Asigurarile facultative de locuinte au inregistrat o crestere cu 2 milioane de contracte in doar trei luni, pe fundalul scaderii asigurarilor obligatorii (PAD), care se afla intr-un declin constant in ultimele luni.
La sfarsitul lunii septembrie au fost incheiate cu 60% mai multe polite PAD, comparativ cu jumatatea anului, in conditiile in care anul trecut, numarul asigurarilor pentru locuinta nu trecea de 2 milioane.
In perioada ianuarie-septembrie, valoarea primelor brute subscrise din asigurari de incendiu si calamitati naturale a fost de peste 1 miliard de lei, cu 35% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Cresterea contractelor se datoreaza in special faptului ca cei mai multi asiguratori au coborat pretul pentru asigurarea facultativa a casei la pretul celei obligatorii. Astfel, un client va intelege faptul ca este mult mai avantajos sa incheie o polita facultativa, pentru acelasi pret, in conditiile in care ii sunt acoperite mult mai multe riscuri.
Cresterea achizitiilor de polite facultative se datoreaza tocmai celor obligatorii. Comparativ, sunt mult mai pregnante avantajele asigurarii facultative de locuinta, fata de cea obligatorie, avand in vedere banii investiti si beneficiile obtinute. Numarul asigurarilor obligatorii se rezuma la 700.000 de contracte, inregistrand o scadere sustinuta in ultimele luni.
Initial, legea prevedea ca orice persoana sa isi achizitioneze o asigurare obligatorie de locuinta, chiar daca detinea si una facultativa. Incepand insa cu luna decembrie a anului 2010, presedintele Traian Basescu a promulgat legea prin care cei care detineau o asigurare facultativa sa nu mai fie nevoiti sa detina si una obligatorie.
Asigurarea obligatorie pentru locuinta acopera doar 3 riscuri: inundatii din cauza naturale, cutremur si alunecari de teren.
O asigurare facultativa pentru locuinta prezinta o gama mult mai larga de riscuri pentru care asiguratul primeste despagubiri, si anume incendiu, trasnet, explozia, caderea de corpuri straine pe locuinta, riscuri atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatii, viituri, greutatea stratului de zapada), refularea apelor din conducte, distrugeri provocate de animale, furt, vandalism, avarierea centralelor termice si alte costuri necesare pentru anumite reparatii. Sunt incluse, bineinteles, si cele 3 riscuri de baza prezente la asigurarea obligatorie.