Sunteți pe punctul de a vă schimba mașina? Felicitări! Dincolo de alegerea tipului de combustibil, a capacității locurilor și puterea motorului, cutia de viteze este un alt aspect de care ar trebui să țineți cont înainte de a lua o decizie. Dacă ar fi să alegeți între o cutie de viteze manuala vs automata spre care v-ați îndrepta?
În timp ce mașinile cu transmisie automată sunt mai degrabă apreciate de șoferii din zonele urbane, cutia de viteze manuală pare să fie populară atât în mediul urban, cât și în cel rural. Fiecare dintre cele două variante de cutii de viteze are propriile sale avantajele și oferă o călătorie și un confort extraordinare. Cu toate acestea, când vine vorba despre ceea ce vi se potrivește cel mai bine dumneavoastră, ar fi bine să studiați cu atenție cazul.
Vă propunem să rămâneți alături de noi până la finalul acestui material pentru a descoperi printr-o analiză comparativă dacă este momentul să renunțați la schimbătorul de viteze în detrimentul cutiei automate sau nu. Vă vom prezenta pe scurt și care sunt factorii de luat în considerare înainte de a lua o decizie, tocmai pentru a face o alegere informată.
Cutie de viteze manuala vs automata
Transmisia este una dintre cele mai importante componente ale unui vehicul. Această carcasă metalică adăpostește o serie de trepte de viteză, de unde și denumirea de „cutie de viteze”. Rolul transmisiei este să preia puterea de la motor pentru a o transmite roților, în așa manieră încât să alimenteze vehiculul cu puterea necesară pentru a se deplasa înainte sau înapoi.
Vehiculele moderne sunt dotate cu două tipuri diferite de transmisie – cutie manuală sau cutie automată.
Ca principiu de funcționare, pentru a face trecerea de la o treaptă de viteză la alta și pentru a trimite putere către roți, cutia de viteze manuală necesită asistența șoferului în folosirea pedalei de ambreiaj și a schimbătorului de viteze. Diferit, cutiile de viteze automate necesită foarte puțină intervenție manuală pe timpul șofatului, întrucât piesele mecanice ajută la schimbarea vitezei.
Fiecare treaptă de viteză funcționează într-un anumit raport pentru a se asigura că roțile și motorul nu operează la aceeași viteză. La pornirea de pe loc, vehiculul folosește un raport de transmisie mai mic pentru a pune mașina în mișcare cu mai multă putere și mai puțină viteză. În schimb, la viteze mai mari, cutia de viteze folosește un raport de transmisie mai mare pentru a deplasa vehiculul, menținând în același timp turațiile la un nivel scăzut.
Dacă alegeți vehicule dotate cu cutie de viteze manuală, vă asumați responsabilitatea de a trece manual de la o treaptă inferioară la una superioară. În caz contrar, dacă optați pentru cutia automată, atunci mașina va face schimbarea pentru dumneavoastră. Deci întrebarea pe care trebuie să v-o adresați este următoarea: cutie manuală sau automată?
Cutia de viteze manuală
În cazul vehiculelor echipate standard cu cutie manuală, șoferul folosește un schimbător de viteze pentru a face selecția treptei de viteză potrivite pentru accelerarea, respectiv decelerarea mașinii. Situată pe consola centrală, maneta schimbătorului de viteze este conectată la transmisie printr-o legătură între motor și roțile motoare ale vehiculului.
Pe lângă schimbătorul de viteze, o transmisie manuală necesită utilizarea unei pedale de ambreiaj care este situată în stânga pedalei de frână. Pentru a schimba treptele, șoferul apasă pedala de ambreiaj, mută schimbătorul de viteze în treapta dorită și apoi eliberează pedala de ambreiaj pentru a reactiva puterea de la motor la transmisie.
Cutia de viteze automată
O cutie automată presupune că mașina nu mai vine echipată cu două piese esențiale cutiei manuale. Pedala de ambreiaj și schimbătorul de viteze sunt cele două componente care în cazul unei cutii automate nu mai există. Șoferul pur și simplu cuplează schimbătorul în modul „D” (Drive), care indică modul de conducere, iar mașina face toată munca grea.
Cutia de viteze schimbă automat treptele folosind presiunea fluidului, iar singura contribuție a șoferului este să calce accelerația. Ușurința de utilizare și confortul asigurat în timpul șofatului fac din cutia automată o variantă tot mai apreciată de șoferi.
