Cunoscută de fiecare șofer care străbate periodic țara, rovinieta este taxa de drum impusa de CNAIR (Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere) pentru a accesa reteaua de drumuri nationale din Romania si majoritatea drumurilor în afara reședințelor de județ și a municipiilor. O parte importantă a acestei ecuații este plata taxei de drum la timp, pentru a evita o plata amenda rovinieta, care poate fi de altfel costisitoare.
În cadrul acestui articol de blog, vom explora în detaliu unde și cum se plătește amenda pentru rovinieta online în România, oferind informații esențiale pentru cei care doresc să eficientizeze procesul și, eventual, să nu îl repete. Așadar, dacă sunteți curios să aflați mai multe detalii despre plata amenda rovinieta, rămâneți alături de noi până la final.
Plata amenda rovinieta – sancțiuni pentru lipsa rovinietei
Într-o țară în care infrastructura rutieră reprezintă o verigă importantă în conectarea orașelor, rovinieta devine un pilon fundamental al sistemului de finanțare pentru asigurarea resurselor necesare întreținerii drumurilor. În consecință, lipsa rovinietei este privită cu seriozitate de către autorități prin diferite sancțiuni strict reglementate.
Sancțiunile implică plata unei amenzi, care poate varia de la de la o sumă moderată ca amendă pentru lipsa rovinietei la un autoturism până la amenzile mai severede 4500 de lei, în funcție de tipul de autovehicul care săvârșește fapta de a circula fără rovinieta valabilă. În conformitate cu reglementările în vigoare, amenzile aplicate pentru lipsa rovinietei variază astfel:
Tipul autovehiculului | Punctul minim de amenda pentru lipsa rovinietei | Punctul maxim de amenda pentru lipsa rovinietei |
Vehicule transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu minimum 4 axe (inclusiv) | 3.000 lei | 4.500 lei |
Vehicule transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu maximum 3 axe (inclusiv) | 2.750 lei | 3.000 lei |
a) Vehicule transport marfă cu 7,5 t mai mic decât MTMA 12,0 t și b) Vehicule transport persoane cu mai mult de 23 locuri pe scaune (inclusiv șoferul) | 1.750 lei | 2.250 lei |
a) Vehicule transport marfă cu 3,5 t mai mic decât MTMA sau egal cu 7,5 t și b) Vehicule transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune si maximum 23 locuri | 1.250 lei | 1.750 lei |
Vehicule de transport marfă cu 0 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t | 750 lei | 1.250 lei |
Autoturisme | 250 lei | 500 lei |
Lipsa taxei de drum (rovinieta) valabila constituie contraventie. Mai multe informatii referitoare la sancțiunile aplicate pentru această contravenție puteți obține de la CESTRIN – Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica.
In cat timp vine amenda de rovinieta?
Termenul de comunicare pentru amenzile cauzate de lipsa rovinietei poate varia în funcție de circumstanțe și de modalitatea în care contravenția este constatată. Inițial perioada în care aceste amenzi pentru lipsa rovinieta era de cel mult 30 de zile de la data constatării contravenției.
Cu toate acestea, există unele aspecte importante de luat în considerare în ceea ce privește intervalul de timp dintre constatarea contravenției și primirea efectivă a procesului-verbal pentru a achita amenzile.
În situația în care șoferii sunt surprinși de camerele video circulând fără rovinietă, procesul-verbal de contravenție este încheiat în lipsa acestora. Practic, termenul de comunicare al amenzii începe de la data la care contravenția este constatată. Este important să subliniem că această dată nu coincide întotdeauna cu momentul în care șoferul este efectiv surprins fără rovinietă.
În plus, în intervalul de timp cuprins între data constatării și comunicarea efectivă a procesului-verbal, autoritățile nu pot să aplice alte amenzi pentru același autoturism în ceea ce privește lipsa rovinietei. Altfel spus plata amenzii se face o singură dată, indiferent dacă șoferul a fost surprins de două ori cu aceeași contravenție la activ.
Unde se plateste amenda pentru rovinieta?
O întrebare frecventă în ceea ce îi privește pe șoferii care uită să achite taxa de drum este unde se platesc amenzile de rovinieta și care sunt variantele disponibile. Opțiunile sunt variate: de la plata online amenda rovinieta în cadrul unui portal specializat și plată prin internet banking până la unitățile fizice destinate să incaseze amenzile.
