Despagubirile date de asiguratori pe segmentul de RCA sunt din ce in ce mai mari, ajungand si la sute de mii de euro. Astfel, politele de acest tip aduc mai mult pierderi companiilor de asigurari decat profit, din moment ce mai mult de 80% din valoarea cumulata a despagubirilor platite in primele sase luni ale anului au fost acordate pe acest segment.
In sectorul politelor RCA s-au inregistrat tot timpul cele mai mari rate ale daunalitatii. In ciuda acestui aspect, asiguratorii au mentinut tarifele foarte scazute, astfel incat sa nu isi piarda clientii si cota de piata.
Anul trecut, companiile de asigurari din Romania au platit in jur de 380 de milioane de lei pentru despagubiri din sectorul vatamarilor corporale si daune materiale. Au existat chiar si cazuri in care o companie de asigurari a platit un million de euro pentru un singur dosar de dauna.
Despagubirile pe segmentul vatamarilor corporale reprezinta in prezent 20% din totalul despagubirilor, comparativ cu 3% cat s-a inregistrat in 2008. Raportat insa la situatia existenta in tarile din vest, procentul este unul redus, avand in vedere faptul ca romanii solicita in special despagubiri pentru daunele materiale si mai rar si pentru vatamarile corporale.
In primele sase luni ale anului au fost avizate in jur de 2.200 de dosare, atat in ceea ce priveste daune materiale, cat si vatamari corporale, valoarea cumulata a despagubirilor fiind de 175 de milioane de lei.
Rata combinata pe segmentul de RCA a fost de 142% (rata combinata reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori de performanta in asigurari si care se calculeaza prin raportul dintre cheltuielile cu despagubirile plus cheltuielile operationale, pe de o parte, si primele incasate, pe de alta parte). Daca procentul depaseste 100%, acest lucru inseamna ca exista pierderi pentru companie.