E mare bătaie de cap să alegeți o mașină second-hand, dar abia după ce ați cumparat-o începe adevărata „distracție”: drumuri și lovitura unei birocrații de neclintit pentru obținerea certificatului de înmatriculare auto.
În România, procesul de înmatriculare auto poate fi unul dintre cele mai pline de satisfacții momente din viața unui șofer, dar în același timp poate fi și o etapă dificilă și epuizantă din întregul proces de cumpărare și deținere a unui autovehicul second-hand cumpărat din România.
V-ați putea întreba de ce și, în aceeași măsură, v-ați putea speria de această afirmație, însă lucrurile deși par dificile, nu sunt chiar atât de complicate dacă aveți dosarul cu acte necesare înmatriculare auto pregătit din timp.
Procesul de înmatriculare auto pentru o masina second-hand
Certificatul de înmatriculare poate fi obținut cu ușurință, întrucât procesul de inmatriculare auto este, de fapt, unul cât se poate de simplu dacă știți de la început ce aveți de făcut. Lucrurile stau în felul următor: cumpărați o mașină și faceți un contract de înstrăinare cu proprietarul anterior al vehiculului.
Pasul imediat următor este ca o dată ce primiți întreaga documentație a mașinii, să mergeți la secția locală a județului de care aparțineți pentru a înregistra vehiculul. Ce trebuie să știți înainte de a face acest lucru este că trebuie să dispuneți și de asigurare auto valabilă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.
Fiți fără griji! Ca să vă fie mai ușor, am realizat noi o listă detaliată cu toate locurile în care trebuie să ajungeți după ce bateți palma cu fostul proprietar al mașinii visurilor dumneavoastră.
Urmează să vă prezentăm în continuare care sunt acele acte necesare inmatriculare auto. Citiți în continuare articolul și veți afla tot ce trebuie să faceți pentru a putea să vă bucurați liniștit de noua dumneavoastră mașină și să puteți circula în voie pe drumurile publice.
Inmatriculare auto: Tot ce trebuie să știți!
Dacă ați frunzărit deja internetul în căutarea tuturor acelor lucruri de făcut după ce ați găsit mașina potrivită nevoilor dumneavoastră și v-ați speriat de procesul de inmatriculare auto, trebuie să știți că dacă mașina este cumpărată din România, procesul este mult mai simplu!
Procedura este mult simplificată pentru autoturismele cumpărate din România fiindcă nu veți mai fi nevoit să faceți o vizită la RAR pentru realizarea inspecției tehnice periodice (ITP), ci în cazul dumneavoastră se va face doar o transcriere.
Stabilirea dreptului de proprietate și transcrierea vehiculului
După ce ați ales mașina, v-ați înțeles cu proprietarul acesteia și i-ați făcut și un test drive, va trebui ca împreună cu vechiul proprietar să întocmiți un contract de vânzare-cumpărare. Prin intermediul acestui contract, se va atesta înstrăinarea mașinii și cedarea dreptului de proprietate către dumneavoastră.
În acest fel, dumneavoastră ulterior veți putea înscrie masina pe numele dumneavoastră în cadrul Registrului Național de Evidență a Permiselor de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor în termenul a 90 de zile.
Prin urmare, după întocmirea contractului de vânzare-cumpărare, vânzătorul va trebui să noteze pe talon faptul că îți înstrăinează mașina, să treacă pe talon data în care vă aflați și semnătura sa. De la acest moment zero, vei avea la dispoziție 30 de zile pentru a înmatricula mașina.
O scurtă vizită la CEC Bank
Pentru a putea continua procesul de inmatriculare auto, va trebui să ajungeți și CEC Bank unde va trebui să achitați taxa pentru certificatul de înmatriculare de 49 lei.
Următoarea oprire: Direcția de Taxe și Impozite (Administrația Locală)
După cum bine știți, statul urmează să vă impoziteze masina, așa că trebuie să o declarați la Direcția de Taxe și Impozite de care aparțineți. Veți fi nevoit să radiați masina de pe numele fostului proprietar și să o declarați pe numele dumneavoastră în vederea impozitării în termen de 30 de zile.
Înainte de merge la Direcția de Taxe și Impozite, va trebui ca vechiul proprietar al mașinii să completeze și să semneze o fișă de înmatriculare auto. Ulterior, dumneavoastră trebuie să mergeți cu fișa la organul fiscal de care aparține fostul proprietar și să vă asigurați că este vizată, iar în acest fel dumneavoastră veți fi cel care va plăti de acum impozitul pentru mașină.
Pentru înmatricularea mașinii trebuie să ajungeți și la sediul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală)
Aici veți depune o cerere pentru calcularea timbrului de mediu. Trebuie să depuneți această cerere la organul fiscal de care aparțineți și veți primi decizia cu suma de plată în câteva zile. Timbrul de mediu se plătește la casieriile ANAF sau la Trezorerie.
Polița de asigurare auto este obligatorie înainte de procesul de inmatriculare auto
Înainte de înmatriculare și de trecerea mașinii pe numele dumneavoastră, trebuie să încheiați polița de asigurare auto RCA, cu valabilitate de minimum 6 luni. Aceasta trebuie să fie deja valabilă în momentul în care prezentați dosarul pentru inmatriculare auto la Serviciul de Înmatriculări. Online este întotdeauna mai simplu. Evitați neplăcerile și aflați cu ajutorul unui calculator RCA online costurile pentru RCA-ul dumneavoastră. Obțineți rapid o asigurare auto online!
Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (Serviciul de Înmatriculări)
Ați ajuns și la ultima etapă! Acum trebuie doar să vă faceți prezenta la ghișeul Serviciului de Înmatriculări cu dosarul de inmatriculare auto. Tot aici vi se va atribui și numărul de inmatriculare auto. Vei plăti 40 de lei dacă nu aveți preferințe, sau 85 de lei dacă doriți un număr anume.
Acte necesare Dosar inmatriculare auto
Am ajuns împreună și la finalul acestui articol! Actele necesare realizării procesului de înmatriculare sunt extrem de importante. Din acest motiv, ne-am luat libertatea de a întocmi o listă cu toate actele necesare pe care trebuie să le cuprindă dosarul de inmatriculare auto:
- Fișa de înmatriculare
- Cererea de înmatriculare
- Polița de asigurare auto (RCA)
- Dovada efectuării plății contravalorii certificatului de înmatriculare
- Dovada efectuării plății taxei de înmatriculare
- Decizia privind calculul timbrului de mediu, însoțită de dovada achitării acestei taxe
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în original și copie asupra vehiculului
- Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie
- Actul de identitate al solicitantului, în original și copie
- Certificatul de autenticitate al vehiculului, în original
- Certificat din care rezultă că nu se datorează plata TVA-ului în România
Înmatricularea durează aproximativ două ore. În București, veți primi cartea de identitate a autovehiculului și plăcuțele cu numărul de înmatriculare auto. În provincie, veți primi o dovadă de circulație — valabilă de regulă 15 zile — termen în care Serviciul de Înmatriculări se obligă să vă trimită la adresa de domiciliu certificatul de inmatriculare auto.
Nota Bene: Atenție! Dacă ați cumpărat mașina din străinătate, o să aveți nevoie un traducător autorizat pentru două dintre documentele mașinii: factura de achiziție și unul din documentele din țara de proveniență, din care să reiasă data primului proces de înmatriculare.
După ce ați parcurs toți pașii de mai sus, mai rămâne un singur lucru: să cumpărați rovinieta online ca să puteți circula liniștit pe drumurile publice.
Vreți să comandați sau să comparați tarifele pentru asigurări?
14 comentarii
Buna ziua.
Interesant si util articolul.
Daca masina are ITP valabil mai trebuie facut ITP?
Multumesc.
Buna ziua,
ITP-ul ramane valabil. Pe noul certificat de inmatriculare politia va scrie data pana la care este valabil.
felicitari…articolul e explicit si de ajutor,insa am o intrebare,.Daca detin o masina cumparata pe doua nume din italia,fratele meu(el e cea de-a doua persoana proprietar impreuna cu mine in acte)poate sa-mi trimita o imputernicire sa pot sa inscriu eu masina ,ori trebuie sa vina in romania si sa o faca aici?..multumesc…o zi buna
Daca e masina la mana a doua e clar ca are deja Carte de identitate. La RAR trebuie sa mearga vanzatorul si obtina Certificatul de autenticitate – cel putin asa ar fi corect. Cumparatorul, dupa ce a dat banii, se poate trezi in situatia de a nu obtine certificatul ptr ca masina a fost modificata, a fost declarata furata (din greseala sau chiar asa e), cartea initiala avea vreo eroare (typo). Asa incat daca vreti sa aduceti lumina in acest proces invatati cumparatorii sa ceara Certificatul de autenticitate de la vanzator si sa nu mai umble degeaba la RAR.
La fel trebuie sa ceara dovada platii timbrului daca asa pretinde vanzatorul.
La dosarul de inmatriculare e necesar si Certificatul Fiscal al vanzatorului – care deasemenea trebuie furnizat de evanzator inainte de incasarea banilor!
Salutare,
Foarte bun articolul. Se poate edita un pic si adauaga informatii despre procedeul atunci cand cumperi o masina deja inmatriculata in Romania?
Bun ziua. Multumim de sugestii. O sa revenim cat se poate de repede cu informatii suplimentare
Ce inseamna dovada efectuari inspectiei tehnice? Scrie in talon?
Buna ziua,
Dovada efectuarii ITP o reprezinta mentiunea de pe ultima pagina a talonului auto in care se specifica data pana la care este valabila inspectia impreuna cu sticker–ul lipit langa aceasta mentiune.
O saptamana minunata va dorim!
Am cumparat o masina dar nu am dovada itp doar talonu si scrie pe el. Mai imi trb ceva?
Mentiunea de pe talon cu privire la ITP face dovada efectuarii acestei inspectii, deci nu va mai trebuie nimic legat de itp.
Va dorim o zi minunata!
eu nu inteleg ceva daca cumpar o masina care deja este inmatriculata in romania si are taxa platita este nevoie de toate aceste acte sa o trec pe numele meu?
Este posibil ca o mașină să fie înscrisă la Poliție, să aibă plăcuțe și tot ceea ce înseamnă legalitate fără să fi trecut înainte pe la Fisc-Administrația Locală? Mulțumesc !
Un alt aspect bine de evidentiat este faptul ca inmatricularea se poate face doar dupa 48 de ore de la PLATA taxei timbrului de mediu. Tocmai am fost refuzat de serviciul de inmatriculari din acest motiv.
De asemenea pentru Bucuresti sectorul 5, taxa de inmatriculare nu se plateste la Directiile de taxe si impozite, ci la CEC Bank sau Posta Romana.
Am achizitionat o masina din germania care are unele modificari pe ea : folie neagra pe plafon capota si portbagaj, folie neagra pe luneta geamurile laterale spate si pe stopuri, faruri modificate , suspensia sport. Tin sa precizez ca am si toate partile originale ale masinii faruri suspentie etc. Intrebarea mea este daca voi avea probleme cand o voi inmatricula in tara si ce probleme…multumesc anticipat