Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu isi propune sa sisteze decontarile de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in ceea ce priveste serviciile medicale private, recomandand in schimb incheierea de asigurari private de sanatate.
Decizia a fost anuntata in luna ianuarie a acestui an si a fost inclusa in contractul – cadru pe 2013, care ar putea intra in vigoare de la 1 martie 2013.
“In contractul – cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici – vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate – sa mearga catre spitalele publice”, a spus ministrul Sanatatii.
Alternativa este reprezentata de incheierea unei asigurari private de sanatate, care vine cu o serie de beneficii.
Cum se incheie o asigurare de sanatate privata?
O astfel de polita poate fi incheiata la majoritatea companiilor de asigurare, precum si la brokerii de profil.
Pentru incheierea unei asigurari de acest tip, clientul trebuie sa completeze un formular cu intrebari referitoare la: varsta, daca sufera in acel moment de anumite boli, daca a fost supus unor interventii chirurgicale si altele. In alte cazuri, viitorul asigurat doar declara pe propria raspundere ca nu sufera de nici o boala.
Se recomanda ca asigurarile de sanatate private sa fie incheiate la o varsta tanara si atunci cand persoana respectiva este sanatoasa. Astfel, prima de asigurare este destul de mica, iar in momentul in care apare o afectiune, asiguratul stie ca poate sta linistit in ceea ce priveste necesitatile financiare impuse de controalele medicale.
Cat costa o asigurare privata de sanatate?
Pretul pentru o astfel de asigurare variaza intre 100 si 300 de euro, in functie de numarul de riscuri acoperite, de clauzele incluse, de varsta asiguratului si de compania la care se incheie polita.
Dupa ce criterii se calculeaza asigurarea?
Sunt luate in calcul:
– Varsta
– Istoricul medical al familiei clientului
– Daca acesta este fumator sau obisnuieste sa bea acool
– Daca practica sporturi cu grad ridicat de risc (ski, parapanta si altele)
Ce riscuri acopera o asigurare de sanatate privata?
– Analize de laborator
– Investigatii medicale de specialitate
– Spitalizare
– Interventii chirurgicale
– Tratamentul impus dupa externare
– Servicii stomatologice
– Cheltuielile date de analize de radiologie si imagistica
– Despagubire in caz de deces al asiguratului, insa doar in momentul in care decesul a aparut din cauza unui risc acoperit de contractul de asigurare
Exista mai multe situatii in ceea ce priveste contractele de asigurari de sanatate private. Unele companii prefera sa deconteze serviciile dupa ce acestea au fost efectuate. Practic, asiguratul se interneaza sau isi face controalele medicale de care este nevoie, iar dupa incheierea acestora se prezinta la asigurator cu toate documentele necesare privind platile facute, iar asiguratorul deconteaza.
Alte companii isi trimit asiguratii catre anumite clinici sau spitale private partenere si platesc direct serviciile medicale necesare.