Dacă ai lovit mașina cuiva măcar o dată de când ți-ai câștigat dreptul de a conduce, atunci cu siguranță ești la curent cu modalitatea în care funcționează despăgubirea daunelor provocate prin intermediul poliței de asigurare RCA.
Iată că în 2021 lucrurile s-ar putea schimba, în special legile și modalitățile de funcționare a lucrurilor. Propunerile de reglementare sună în felul următor: dacă până acum șoferul vinovat era cel care suferea pe propria poliță pagubele produse altui șofer, de acum procesul ar putea fi inversat, anume decontare pagube RCA pagubit.
Citește în continuare articolul și află mai multe detalii despre procesul prin care obții o asigurare RCA și cum noile reglementări în privința poliței de asigurare auto obligatorie ar putea să te afecteze de acum înainte ca participant la traficul aglomerat din București.
Procesul de obținere a unei polițe de asigurare RCA este foarte simplu!
Astăzi, totul se poate obține online! Și, de ce nu, chiar și polița de asigurare RCA poate să fie a ta la un click distanță! Beneficiază simplu și rapid de oferte avantajoase pentru buzunarul tău de asigurare auto obligatorie chiar astăzi!
RCA-Ieftin.ro ți-a pregătit terenul pentru ca tu să te poți bucura de servicii sigure și rapide online. Tot ce trebuie să faci este să intri pe platforma lor, la secțiunea de calculator RCA și să introduci datele tale ca șofer și pe ale mașinii pentru care închei asigurarea RCA și în doar câteva minute tot procesul se va solda în primirea RCA-ului direct în contul de client.
În plus, partea bună este că poți încheia polița RCA pe oricare din perioadele de timp ți se pare că te avantajează. Așa încât, dacă nu dorești să închei pe un an, află că se poate și pe mai puțin timp: de la 1, 2, 3, 6 și 9 luni.
Obligativitate pentru decontare pagube RCA pagubit din 2021
Odată cu achiziționarea poliței RCA, legea ar putea impune o măsură în scopul reducerii numărului de nemulțumiri, reclamații, petiții din piață cu scopul de conștientizare al poliței RCA care ar impune decontare pagube RCA pagubit. Altfel spus, dacă până acum vinovatul plătea pentru daunele produse în accident, de acum se dorește ca cel păgubit să fie acela care suportă costul daunelor. Mai precis, în caz de accident, păgubitul își va repara mașina pe polița de asigurare RCA proprie, iar restul procesului se va regla între asiguratori.
Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, explică de ce se impune o nevoie urgentă de a aproba această modificare privitoare la obligativitatea pentru decontare pagube RCA pagubit, primul său argument fiind rezolvarea disensiunilor produse de polițele de asigurare RCA în piață.
Prin urmare, potrivit Agerpres, președintele ASF declară: „Dacă e să ne raportăm la procentul petiţiilor din totalul daunelor, este un procent mic, în jur de 1,5%. Ideea este că pe noi ne interesează şi dacă sunt câteva petiţii, pentru că înseamnă că asiguratul este nemulţumit, adică ceva se întâmplă în fluxul acesta. Trebuie să recunoaştem încă un lucru: autoritatea nu are competenţe pe partea service-urilor.”
Prin urmare, în viitorul apropiat, dacă tu ai provocat dauna, cel păgubit va fi cel care va acoperi daunele și va putea deconta pagubele de la firma de asigurări unde a încheiat polița de asigurare RCA. Potrivit directorului Autorității de Supraveghere Financiară, Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă în acest sens.
Decontare pagube RCA pagubit – cum se face decontarea?
Potrivit lui Nicu Marcu, această procedură, numită decontare directă, era și până acum în vigoare, însă doar ca alternativă opțională, iar de aceea popularitatea ei nu era atât de mare. Cu toate acestea, cu schimbarea legislației, procesul de decontare pagube RCA pagubit va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă. Altfel spus, chiar dacă șoferii păgubiți își vor deconta singuri dauna pentru un accident în care au fost avariați, îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema.
Foarte important de menționat este că opțiunea de decontare directă nu va mai fi de sine stătătoare, ci va fi inclusă în contractul semnat la obținerea poliței de asigurare RCA. Altfel spus, dacă până acum era facultativ, iar cei mai mulți șoferi nici nu știau de existența acestei decontări, de acum va fi inclusă în asigurarea RCA.
„Decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-aţi asigurat. Şi firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea ca dumneavoastră care aveţi o daună de la un alt şofer de autovehicul să luaţi asigurarea respectivului şi aşa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulţumit, în sensul că îşi decontează imediat dauna şi companiile de asigurări se decontează între ele”, a explicat Nicu Marcu.
Alegerea asiguratorului va deveni o misiune mai ușoară pentru șoferi, întrucât de anul acesta, prețul nu va fi singurul factor decisiv în alegerea unei polițe de asigurare RCA. De acum, seriozitatea asiguratorului va fi și ea la mare căutare în alegerea RCA-ului.
Este important să fii prudent în trafic și să eviți eventuale tamponări, iar cu noile reglementări ce vor fi puse în vigoare, trebuie să fii și mai atent la daunele pe care un alt participant la trafic ți le poate provoca. Sperăm că ți-au fost de folos informațiile și îți urăm drumuri fără incidente!