Cuprins acte necesare inmatriculare auto:
- Termen legal pentru procesul de înmatriculare auto în România
- Înmatricularea unui vehicul nou cumpărat din România
- Primește documentele de la dealer
- Asigură noul autoturism
- Ia mașina în evidență la Direcția de Taxe și Impozite:
- Efectuează o programare inmatriculare auto online la DRPCIV
- Acte necesare inmatriculare auto nou la DRPCIV
- Înmatricularea unui vehicul auto second-hand cumpărat din România
- Verifică istoricul mașinii înainte de achiziție
- Semnează contractul de vânzare-cumpărare
- Ia mașina în evidență la Direcția de Taxe și Impozite
- Incheie asigurarea RCA:
- Cum poți încheia contractul de asigurare RCA?
- Fa o programare online la DRPCIV și depune dosarul de acte necesare inmatriculare auto second hand
- Înmatricularea unui vehicul auto din străinătate
- Primește dosarul de documente necesare de la vânzător
- Obține numerele roșii
- Obține CIV-ul eliberat de Registrul Auto Român
- Ia mașina în evidență la Direcția de Taxe și Impozite
- Încheie asigurarea RCA
- Programează-te la DRPCIV si depune dosarul cu acte necesare pentru înmatriculare auto
- Costuri pentru înmatricularea auto a unui vehicul second-hand din străinătate
- După depunerea actelor, poți verifica dosarul online!
Acte necesare inmatriculare auto -> Dacă tocmai ți-ai cumpărat o mașină, felicitări!
Este un pas important, marcat de entuziasmul noilor călătorii și aventuri pe drumurile tale preferate. Înainte, totuși, urmează partea birocratică. Bucuria achiziției vine la pachet cu o serie de formalități administrative, precum dosarul de acte necesare inmatriculare auto.
Fiecare tip de achiziție – fie că este vorba despre înmatricularea unui vehicul nou cumpărat din România, o mașină second-hand achiziționată local sau una adusă din străinătate – implică un set diferit de proceduri obligatorii pentru înmatriculare și punerea în circulație.
Un pas esențial, indiferent de situație, este încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto obligatorie RCA, fără de care nu vei putea circula legal pe drumurile publice. Dar, nu lăsa birocrația să îți umbrească entuziasmul! În continuare, îți explicăm clar, pas cu pas tot ceea ce trebuie să faci, implicit ce conține dosarul de acte necesare pentru înmatricularea auto, pentru a finaliza procesul rapid și fără bătăi de cap.
Termen legal pentru procesul de înmatriculare auto în România
Înainte de a porni discuția despre pașii pe care trebuie să îi parcurgi, este necesar să cunoști acel termen inmatriculare auto dupa cumparare.
Indiferent de cazul în care vehiculul a fost cumpărat (este nou sau vehicul auto second-hand cumpărat din România sau din străinătate), din punctul de vedere al reglementărilor în vigoare, procesul de inmatriculare masina trebuie efectuat în termenul de valabilitate a 30 de zile de la data achiziționării.
Înmatricularea unui vehicul nou cumpărat din România
Înmatricularea auto a unui vehicul nou cumpărat din România poate părea complicată la prima vedere, dar, dacă urmezi pașii corecți, totul devine simplu și rapid.
De la asigurarea RCA până la depunerea dosarului complet de acte necesare inmatriculare auto DRPCIV, fiecare etapă este importantă pentru ca mașina ta să fie pregătită să te ducă în siguranță oriunde dorești.
În continuare, îți explicăm tot ce ai de făcut și de ce acte inmatriculare auto nou ai nevoie pentru un proces fără bătăi de cap.
Primește documentele de la dealer
- Factura de achiziție;
- Certificatul de conformitate (CoC);
- Cartea de identitate care cuprinde datele de identificare ale vehiculului (CIV) – aceasta poate să nu fie gata la momentul ridicării autovehiculului.
Asigură noul autoturism
- Înainte de emiterea poliței RCA, verifică atent toate datele vehiculului si ale proprietarului. Uneori, anumite informații pot lipsi sau pot fi greu de găsit, caz în care este bine să consulți dealerul pentru clarificări.
- Este obligatoriu să ai o polița RCA valabilă în momentul în care ridici mașina de la dealer.
