Prima de asigurare RCA a crescut in medie cu 5-10 procente in primul trimestru al anului, iar scumpirea poate sa se mentina pana la finalul anului, conform directorului Generali Romania, Adrian Marin. Cresterea preturilor este data de evolutia ascendenta a daunelor care au fost platite de companiile de asigurari pentru vatamari corporale si decese.
“Factorul principal care a condus la aceasta majorare este evolutia ascendenta a daunelor platite de asiguratori pentru vatamari corporale si decese. In plus, era necesara o tarifare prudenta care sa permita oricarui asigurator onorarea in orice moment a obligatiilor contractuale. Insa, in majoritatea cazurilor, conducatorii care nu au inregistrat daune nu resimt aceasta crestere, datorita aplicarii sistemului de bonus-malus”, a declarat Adrian Marin.
Astfel, dincolo de rata mare de daunalitate pe segmentul de RCA, care depaseste de cele mai multe ori valoarea primelor brute subscrise, marirea preturilor RCA mai este data si de decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care a impus companiilor de asigurare sa stabileasca prime de asigurare in asa fel incat sa poata fi acoperite toate cheltuielile impuse de aceasta clasa de polite.
Directorul Generali a mai spus ca nivelul de despagubiri pe segmentul RCA este unul ridicat, astfel ca asigurarile auto obligatorii nu sunt profitabile pentru asiguratori. Totodata, cele mai multe companii continua sa practice tarife mici, intr-o concurenta sustinuta pentru cota de piata, insa care ulterior supune asiguratorii la riscuri mari si chiar la imposibilitatea de plata a despagubirilor.
“La nivelul pietei de asigurari, ceea ce este ingrijorator in momentul de fata este ca, desi daunele pe RCA, in special cele pe vatamari corporale, au crescut semnificativ, iar linia de business este total neprofitabila, asiguratorii continua sa-si asume riscurile aferente vanzarii de polite RCA la tarife neadaptate”, a mai spus directorul Generali.