In domeniul asigurarilor, contractul de asigurare sau polita de asigurare este documentul esential care atesta relatia contractuala dintre asigurat si asigurator.
Dar ce rol joaca factura in acest proces?
Iata cateva aspecte importante:
1. Polita de asigurare si deductibilitatea cheltuielilor
Daca esti o persoana juridica si achiti o polita de asigurare pentru un bun care nu iti apartine, dar pe care il utilizezi legal in baza unui contract de comodat sau de inchiriere, costul asigurarii poate fi dedus fiscal. Este important ca polita sau contractul de asigurare sa fie insotite de documentele care atesta dreptul de utilizare a bunului respectiv (de exemplu, contractul de comodat).
2. Asigurarile sunt scutite de TVA
Un detaliu esential in domeniul asigurarilor este ca politele de asigurare sunt scutite de TVA, conform legislatiei fiscale din Romania. Acest lucru simplifica procesul de facturare pentru asiguratori si clienti.
3. Nu se emit facturi pentru asigurari
Un aspect foarte important de retinut este ca, potrivit legislatiei, pentru politele de asigurare nu se emit facturi. Multi clienti se asteapta sa gaseasca o factura, fie pe suport fizic, fie in format electronic („eFactura”), dar polita de asigurare in sine reprezinta documentul care atesta achizitia si relatia contractuala cu asiguratorul.
4. Cand este necesara factura?
In general, factura este necesara pentru toate livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, pentru vanzarile la distanta si livrarile intracomunitare. In schimb, asigurarile, fiind operatiuni scutite de TVA, sunt exceptate de la aceasta obligatie in conditiile specificate in Codul Fiscal.
Concluzie
Facturarea in domeniul asigurarilor este simplificata datorita scutirii de TVA, iar polita de asigurare inlocuieste factura. Este important sa retineti ca politele de asigurare nu sunt insotite de facturi, ci constituie ele insele documentul fiscal necesar. Asigura-te ca intelegi bine aceste detalii pentru a evita orice confuzie!
Baza Legala:
Extras din Codul Fiscal, ART. 319 – Facturarea:
(6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii: a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii… b) pentru fiecare vanzare la distanta efectuata… c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri… d) pentru orice avans incasat in legatura…
(7) Prin exceptie de la alin. (6) lit. a) si d), persoana impozabila nu are obligatia emiterii de facturi pentru operatiunile scutite fara drept de deducere a taxei conform art. 292 alin. (1) si (2).
Extras din Codul Fiscal, ART. 292 – Scutiri pentru anumite activitati de interes general si scutiri pentru alte activitati:
Operatiunile de asigurare sunt definite la art. 292 alin. 2 lit. b: b) operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni.