Reprezentantii Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din Romania (FNFAR) afirma ca Ministerul Transporturilor vrea sa scoata de pe piata instructorii auto independenti si scolile de soferi mici prin noul proiect de lege.
Conform acestora “modificarile sunt în avantajul Ministerului Transporturilor si al unui grup de interese, care au centre si scoli de perfectionare si care vor sa detina monopolul pe aceast? piata.”
Proiectul de lege spune ca instructorii de conducere auto pot desfasura activitate de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere numai daca sunt atestati in acest sens de catre Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutiera Romana – ARR.
Instructorii de conducere auto pot fi angajati ai unei scoli de conducatori auto sau pot fi autorizati conform prevederilor normelor privind autorizarea instructorilor auto.
Conditiile de studii pentru inscrierea la curs in vederea obtinerii atestatului de instructor auto sunt indeplinite daca solicitantii sunt absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat sau sunt absolventi ai scolilor de maistri in specialitatea auto.
Persoanele care solicita eliberarea atestatului de instructor auto trebuie ca, pe langa conditiile de studii, sa aiba varsta de cel putin 25 de ani, sa detin? permis de conducere valabil pentru minim categoria pentru care solicita atestarea de cel pu?in 5 ani.
Totodata, trebuie sa nu fi avut suspendata exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor in ultimele 6 luni, sau mai mult de doua ori de la data obtinerii permisului de conducere in ultimii 10 ani pentru consum de alcool sau sa nu fi avut anulat permisul de conducere in ultimii 10 ani, se arat? in Anexa 1 a proiectului citat.
O alta conditie prev?zuta de noul proiect este aceea de a fi urmat un curs de pregatire sau perfectionare profesionala, intr-un centru de pregatire si perfectionare profesionala a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat de catre Ministerul Transporturilor, dup? caz, organizat in conditiile prevazute de prezentele Norme.
In Anexa 3 a proiectului se arata ca un instructor trebuie sa detina certificat de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului, ca persoan? fizica autorizata, si sa detin? Certificat de inregistrare fiscala eliberat de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
In cazul instructorilor, taxa de examen pentru cei care se autorizeaza pentru prima data va fi de 48 de lei pe categorie. Instructorii care vor sa-si reinnoiasca autorizatiile trebuie sa achite o taxa de 36 de lei.
Primesc autorizatie doar cei care dovedesc ca sunt proprietarii vehiculului sau au incheiate contracte de leasing sau inchiriere.