Numarul conducatorilor auto care sunt agresivi la volan s-a dublat din 2005 pana azi, conform unui sondaj realizat de Washington Post. In jur de 12% dintre persoanele care au raspuns la chestionar au spus ca simt ei insisi o nervozitate crescuta atunci cand sunt la volan vizavi de alti participanti la trafic. Astfel, mai mult de 1 sofer din 10 prezinta semne de agresivitate la volan.
In cadrul sondajului, procentul de soferi tineri care au admis ca sunt nervosi la volan a fost de 18%.
“Sa spunem ca 12% dintre conducatorii auto recunosc faptul ca sunt uneori acaparati de o manie necontrolata la volan, deoarece sunt sinceri cu ei insisi si cu persoanele care au realizat sondajul. Dar sa ii adaugam si pe multi altii care nu recunosc atat de usor acest aspect in fata altora”, a spus James, profesor de psihologie la Universitatea din Hawaii.
Acesta aseamana modul de a conduce sub influenta starilor de nervozitate cu condusul in stare de ebrietate. “Reprezinta un pericol real, ca si alcoolul. Nu mai iei decizii corecte, iar realitatea este distorsionata”, considera profesorul.
85% dintre soferii pe care James i-a testat au spus ca observa un stil de a conduce agresiv in jurul lor, insa doar 30% dintre acestia au admis ca ar fi si ei agresivi la volan.
“Tendinta spre nervozitate exista in fiecare dintre noi. Asa ca atunci cand oamenii ma intreaba: “Cine este afectat de manie?” Le raspund: “Oricine.”, a adaugat James.
Conform acestuia, agresivitatea la volan se asimileaza involuntar din copilarie, de pe bancheta din spate, atunci cand copiii vad la adultul care conduce si eventual la cel de langa sofer cum se enerveaza atunci cand se afla la volan.
“Copiii invata ca in masina, personalitatea da devine mai violenta, mai nervoasa, mai greu de controlat. Asa ca, in momentul in care incepem sa conducem, suntem programati din punct de vedere mental, sa fim agresivi la volan. Totul este la nivel subsconstient.”, a mai spus profesorul de psihologie.