușoare, evenimentul rutier se anunță neîntârziat, imediat după producerea lui. Deja nu mai putem vorbi aici despre accidentul ușor.
În general, se apelează la Poliție dacă nu există înțelegere între conducătorii auto pentru soluționare amiabila a accidentului sau dacă este vorba despre un caz de neprezentare la accidente usoare de către partea vinovată. Din păcate, sunt multe accidente usoare in parcare, în care cei vinovați de pagube produse asupra altor vehicule nu rămân la locul faptei, iar firma de asigurări care a emis polița celui vinovat nu mai poate face nimic pentru o introducere în reparație a mașinii păgubitului.
Nu este nevoie să declarați un accident ușor, dacă sunteți posesorul singurei mașini avariate cu asigurare CASCO
Pentru declarare la Poliție, trebuie să respectați un termen declarare accidente usoare, care este de 24 de ore de la constatarea avariei. Dacă nu se respectă acest termen de 24 de ore și nu se completează nici formularul de constatare amiabilă, riscați reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile și o sancțiune de 4-5 puncte amendă, fie că sunteți implicat într-un accident ușor și sunteți sau nu vinovat de producerea acestuia.
Declararea se face la Biroul de accidente ușoare din cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră, unde va trebuie să completați o declaratie accidente usoare. Procedura este mult simplificată dacă părțile implicate merg în același timp la secția de poliție și raportează la biroul de accidente, furnizând detalii despre accident.
Ambii șoferi completează declarația pe propria răspundere în fața polițistului, apoi sunt testați cu etilotestul, conducerea sub influența alcoolului fiind aspru sancționată de lege. Indiferent a cui este vina, fiecare șofer primește o autorizație de reparație, valabilă 30 de zile, care reprezintă documentul de introducere în reparație ca urmare a unui accident rutier, cu ajutorul căruia vehiculele vor fi repuse în funcțiune.
Constatarea amiabilă: Procedura în cazul accidentelor rutiere ușoare și deschiderea dosarului de daună
Accidentele ușoare fac parte din realitatea rutieră, iar faptul că legea le permite șoferilor metoda amiabilă de rezolvare a unui accident ușor facilitează mult munca organelor poliției rutiere și îi scutește în același timp pe conducătorii auto de numeroase sancțiuni.
O constatare amiabilă de accident se emite la locul accidentului și se aplică pentru cel puțin 2 vehicule implicate, prin acord cu celălalt șofer implicat in accident. Fiind un eveniment cu implicații exclusiv materiale, dacă șoferul vinovat deține RCA, partea vătămată se va adresa asiguratorului care a emis polița RCA, iar firma de asigurări va stabili modalitatea și termenul de soluționare.
Când vorbim despre accidente ușoare, un rol important îl joacă formularul de constatare amiabilă. Acesta se emite de către compania de asigurări și se poate descărca de pe site-ul acesteia. Este bine să aveți în permanență la dvs. un astfel de document de constatare amiabila accidente usoare.
Șoferii completează partea fiecăruia în același formular, pentru completare fiind nevoie de următoarele documente: carte de identitate, talon auto, permis de conducere și polița de asigurare RCA. Se semnează de către ambele părți implicate.
Reparații în caz de accident auto ușor
Reparațiile se efectuează după constatare și avizare de către compania de asigurări. În cadrul acesteia se analizează datele din formularul de constatare, se stabilește a cui a fost vina, ce avarii s-au produs, etape urmate de deschiderea dosarului de daună auto. Dacă șoferul vinovat deține RCA, celălalt șofer își va repara mașina în baza poliței RCA a primului conducător auto.
În caz de accident ușor, este important să vă păstrați calmul, asigurându-vă că nu sunt victime și să discutați rezonabil cu cealaltă parte implicată, fără amenințări sau exagerări. Sunt întotdeauna utile fotografiile cu avariile produse, care intră în dosarul de daune care va fi prelucrat de compania de asigurări.
Dacă dețineți un dosar de daună în baza asigurării RCA, vă puteți repara mașina la orice service autorizat, cheltuielile fiind suportate de asigurator.
Încheiați asigurarea RCA la Pint.ro și gestionați simplu situația în caz de accidente usoare!
Asigurările auto nu sunt doar obligații legale pe care trebuie să le îndeplinească șoferii, ci și modalități eficiente prin care pot gestiona situația în caz de accidente ușoare. La Pint.ro puteți încheia asigurarea RCA online prin numai câteva click-uri și vei pleca liniștit la drum, fără teama amenzilor.
În caz de evenimente neprevăzute în care sunteți implicat, asigurarea RCA vă permite să gestionați mai bine situația și să oferiți o modalitate amiabilă, rapidă și sigură prin care ceilalți participanți la trafic își pot recupera ușor daunele pe care le-ați putea produce involuntar, din neatenție sau imprudență.