Pretul benzinei ar putea sa fie afectat in perioada urmatoare, din cauza problemelor din Siria. Conform ING, este posibil ca pretul sa fie mai mare cu 2,5%, avand in vedere evolutiile bursiere ale petrolului inregistrate la inceputul saptamanii.
Din cauza problemelor inregistrate in Siria, pretul aurului a crescut mult, in timp ce cotatiile companiilor care nu sunt implicate in potentialul conflict din respectiva tara au inregistrat scaderi ale cotatiilor.
“De data aceasta, Siria poate fi catalizatorul unei noi escapade militare si tinand cont de problemele pe care americanii le au cu politica monetara si piata muncii, ar putea fi scuza perfecta pentru a lansa un atac ce ar stimula economia”, considera analistii de la Admiral Markets.
In schimb, in urma incertitudinii din zona, castig de cauza au yen-ul, francul elvetian si dolarul American. Din moment ce astfel de valute, considerate valute de refugiu, au inregistrat cresteri, o astfel de situatie indica instabilitate politica si criza de lichiditate.
Pe de alta parte, valutele emergente si cele cu dobanzi mari au inregistrat vanzari mari. Pentru Romania, o astfel de situatie nu este una avantajoasa, deoarece pe termen mai lung, leul va inregistra deprecieri in comparatie cu euro, francul si dolarul, dupa parerea celor de la Admiral Markets.
“Un alt efect al incertitudinilor recente din Orientul Mijlociu a fost o crestere de aproape 5% a pretului petrolului in cursul ultimelor doua zile, care prezinta riscuri si pentru pretul benzinei in Romania. Conform estimarilor noastre, variatiile pretului global al petrolului se transfera in proportie de aproximativ 50% in preturile benzinei la pompa, astfel ca ajustarea automata in urma evolutiilor recente s-ar traduce printr-o crestere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/ litru la aproximativ 6,25 lei / litru”, conform unei analize a ING Bank.
Din moment ce carburantii reprezinta 8% din cosul de consum, acestia reprezinta un factor si in evolutia inflatiei.