ITP pentru auto inmatriculate in strainatate – Anul 2012 aducea schimbări semnificative pentru posesorii de autovehicule înmatriculate în alte state ale Uniunii Europene. Orice proprietar de autoturism înmatriculat în străinătate putea să facă ITP și în România. Conform prevederilor, Registrul Auto Român (RAR) primise aprobare să poată efectua ITP valabil doar pe teritoriul României.
Autoturismele înmatriculate în străinătate își pot face în continuare ITP-ul în țară, însă în 2022 au fost schimbate câteva aspecte referitoare la periodicitatea inspecției tehnice în funcție de categoria vehiculelor. Mai multe detalii despre schimbările propuse de ordonanţa Guvernului din 2012 urmează să aflați în cadrul acestui articol. Iar dacă rămâneți alături de noi până la final, veți descoperi care sunt actele cerute de RAR și ce condiții trebuie să respecte un vehicul pentru efectuare ITP în 2022.
Acestea sunt principalele informații pe care le veți afla din cadrul prezentului articol:
- ITP pentru auto inmatriculate in strainatate
- Ce acte trebuie să aibă un șofer și cât costă inspecția tehnică periodică în 2022?
- La cât timp este necesară efectuarea inspecției tehnice periodice?
- Prevederi și condiții pentru efectuarea ITP-ului
- Care sunt sancțiunile prevăzute pentru ITP expirat?
2012: ITP pentru auto inmatriculate in strainatate
Din 2012, șoferii care conduc autovehicule înmatriculate în străinătate își pot face inspecția tehnică periodică în România. Conform ordonanței de Guvern, aceste prevederi sunt legiferate pentru autoturismele care circulă mai mult timp pe teritoriul țării. Procedura ITP pentru mașini înmatriculate în străinătate este valabila doar în România.
Până la acel moment, situația autovehiculelor înmatriculate în statele membre UE era incertă. Mașinile nu puteau fi supuse ITP în România, aspect care le îngreuna posibilitatea de a circula fără probleme pe drumurile naționale. Există o singură condiție pentru ca vehiculelor înregistrate în alte state să li se facă ITP în România. Legea impune ca documentul de înmatriculare al autoturismului să fie adus în original la RAR.
O altă prevedere a ordonanței aprobate de Guvern făcea referire la reducerea termenului de valabilitate al ITP-ului pentru mașinile de transport marfă de la 2 ani la 1 an. Prin urmare, autoturismelor cu o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone li se impune efectuarea anuală a ITP-ului pe baza certificatului de înmatriculare.
ITP: Ce acte trebuie să aibă un șofer și cât costă în 2022?
Actele de care veți avea nevoie în 2022 nu sunt atât de multe, iar întregul demers nu ar trebui să vă pună în dificultate. Indiferent de autoturismul pe care îl conduceți, tipul de combustibil și vechimea acestuia, veți avea nevoie de următoarele documente:
- talonul auto (în original) sau autorizația provizorie de circulație
- actul de identitate al proprietarului auto (în original)
- polița de asigurare RCA valabilă la data inspecției (original)
- cartea de identitate a autovehiculului (CIV) (original și securizată de RAR)
Referitor la costurile unui ITP în 2022, acestea diferă de la caz la caz, în funcție de tipul autovehiculului și de combustibilul cu care este alimentat. Prin urmare, dacă pentru un autoturism alimentat cu benzină vă puteți aștepta la costuri între 120 și 130 lei, pentru omologul său pe motorină veți plăti suma de 150 lei. Prețurile pentru autoturismele SUV și microbuze sunt similare celor menționate anterior. Iar în cazul în care vă doriți să faceți ITP pentru motociclete și mopede, vă puteți aștepta la costuri cuprinse între 80 și 100 lei.
La cât timp este necesară efectuarea inspecției tehnice periodice?
Perioadele de efectuare ale inspecției tehnice periodice diferă în bună măsură în funcție de vechimea autovehiculului, masa și greutatea acestuia, cât și de scopul în care este folosit. Principalele termene de efectuare ale ITP-ului sunt de 6 luni, 1 an, 2 ani și 3 ani. Urmează să le prezentăm pe fiecare în parte.
ITP valabil 6 luni
- autoturismele prevăzute pentru transportul de persoane în regim de taxi
- autoturismele care au mai mult de 8 locuri
ITP valabil 1 an
- autoturismele care depășesc 12 ani vechime
- autovehicule prevăzute pentru transportul rutier de marfă (cu masă maximă mai mare de 3.500 kg)
- autovehicule prevăzute pentru transportul rutier de marfă (cu masă maximă care nu depășește 3.500 kg)
ITP valabil 2 ani
- autoturismele care au mai puțin de 8 locuri
- motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri
ITP valabil 3 ani
- autoturismele noi
Prevederi și condiții pentru efectuarea ITP-ului
Înainte de efectuarea inspecției tehnice periodice, orice proprietar de autovehicul trebuie să verifice situația componentelor mașinii și a accesoriilor pentru a putea identifica starea mașinii în funcție de defectele pe care le prezintă.
Defectele sunt împărțite pe 3 categorii distincte: minore, majore și periculoase. Autoturismele pot trece de ITP doar cu defecte minore, iar în cazul în care la verificare se constată defecte majore ori chiar periculoase, proprietarul este nevoit să remedieze defectele în cel mult 30 de zile de la constatarea acestora.
- defecte minore:
se referă la neconformități minore care nu au un impact semnificativ asupra siguranței autoturismului ori asupra mediului; tocmai de aceea, cei mai mulți inspectori RAR trec cu vederea astfel de defecte când efectuează verificările
- defecte majore
se referă la neconformități care compromit siguranța vehiculului, au un impact asupra mediului sau îi pun în pericol pe ceilalți participanți la trafic; (exemple: număr de înmatriculare ilizibil, slabă manevrabilitate a sistemului de direcție)
- defecte periculoase
se referă la neconformități care constituie un risc imediat și direct pentru siguranța rutieră a vehiculului, au impact asupra mediului și pot pune în pericol viețile celorlalți participanți la trafic; (nereguli care pot împiedica folosirea sistemului de frânare, fixare slabă sau joc vizibil în cazul casetei de direcție).
Cum puteți verifica dacă ITP-ul a fost înregistrat de RAR?
Imediat după efectuarea inspecției tehnice periodice, puteți verifica dacă figurați în baza de date RAR. Intrați pe portalul online RAR și introduceți seria cărții de identitate a vehiculului sau seria de șasiu. În cazul în care nu vă regăsiți în baza de date RAR, puteți înainta o cerere de sesizare pentru a corecta informațiile
Care sunt sancțiunile prevăzute pentru ITP expirat?
De ce să riscați sancțiuni când puteți verifica online valabilitatea ITP-ului pentru mașina dumneavoastră? Fără inspecția tehnică periodică efectuată la zi se suspendă automat și înmatricularea mașinii. Iar potrivit codului rutier, puteți primi amendă atât pentru conducerea fără ITP, cât și pentru conducerea în timpul suspendării înmatriculării. Sancțiunile pornesc de la 1.305 lei și pot ajunge la 5.800 de lei.