Nu toate persoanele sunt nevoite să plătească impozit auto, iar în acest articol veți vedea ce impozite se plătesc în funcție de capacitatea cilindrică și cum se face calculul impozitului, inclusiv al mașinilor hibride. De asemenea, veți vedea ce categorii de persoane sunt scutite (de exemplu, categoria de persoane cu handicap). Pensionarii nu sunt scutiți de la plata impozitului auto.
Trebuie să știți faptul că puteți plăți în două rate egale impozitul auto, până la data de 31 martie 2023, respectiv, până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv. În situația când valoarea impozitului este sub 50 de lei, acesta trebuie achitat integral până la 31 martie 2024. Persoanele care achită integral beneficiază de o reducere de 10%.
Fiecare persoană care deține un vehicul înregistrat în România are obligația de a plăti impozitul auto, cu excepțiile menționate anterior. Totodată, este obligatorie și polița de asigurare auto.
Unde se plătește impozitul auto?
Acesta se plătește anual la bugetul local al unității administrativ-teritoriale de domiciliu. Fiecare proprietar trebuie să achite taxa aferentă impozitului, la ghișeul Direcției Generale de Taxe și Impozite sau la sucursalele CEC Bank. Totodată, puteți achita impozitul auto online, printr-un ordin de plată sau direct pe ghiseul.ro.
Calcul impozit auto: cum se face (calculeaza) în funcție de respectiva capacitate cilindrică a vehiculului
Multe persoane se întreabă cât costă impozitul auto. Conform Codului Fiscal, există detalii privind grila de impozitare. Impozitul anual pe mașină este stabilit în functie de capacitatea cilindrica a motorului autoturismului. Cu cât capacitatea cilindrică este mai mare, cu atât impozitul este mai mare. Această regulă se aplică pentru toate tipurile de vehicule, cu creșteri graduale de impozit pentru fiecare 200 cm3 sau fracțiune din această valoare.
Detaliile privind grila de impozitare auto sunt specificate în Codul Fiscal, la articolul 470. Informațiile includ valorile impozitului pentru diferite categorii de capacitate cilindrică, oferind șoferilor o imagine clară a taxei pe care o vor plăti. Astfel, impozitul auto devine o taxă personalizată, determinată de caracteristicile tehnice ale fiecărui autoturism.
Impozitul auto din România a fost actualizat în 2024, luând în considerare ce capacitate cilindrica are vehiculul. Categoriile și sumele aferente:
- impozit auto capacitate cilindrica sub 1.000 cmc: 45 lei;
- între 1.001 și 1.400 cmc: 54 – 72 lei, cu o creștere de 9 lei la fiecare 200 cmc;
- între 1.601 și 2.000 cmc: 216 – 240 lei, cu o creștere de 24 lei la fiecare 200 cmc;
- impozit auto motor 2.2 – între 2.001 și 2.600 cmc: 1.012 – 1.196 lei, cu o creștere de 92 lei la fiecare 200 cmc;
- între 2.601 și 3.000 cmc: 2.604 – 2.790 lei, cu o creștere de 186 lei la fiecare 200 cmc;
- impozit auto 3000 cmc (impozit auto motor 3000) – între 3.001 și 4.000 cmc: 5.984 – 7.480 lei, cu o creștere de 374 lei la fiecare 200 cmc.
Sumele de mai sus reprezintă impozitul anual de bază pentru autoturisme. Există taxe suplimentare pentru autoutilitare, autobuze și camioane. Pentru a afla plata impozit auto, puteți folosi impozit auto calculator; puteți folosi un calculator impozit auto hibrid, dar mai puteți afla și ce impozit auto persoane juridice se plătește. Nu există reducere impozit auto pensionari.
Pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1.800 cmc, impozitul anual va fi de 240 lei. În România datorează un impozit anual mai mic, redus cu minim 50% persoanele care dețin miijloace de transport hibirde. În cazul unui ataș, impozitul pe mijloacele de transport este de 50% din impozitul pentru motocicletele respective.
Categorii care beneficiază de scutirea impozitului și acte necesare scutire impozit auto
În concordanță cu reglementările din Codul Fiscal, următoarele categorii nu datorează plata impozitului auto (impozitul pe mijlocul de transport nu se plătește):
- mijloacele de transport ale persoanelor ce sunt veterani de război (aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război), văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război;
- mijlocul de transport al persoanelor persecutate din motive politice/etnice;
- luptătorilor pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;
- mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localităţi, dacă tariful de transport este stabilit în condiţii de transport public;
- mijloacele de transport aflate în posesia persoanelor cu handicap grav sau accentuat și persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanții legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate;
- vehiculele istorice, cele utilizate pentru transportul stupilor în pastoral;
- posesorii mijlocului de transport pentru intervenții în situații de urgență;
- autovehiculele acționate electric.
În ceea ce privește documentele pentru scutirea de la valoarea impozitului auto, persoanele fizice vor depune o cerere, însoțită de documente ce atestă încadrarea lor înt-una din categoriile de scutire prevăzute de lege.
Scutirea se acordă începând cu anul următor depunerii documentelor. Excepție de la această regulă o fac persoanele cu handicap, ce beneficiază de scutirea impozitului imediat de la data depunerii documentelor.
Ce alte persoane sunt scutite de plata impozit auto?
Codul fiscal prevede faptul că impozitul auto se reduce cu 50 % mai puțin din impozitul auto pentru persoanele fizice care locuiesc în anumite localități din România. Atenție, nu sunt scutiți de la plata impozitul auto, ci au o reducere. Persoanele cu domiciliul în Delta Dunării, cele care locuiesc pe raza județului Tulcea și a rezervației biosferei Delta Dunării sunt norocoase.
Aceste localități scutite de plata impozit auto sunt definite în:
- Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localități din Munții Apuseni: cuprinde anumite localități din județele Alba, Arad, Bihor și Hunedoara situate în Munții Apuseni.
- Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri și acțiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a județului Tulcea și Delta Dunării: include localități din județul Tulcea, precum și comune din județul Tulcea situate în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Astfel, persoanele fizice care domiciliază în județele anterior menționate beneficiază de o reducere impozit anual pentru mijlocul de transport. Și în cazul acestor persoane, impozitul auto se transport se calculează în funcţie capacitatea cilindrică.
Pentru informații detaliate despre localitățile beneficiare, consultați actele normative menționate pe site-ul oficial al ANAF. Pe site-urile primăriilor, dar și pe cele ale instituțiilor statului se găsește un model de cerere scutire impozit auto persoane cu handicap. De asemenea, tot de acolo se pot obține informații pentru acte necesare scoatere auto de la impozit.
Important de reținut este faptul că reducerea de 50% se aplică doar impozitului de bază al autoturismului. Persoanele fizice care doresc să beneficieze de această reducere trebuie să demonstreze domiciliul în localitatea respectivă prin acte oficiale.
Puteți găsi pe internet calculator impozit auto?
Da, puteți calcula plata pentru impozitul auto în funcție de capacitatea cilindrică și de marcă. Este o modalitate ușoară de a vedea cât va trebuie să plătiți.
Pint.ro vă ajută cu asigurări de diferite tipuri!
Așa cum ați citit la începutul articolului, pe lângă plata impozitului, aveți nevoie și de o asigurare auto. Vă ajutăm cu asigurare CASCO, RCA, rovinietă, asistență rutieră, dar și asigurări pentru locuință și pentru accidente. Nu uitați că orice mijloc de transport aflat în proprietatea dumneavoastră trebuie să fie la zi cu toate taxele și impozitele!