- Polița RCA trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de cel puțin 3 luni, cât sunt valabile numerele roșii.
Ia mașina în evidență la Direcția de Taxe și Impozite:
- Depune documentele mașinii la autoritatea locală pentru a o înregistra în baza de date fiscală, doar după primirea CIV.
Efectuează o programare inmatriculare auto online la DRPCIV
- Verifică pe site-ul DRPCIV lista actualizată a documentelor necesare pentru această procedură;
- Poți economisi timp dacă te programezi online pentru a depune aceste documente inmatriculare auto.
Acte necesare inmatriculare auto nou la DRPCIV
- Cerere inmatriculare auto: se găsește pe site-ul DRPCIV;
- Documentul care atestă dreptul de proprietate asupra autovehiculului (factură sau contract de leasing), în original și copie;
- Actul de identitate al solicitantului în termen de valabilitate, în original (sau documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, dacă este cazul);
- CIV;
- Polița RCA valabilă la momentul depunerii actelor, printată;
- Taxa inmatriculare auto: taxele pentru talon, plăcuțele de înmatriculare și numerele preferențiale pot fi achitate pe ghiseul.ro, caz in care nu trebuie făcuta dovada plății fizic;
- Verifică disponibilitatea numerelor preferențiale online la https://dgpci.mai.gov.ro/drpciv-forms/plate-number.
Înmatricularea unui vehicul auto second-hand cumpărat din România
Pentru un vehicul înmatriculat anterior în România, procesul este în continuare destul de simplu, însă necesită câteva documente suplimentare.
Verifică istoricul mașinii înainte de achiziție
- Asigură-te că toate actele sunt corecte și originale înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare.
- Verifică istoricul vehiculului pentru a te asigura că nu are accidente ascunse, kilometraj fals sau alte probleme.
Semnează contractul de vânzare-cumpărare
- Acest document este necesar pentru transferul de proprietate.
Prin intermediul contractului, vânzătorul atestă înstrăinarea dreptului de proprietate asupra vehiculului și transferarea acest drept cumpărătorului legal în schimbul valorii stabilite în prealabil de vânzător.
După întocmirea contractului de vânzare-cumpărare, vânzătorul va trebui să noteze pe talon faptul că îți înstrăinează mașina și să treacă pe talon data în care vă aflați și semnătura sa.
În cazul în care vânzătorul este persoană juridică, nu se va mai face contract de vânzare-cumpărare. În schimb, vânzătorul emite o factură.
Ia mașina în evidență la Direcția de Taxe și Impozite
- Înregistrează mașina pe numele tău la autoritatea fiscală locală după ce fostul proprietar a scos-o din evidența sa.
În calitate de nou proprietar al vehiculului, va trebui să întocmești procedura de încetare a calității de titular a fostului proprietar și să faci înscrierea datelor tale în cadrul Registrului Național de Evidență a Permiselor de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Datele acesteia trebuie înscrise în termen de cel mult 30 de zile.
- Iată ce se intampla daca nu faci transcrierea in 30 de zile:
Vei fi sancționat cu o amendă, iar vehiculul va rămâne în continuare înregistrat pe numele fostului proprietar. În plus, în cazul unui accident sau al unei alte incidente, responsabilitatea poate cădea pe fostul proprietar, chiar dacă tu ești cel care folosește mașina. De aceea, este important să înmatriculezi vehiculul cât mai repede posibil pentru a evita orice probleme legale.
Incheie asigurarea RCA:
- Polița RCA trebuie să fie emisă pe numele tău și valabilă la momentul depunerii actelor la DRPCIV.
Cum poți încheia contractul de asigurare RCA?
Asigurarea de Răspundere Civilă Auto sau RCA este, în fapt, un contract între tine (proprietarul vehiculului) și o companie de asigurări autorizată să despăgubească persoanele prejudiciate în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a emis polița.
RCA-ul funcționează independent de situația materială a celui care a produs paguba. Altfel spus, chiar dacă cel care a produs paguba poate sau nu să plătească despăgubirile, cel păgubit va primi în mod obligatoriu costul de acoperire al prejudiciilor suferite în urma accidentului auto pe baza contractului de asigurare. De aceea, o asigurare obligatorie auto este atât în interesul terțului păgubit, cât și în al celui care a produs paguba.
