Tariful pentru polita RCA va fi stabilit in asa fel incat sa poata fi acoperite riscurile asumate, cheltuielile aferente, precum si marja de profit a companiei de asigurari. Aceasta reglementare a fost stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
“Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prima astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate”, se specifica in Ordinul CSA 3/2013 de aprobare a acestei norme.
De asemenea, companiile de asigurari vor fi obligate sa transmita catre CSA urmatoarele informatii: ipotezele folosite, metodele actuariale utilizate (operatiuni care se folosesc de teoria probabilitatilor si de statistica matematica pentru realizarea de calcule financiare), prin intermediul carora se stabileste tariful RCA, la care se adauga justificarea folosirii acestora si prezentarea bazei de date utilizate in acest sens.
In urma aplicarii acestei masuri, sunt asteptate cresteri ale pretului RCA si de 40%, luandu-se in calcul rata combinata (ponderea cheltuielilor cu daunele plus cele operationale in totalul primelor subscrise) de la jumatatea anului 2012, care era de 142%.
Totodata, reglementarea va scurta si perioada de timp de la producerea accidentului pana la acordarea despagubirilor cu o luna.
O alta schimbare va aparea si in pasii de urmat de catre un sofer in urma producerii unui accident auto:
1. Soferul vinovat isi anunta propriul asigurator ca a provocat un accident. In acelasi timp, soferul afectat transmite o cerere de despagubire catre propria companie de asigurari.
2. Compania de asigurari a soferului pagubit acorda despagubirile necesare catre propriul client.
3. Compania de asigurari a soferului vinovat va merge la centrul de compensare cu o suma echivalenta cu dauna medie, in valoare de 5.642 de lei.
4. Ulterior, in centrul de compensare vor exista negocieri intre partile implicate. Daca dauna platita este mai mare decat valoarea daunei medii, compania soferului vinovat va plati o suma suplimentara. In cazul in care dauna este mai redusa, asiguratorul soferului vinovat poate cere inapoi diferenta dintre valoarea daunei medii si valoarea stabilita pentru dauna care a fost inregistrata in urma accidentului.