Instalarea a 10 camere video pe sosele a adus venituri cu 50% mai mari la incasarile din roviniete, care au crescut de la 900 de milioane de lei la 1,3 miliarde de lei. Astfel de camere video sunt realizate special pentru a identifica autovehiculele pentru care s-a platit sau nu rovinieta.
In perioada urmatoare vor mai fi instalate in jur de 55 de camere video, ajungandu-se la un total de 65, conform ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova. Ministrul preconizeaza incasari de 2 miliarde de lei dupa instalarea tuturor camerelor.
Un astfel de sistem video va fi aplicat si pentru plata taxei de autostrada in cazul viitoarei sosele Comarnic – Brasov, care va avea o lungime de 58 de kilometri.
“Plata nu se va face cu sistem de bariera, pentru ca s-ar face aglomeratie. Si nici investitorii nu agreeaza sistemul cu bariera. O sa fie si taxa electronica cu telefonul mobil – prin sms, o sa fie si cu un cod de bare pe geam, pentru cine circula mai mult, eventual. Poti sa cumperi si de la benzinarie, sa o pui in geam. O sa fie mai multe mecanisme”, a spus Dan Sova.
Acesta a mai explicat faptul ca va fi achizitionata tot un soi de vinieta, cu cod de bare, care va fi pusa in geam, iar in momentul in care masina va trece prin dreptul camerei speciale de luat vederi, banii pe taxa vor fi retrasi automat din cont.
In prezent, soferii pot cumpara rovinieta online si prin SMS sau email, fie prin intermediul unei aplicatii pe mobil care permite plata prin card bancar, fie prin SMS trimis la numarul 7500 in cadrul retelelor Orange si Vodafone.
Pentru a primi rovinieta, conducatorul auto va trebui sa specifice in formularul de comanda numarul de inmatriculare al vehiculului si categoria rovinietei din care face parte vehiculul respectiv.
Pot fi achizitionate roviniete de o zi sau de sapte zile. Pentru o rovinieta de 7 zile, soferul va plati 2,74 de euro pentru un autoturism si 5,4 euro pentru vehicule de transport marfa.