Pentru a nu mai pierde timp consultând piața în scopul găsirii celui mai ieftin RCA, poți găsi online toate informațiile de care ai nevoie. Cu ajutorul calculatorului nostru RCA poți afla simplu și rapid întreaga listă a posibilităților pe baza datelor introduse.
Fa o programare online la DRPCIV și depune dosarul de acte necesare inmatriculare auto second hand
Notă: Înainte de a adăuga actele la dosar, ar fi bine să faci câte o copie pentru toate documentele de înmatriculare eliberate, tocmai pentru a putea păstra o evidență personală.
- Cererea de înamtriculare auto
- Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF (În cazul înscrierea în certificatul de înmatriculare se face pentru altă persoană decât proprietarul, se va depune şi fişa de înmatriculare cu datele acesteia odată cu depunerea documentelor)
- Taxa certificat inmatriculare – 49 RON (suma contravalorii certificatului de înmatriculare se achită la Trezorerie, prin virament bancar, Internet Banking și ghiseul.ro.)
- Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie
- Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.
- Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie
- Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (40 RON – număr la rând sau 85 RON – număr preferențial), se achită la ghișeu o dată cu depunerea documentelor.
- Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate
- Plăcuţele cu numărul de înmatriculare (dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv) și dovada de plată a contravalorii celor noi și după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare – în cazul solicitării atribuirii unui alt număr de înmatriculare.
Înmatricularea unui vehicul auto din străinătate
În cazul în care te întrebi cat costa sa inmatriculezi o masina din Germania in Romania și dacă procedura diferă de înmatricularea unui autoturism cumpărat local, te invităm să parcurgi până la final. Îți vom explica pas cu pas care sunt pașii suplimentari pe care trebuie să îi ai în vedere și care sunt actele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine.
Primește dosarul de documente necesare de la vânzător
- Certificatul de înmatriculare din țara de proveniență;
- Contractul de vânzare-cumpărare sau factura.
Obține numerele roșii
- Dacă nu faci imediat înmatricularea definitivă, poți solicita numere provizorii (roșii), valabile timp de 90 de zile.
- Ai nevoie de RCA valabil la data depunerii actelor.
Obține CIV-ul eliberat de Registrul Auto Român
- Certificatul de înmatriculare românesc este emis de Registrul Auto Roman (RAR) și este obligatoriu pentru înregistrarea mașinii la Direcția de Taxe și Impozite.
Ia mașina în evidență la Direcția de Taxe și Impozite
- Dupa obținerea CIV-ului, înregistrează mașina pe numele tău la autoritatea fiscală locală.
Încheie asigurarea RCA
- Polița trebuie să fie emisă pe numele tău și valabilă la momentul depunerii actelor la DRPCIV.
Programează-te la DRPCIV si depune dosarul cu acte necesare pentru înmatriculare auto
- Documentele necesare includ cererea standard, actul de identitate, documentul de proprietate, certificatul de înmatriculare anterior, plăcutele străine, CIV și polita RCA.
Costuri pentru înmatricularea auto a unui vehicul second-hand din străinătate
Costul inițial al înmatriculării unei mașini din străinătate va fi reflectat în prețul plăcuțelor provizorii, care includ o taxă de 53 de lei.
După aceasta, vor apărea taxe suplimentare legate de procedurile cu RAR-ul. În cazul înmatriculărilor obișnuite, taxele pot varia între 739 și 1200 de lei, în funcție de capacitatea motorului mașinii și dacă aceasta are deja număr de registru atribuit. Ulterior, acestor taxe le se mai adaugă taxa de talon și de plăcuțe permanente și bineînțeles asigurarea RCA.
După depunerea actelor, poți verifica dosarul online!
Suntem în era digitală, iar Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV) s-a conformat noilor cerințe ale unui public avid de tehnologie. Din acest motiv, după depunerea actelor de la dosarul de înmatriculare puteți verifica online următoarele:
- Verificare emitere certificat – Verifică stadiul emiterii certificatului de înmatriculare în urma depunerii documentelor în vederea înmatriculării/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a autoturismului personal
- Verificare stare înmatriculare – Verifică starea înmatriculării autovehiculului tău.