Partea principală a cutiei de viteze automate este angrenajul planetar. Acesta creează diferite rapoarte de transmisie pentru a trimite puterea către roți. Presiunea de activare a ambreiajului și a rapoartelor de transmisie este realizată de lichidul cutiei automate, care unge și răcește piesele în mișcare și permite deplasarea mașinii.
Criteriile de selecție pentru cutiile de viteze
Acum că ați parcurs câteva informații despre fiecare tip de cutie în parte, dacă ar fi să alegeți între o cutie de viteze manuala vs automata pe care ați miza? Nu este nicio problemă dacă încă vă simțiți indecis. Am selectat cinci dintre cele mai importante criterii de analiză care să vă ajute să alegeți între o cutie de viteze manuală și una automată.
1. Cutie de viteze manuala vs automata: ușurința de utilizare
Principalul criteriu de selecție al unei mașini se face în funcție de stilul de condus și de modalitatea în care vă folosiți de autoturism. Spre deosebire de o mașină manuală, cea cu o cutie de viteze automată vine cu o configurație cu doar două pedale – accelerație și frână, iar șoferul nu mai trebuie să cupleze, respectiv să decupleze ambreiajul de fiecare dată când face selecția treptelor de viteză.
Dacă petreceți o mare parte a timpului blocat în trafic și sunteți adeptul drumurilor scurte între casă și locul de muncă, atunci transmisiile automate câștigă teren în fața celor manuale. Pe de altă parte, dacă vă folosiți de autoturism exclusiv pentru drumurile lungi, în care nu este nevoie să schimbați în mod constant vitezele, atunci un autoturism cu o cutie de viteză manuală poate rămâne în continuare o alegere bună pentru dumneavoastră.
2. Cutie de viteze manuala vs automata: costuri de întreținere
Când discutăm despre costurile de întreținere, balanța se înclină mai mult spre transmisiile cutiilor de viteze manuale. Mașinile care vin echipate standard cu cutie manuală sunt mai puțin complicate din punct de vedere mecanic decât un sistem de transmisie automată care are mai multe componente. În consecință, fiind mai robustă și mai ușor de întreținut, repararea unei cutii manuale este mai puțin costisitoare decât în cazul cutiilor automate.
3. Cutie de viteze manuala vs automata: consumul de combustibil
Există o preconcepție des întâlnită legată de cutia automată și un consum mai mare de combustibil. În fapt, consumul de combustibil spune mai multe despre stilul dumneavoastră de șofat, decât despre transmisia auto. Iar o dată cu progresul tehnologic, transmisiile automate au devenit aproape la fel de eficiente precum cele manuale. De fapt, pentru multe modele, transmisia automată, în special cutia cu dublu ambreiaj, s-a dovedit a fi și mai economică decât cutia manuală.
4. Cutie de viteze manuala vs automata: preț de achiziție
Dacă ar fi să faceți acum o interogare de preț, veți observa că o mașină manuală (indiferent de marcă) în comparație cu una cu cutie automată este mai accesibilă. Motivul este cât se poate de simplu, transmisia automată este o dotare suplimentară în cazul tuturor dealerilor auto. Prin urmare, dacă vă doriți să conduceți un bolid fără să faceți schimbul treptelor de viteză, veți fi nevoit să scoateți mai mulți bani din buzunar.
5. Cutie de viteze manuala vs automata: costuri de asigurare
Costurile de asigurare (facultativă, cel puțin) se află în strânsă legătură cu întreținerea și costul de achiziție al unui autoturism. Cu cât mașina este mai scumpă și mai dificil de întreținut, cu atât și costurile CASCO vor crește. Din acest motiv, încheierea unui contract de asigurare auto facultativă pentru o mașină automată poate să difere substanțial din punctul de vedere al costurilor, de unul pentru o mașină manuală.
Cu toate acestea, dacă vă doriți să încheiați simplu și rapid asigurari auto (RCA sau CASCO) vă invităm să consultați instrumentul nostru de calcul. În baza câtorva date despre autoturismul pe care îl conduceți și despre dumneavoastră ca șofer, calculatorul de asigurare generează în doar 2 minute o listă întreagă de oferte de preț de la asiguratori renumiți de pe piață din care să faceți alegerea poliței potrivite. Mergeți întotdeauna la sigur cu Pint.ro!