Primele de asigurare pentru politele RCA nu vor mai varia in functie de criteriul sex incepand cu 21 decembrie 2012, in acord cu hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), luata pe baza principiului egalitatii de tratament, prevazut la art. 7, alin.(1) din OuG nr. 61/2008.
Companiile de asigurari pot solicita in continuare specificarea sexului celui care incheie o polita, insa criteriul nu va putea fi folosit pentru stabilirea de tarife diferentiatoare la asigurarile auto.
Pentru ca hotararea CJUE sa fie respectata, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a intreprins mai multe demersuri care vizau schimbarea legislatiei interne, precum si crearea unui context potrivit pe piata asigurarilor. In acest sens, CSA a colaborat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dar si cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Astfel, sunt anulate de la 21 decembrie 2012 prevederile art.5(2) din Directiva CE 113/2004, care prevedeau faptul ca pot fi stabilite preturi si beneficii care sa varieze in functie de sexul persoanei care incheia asigurarea.
Hotararea este cuprinsa acum in Ordonanta de urgenta nr.61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii.
In art.7, alin.(1) din Ordonanta este specificat principiul tarifelor si beneficiilor in asigurari care sa respecte egalitatea dintre sexe, iar in alin.(2) este prevazuta o exceptie, insa doar in momentul in care criteriul sex este un factor major in ceea ce priveste evaluarea riscului, pe baza unor informatii statistice relevante si realiste.