Sfaturi utile – eliberarea dosarului cu acte necesare inmatriculare auto
- Păstrează toate documentele în original și copie;
- Verifică valabilitatea actelor;
- Consultă un specialist dacă nu ești sigur de pașii de urmat.
Cu acest ghid, sperăm să simplificam procesul pentru tine. Pentru orice nelămurire, suntem aici să te ajutăm! Scrie-ne și vom răspunde în cel mai scurt timp.
Vreți să comandați sau să comparați tarifele pentru asigurări?
14 comentarii
Buna ziua.
Interesant si util articolul.
Daca masina are ITP valabil mai trebuie facut ITP?
Multumesc.
Buna ziua,
ITP-ul ramane valabil. Pe noul certificat de inmatriculare politia va scrie data pana la care este valabil.
felicitari…articolul e explicit si de ajutor,insa am o intrebare,.Daca detin o masina cumparata pe doua nume din italia,fratele meu(el e cea de-a doua persoana proprietar impreuna cu mine in acte)poate sa-mi trimita o imputernicire sa pot sa inscriu eu masina ,ori trebuie sa vina in romania si sa o faca aici?..multumesc…o zi buna
Daca e masina la mana a doua e clar ca are deja Carte de identitate. La RAR trebuie sa mearga vanzatorul si obtina Certificatul de autenticitate – cel putin asa ar fi corect. Cumparatorul, dupa ce a dat banii, se poate trezi in situatia de a nu obtine certificatul ptr ca masina a fost modificata, a fost declarata furata (din greseala sau chiar asa e), cartea initiala avea vreo eroare (typo). Asa incat daca vreti sa aduceti lumina in acest proces invatati cumparatorii sa ceara Certificatul de autenticitate de la vanzator si sa nu mai umble degeaba la RAR.
La fel trebuie sa ceara dovada platii timbrului daca asa pretinde vanzatorul.
La dosarul de inmatriculare e necesar si Certificatul Fiscal al vanzatorului – care deasemenea trebuie furnizat de evanzator inainte de incasarea banilor!
Salutare,
Foarte bun articolul. Se poate edita un pic si adauaga informatii despre procedeul atunci cand cumperi o masina deja inmatriculata in Romania?
Bun ziua. Multumim de sugestii. O sa revenim cat se poate de repede cu informatii suplimentare
Ce inseamna dovada efectuari inspectiei tehnice? Scrie in talon?
Buna ziua,
Dovada efectuarii ITP o reprezinta mentiunea de pe ultima pagina a talonului auto in care se specifica data pana la care este valabila inspectia impreuna cu sticker–ul lipit langa aceasta mentiune.
O saptamana minunata va dorim!
Am cumparat o masina dar nu am dovada itp doar talonu si scrie pe el. Mai imi trb ceva?
Mentiunea de pe talon cu privire la ITP face dovada efectuarii acestei inspectii, deci nu va mai trebuie nimic legat de itp.
Va dorim o zi minunata!
eu nu inteleg ceva daca cumpar o masina care deja este inmatriculata in romania si are taxa platita este nevoie de toate aceste acte sa o trec pe numele meu?
Este posibil ca o mașină să fie înscrisă la Poliție, să aibă plăcuțe și tot ceea ce înseamnă legalitate fără să fi trecut înainte pe la Fisc-Administrația Locală? Mulțumesc !
Un alt aspect bine de evidentiat este faptul ca inmatricularea se poate face doar dupa 48 de ore de la PLATA taxei timbrului de mediu. Tocmai am fost refuzat de serviciul de inmatriculari din acest motiv.
De asemenea pentru Bucuresti sectorul 5, taxa de inmatriculare nu se plateste la Directiile de taxe si impozite, ci la CEC Bank sau Posta Romana.
Am achizitionat o masina din germania care are unele modificari pe ea : folie neagra pe plafon capota si portbagaj, folie neagra pe luneta geamurile laterale spate si pe stopuri, faruri modificate , suspensia sport. Tin sa precizez ca am si toate partile originale ale masinii faruri suspentie etc. Intrebarea mea este daca voi avea probleme cand o voi inmatricula in tara si ce probleme…multumesc anticipat