Cele doua probe din cadrul examenului pentru obtinerea permisului auto ar putea fi inregistrate video si audio, daca va fi aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier, aflat timp de 10 zile in dezbatere publica pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Propunerea a fost facuta “pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere”, dupa cum se specifica in proiect.
Astfel, vor fi montate dispozitive de inregistrare audio si video in momentul in care sunt sustinute probele pentru obtinerea permisului de conducere pentru autovehicule. In schimb, metoda nu poate fi aplicata in cazul motocicletelor si a mopedelor.
Inregistrarile video vor fi pastrate timp de un an de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Aceasta institutie, alaturi de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, vor fi singurele cu acces la aceste inregistrari.
O alta propunere inaintata de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, propune si alte schimbari in ceea ce priveste modalitatea de a obtine permisul auto.
In momentul in care un candidat trece cu brio de proba teoretica, dar o pica pe cea practica, el nu va mai fi nevoit sa dea din nou si proba teoretica in momentul in care se face reexaminarea, aceasta din urma fiind valabila un an. Examenul poate fi dat din nou la cel putin 15 zile din ziua examinarii precedente, dar cu dovada ca au fost facute de atunci 6 ore de practica pe traseu.
Este prevazuta o schimbare si in ceea ce priveste examenul auto pentru motociclisti, in cazul carora va fi nevoie de 3 persoane si o masina pentru validarea probei de verificare pe traseu.
“La sustinerea probei practice in traseu pentru categoriile A1, A2 si A, candidatul va conduce insotit, pe acelasi vehicul, de un instructor din cadrul unitatii autorizate. Examinatorul supravegheaza candidatul dintr-un autovehicul apartinand unitatii autorizate si condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator si candidat se realizeaza prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicatii”, dupa cum se specifica in noul articol din procedura de examinare. Proba practica poate fi data atat in poligon, cat si pe drumul public.