Despagubirile mari din zona asigurarilor auto pe de o parte si tarifele reduse ale asigurarilor RCA pe de alta parte vor afecta asiguratii pe termen lung, deoarece apare o situatie de dezechilibru pe piata.
Sumele platite drept despagubiri in anul 2011 s-au dublat, ajungand la valoarea de 60 de milioane de euro. Acestea au fost acordate nu doar pentru daune materiale, ci si pentru vatamari corporale, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
In prezent, limitele de despagubire se ridica la valoarea de 1 milion de euro pentru daune materiale si 5 milioane de euro pentru vatamari corporale si deces. Sumele integrale se acorda insa in momentul in care au loc accidente deosebit de grave, in urma carora este afectat un numar mare de victime si sunt distruse mai multe proprietati. Practic, despagubirea totala nu poate fi justificata atunci cand daunele materiale sau vatamarile corporale sunt usoare, dupa cum a declarat Directorul general al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), Sorin Greceanu.
Desi limitele de despagubire au fost majorate pentru anul 2012, pretul politelor RCA ramane destul de scazut deocamdata, aspect care poate duce la un dezechilibru pe piata.
“Ca sofer, alegi cea mai ieftina asigurare RCA, cu gandul ca nu e pentru tine, ci pentru celalalt. Dar din “pentru celalalt” se poate transforma usor in “pentru tine”, atunci cand tu esti cel pagubit”, a spus Directorul General al FPVS.
Pretul politelor RCA nu va creste in perioada imediat urmatoare, insa se asteapta o majorare incepand cu perioada mai – iunie, avand in vedere cresterea numarului de daune care trebuie platite de asiguratori, conform declaratiei presedintelui Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Constantin Buzoianu.
“Situatia care este acum in piata creeaza presiune asupra managementului societatilor de asigurare in a adapta veniturile cu obligatiile pe care si le asuma si bineinteles cu posibilitatea sa plateasca dauna”, a spus Buzoianu.
In 2011, numarul accidentelor si implicit al politelor cu clasa Malus s-a dublat, comparativ cu anul anterior, conform datelor furnizate de CSA. In ceea ce priveste subscrierile pe segmentul RCA, numarul politelor cu malus s-a dublat, de la 1,2% in 2010, la 2,6% in 2011.