Alegerea modalității prin care platesc amenda rovinieta le revine șoferilor, iar aceasta poate face diferența între un proces simplu și eficient și potențialele neplăceri generate de nerespectarea termenelor sau utilizarea unei metode incomode.
Sumele provenite din amenzile aplicate unui șofer care nu detine rovinieta valabila pot fi reduse la jumătate! Altfel spus, dacă vă găsiți în situația neplăcută de a avea de achitat amenda pentru rovinietă, aveți oportunitatea avantajoasă de a rezolva situația în termen de 15 zile de la data constatării și veți plăti doar jumătate din amenda totală.
Plata amenda rovinieta online
Plata online a devenit o opțiune preferată pentru mulți șoferi, datorită rapidității și ușurinței sale. Platformele online și diferitele mijloace de plata online administrate sau acceptate de unitățile Trezoreriei statului in care persoanele fizice si persoanele juridice pot achita in conturile dedicate deschise sunt disponibile 24/7. Prin urmare, există toate premisele necesare ca plata amenzii sa se faca în orice moment convenabil pentru șofer.
Acest mecanism este destinat sa usureze plata acesteia, întrucât elimină necesitatea șoferilor de a se deplasa fizic la un ghișeu sau la un agent autorizat. Șoferii pot alege să plateasca prin ghiseul.ro, platformă administrată de statul român sau pentru cei care vor intentiona sa achite amenzile prin internet banking, o pot face direct în contul de Trezorerie listat pentru adresa de domiciliu a șoferului.
Atenție! Este indicat ca plata amenzii să se facă într-un cont specific, pe care îl puteți găsi dacă faceți o căutare online de tipul: cont Trezorerie plata amenda rovinieta.
Avantajele acestei opțiuni unde platesc amenda rovinieta online, șoferii beneficiază de confirmarea instantanee a plății, accesul ușor la istoricul plăților și posibilitatea de a seta notificări pentru a fi avertizați înainte de expirarea termenului de valabilitate a taxei de drum.
Plata amenda lipsa rovinieta la unitățile specifice ale Trezoreriei Statului
Pentru cei care apreciază interacțiunea directă și caută o abordare mai tradițională unde se plateste amenda de rovinieta, ghișeele fizice rămân o opțiune valabilă și disponibilă în diverse locații din întreaga țară. Acestea pot fi găsite în centrele publice abilitate în acest sens, în oficiile poștale sau în instituțiile financiare partenere instituțiilor Statului, autorizate de acestea sa incaseze amenzile, oferind șoferilor mai multe opțiuni în alegerea locului de achitare a amenzilor pentru rovinietă.
Dintre aceste opțiuni, Poșta Română se numără printre ghișeele fizice care permit plăți cash pentru amenzi legate de rovinieta. Aceasta oferă șoferilor posibilitatea de a achita amenda în numerar la oricare ghișeu alocat acestor tipuri de amenzi, în diverse locații din țară. În plus față de Poșta Română, alte opțiuni pentru plăți cash includ Direcțiile de taxe și impozite locale sau într-un oficiu de Trezorerie potrivit.
Plata amenda rovinieta persoane juridice
Singura diferență între persoanele fizice și cele juridice este că persoanele juridice nu pot achita amenzile printr-un cont pe Ghiseul.ro. Cu toate acestea, plata se poate face în continuare și online, prin internet banking cu mențiunea că persoanele juridice trebuie sa achite amenzile în contul de Trezorerie alocat acestor tipuri de amenzi.
Puteți evita oricând amenzile dacă alegeți să cumpărați rovinieta online pe Pint.ro!
În cazul în care ați primit o amendă pentru lipsa taxei de drum și nu vă doriți să repetați experiența, vă propunem o modalitate mult mai simplă de a fii mereu informat despre termenul de valabilitate.
Puteți cumpăra o rovinieta online direct de pe plaforma noastră, iar după completarea formularului și confirmarea plății, nu doar că veți primi documentul în format electronic, însă puteți opta și pentru notificări de la CNAIR pentru a vă reaminti data de expirare a taxei de drum. Mergeți întotdeauna la sigur cu Pint.ro!