Cu toate ca reprezinta un proces tehnologhic major, parerile despre masinile autonome sunt impartite, unii le asteapta cu nerabdare in timp ce altii le privesc cu scepticism.
In momentul de fata exista cateva proiecte care incearca sa dezvolte masini autonome. Dintre acestea, cel mai promitator este cel regizat de gigantul Google, care a retehnologizat cel putin 10 autovehicule pentru a se conduce singure.Recent, Google a inceput sa testeze masinile autonome si pe strazile din orase, facand fata cu brio provocarilor acestora, cum ar fii pietonii neatenti si bicilistii. Haosul de pe strazile marilor orase poate fi imprevizibil pentru un computer, insa Google a creat modele de software pentru o varietate foarte mare de scenarii: de la masini care opresc la semafor la masini care ignora culoarea rosie a semaforului. Multe situatii care, in urma cu cativa ani, ar fi pus in incurcatura masinile Google pot fi manevrate acum fara ajutorul unui om.
Masinile autonome Google sunt construite pe platforma SUV-ului Lexus si sunt echipate cu lasere, radare si camere video. Mecanismul din spatele masinilor autonome functioneaza astfel: un computer conduce masina bazandu-se pe input-uri din mediul inconjurator. Sunt create harti tridimensionale ale mediului inconjurator iar un software Google imparte obiectele in patru categorii: masini, pietoni, sau ciclisti in miscare si obiecte statice, cum ar fii: semne de circulatie, trotuare, curbe, masini parcate.
La inceput, capacitatile masinii erau destul de inexacte, de exemplu, un grup de pietoni a fost inregistrat ca o singura persoana. Cu toate acestea, Lexusu-ul Google a parcurs mai mult de 1 milion de kilometri pe autostrada fara sa produca vreun accident.
2017 ar putea fi anul in care am putea sa vedem pe strazi masinile autonome Google. Stelele California, Nevada, Florida, Michingan sunt in curs de implementare a legislatiei pentru masinile autonome.
In afara de Google, constructorul suedez de automobile, Volvo a inceput sa testeze masini autonome pe drumurile publice din Suedia.
Beneficiile acestei tehnologii sunt foarte mari. In primul rand, s-ar reduce considerabil numarul accidentelor rutiere pentru ca ar fi eliminate greselile umane. Astfel nu ar mai exista accidente provocate de soferi aflati sub influenta alcoolului, de soferi neatenti sau care conduc necugetat. Soferii-roboti reactioneaza mai repede decat oamenii, au o vedere de 360 de grade, nu pot distrasi sau obositi.
In al doilea rand, persoanele oarbe sau paralizate ar putea conduce.