Tarifele pentru asigurarile RCA vor fi mai mari in medie cu 10 procente fata de anul trecut, scumpirea fiind cauzata de numarul ridicat de solicitari pentru achitarea de daune.
Preturile pentru politele RCA sunt mai ridicate in cazul soferilor sub 30 de ani, considerati mai neexperimentati la volan. De exemplu, in cazul unui sofer de 29 de ani, care locuieste in Bucuresti, polita este mai scumpa cu 17% fata de anul precedent.
Pretul a crescut in special in ultimele 3 luni, procentul variind intre 6% si 17%. In functie de anumite caracteristici personale ale soferului, o polita RCA poate fi mai scumpa sau mai ieftina, comparativ cu cazul altor soferi.
Spre exemplu, daca un sofer are o varsta mai inaintata, de peste 40 de ani, locuieste intr-un alt oras decat capitala si are copii, poate plati mai putin la RCA decat un sofer de pana in 30 de ani, care este din Bucuresti si care nu are copii.
Companiile de asigurari preconizau scumpiri de aproximativ 5% pentru polita RCA inca de la sfarsitul anului trecut, cauzele fiind reprezentate de numarul in crestere al daunelor care trebuiau acoperite, precum si de devalorizarea leului fata de euro.
Pretul politei RCA variaza de la caz la caz, in functie de tipul masinii pentru care se face asigurarea, precum si in raport cu diverse aspecte personale ale soferului. Daca vrei sa afli cat te costa asigurarea obligatorie auto in acest an, foloseste calculatorul RCA pentru a sti cat anume trebuie sa scoti din buzunar.
Scumpirea RCA-ului se datoreaza si faptului ca, incepand cu acest an, au crescut limitele de despagubire impuse la nivel european. Astfel, in cazul daunelor materiale, limita de despagubire a fost stabilita la 1 milion de euro. In cazul vatamarilor corporale si al decesului, limita a fost fixata la 5 milioane de euro.