V-am pregatit un ghid care sa va ajute cu plecarea in calatorie in ultima luna de vara, ca sa evitati neplacerile si sa va bucurati cat mai mult de timpul petrecut la volan.
1. Verificarea presiunii in pneuri
Se presupune ca deja ati schimbat anvelopele de iarna cu cele de vara, dar sunt aceastea umflate la presiunea corecta? Cel mai bun reper este presiunea nominala recomandata de cartea tehnica a masinii. Anvelopele prea umflate pot duce rapid la o explozie deoarece temperaturile mari dilata aerul din interior, iar cele prea putin umflate pot pierde presiune in momentele in care masina stationeaza.
2. Uleiul si lichidul de racire
In conditii de caldura mare si masina incarcata cu multe bagaje, motorul va fi suprasolicitat si va opera la temperaturi mai mari decat normal, iar racirea trebuie sa fie optima pentru a evita defectiunile. De asemenea, aruncati un ochi si pe nivelul si consistenta uleiului de motor.
3. Aerul conditionat
Principala problema legata de aerul conditionat o reprezinta acumularile de bacterii pe instalatia de climatizare. Va recomandam o curatare completa, dar si urmatoarele metode de folosire a aerului conditionat.
La plecare, folositi functia AUTO, mentineti geamurile inchise sau foarte putin deschise. Dupa cateva minute renuntati la functia auto si permiteti temperaturii din habitaclu sa devina placuta. Mai mult, in timpul mersului pe distante mari este de preferat sa opriti si sa porniti aerul conditionat la anumite intervale de timp. Aici apar doua beneficii clare: consumul de combustibil este redus si corpul nu va fi expus diferentelor mari de temperatura la parasirea masinii.
4. Parcarea
Stim cu totii problema locurilor de parcare, dar incercati sa gasiti un loc cu umbra daca aveti de gand sa lasati masina mai mult de 10-15 minute intr-un loc, sau macar protejati bordul cu un parasolar. Lumina puternica si caldura uzeaza suplimentar materialele de la interior.
Si mai important, nu lasati copiii singuri in masina parcata in conditii de canicula, pentru ca se poate ajunge la situatii periculoase si chiar dramatice, din moment ce copiii se deshidrateaza mult mai rapid fata de adulti. Valabil si pentru animalele de companie. Mai mult, nu uitati sa va hidratati, mai ales daca va aflati la volan, cu minim doi litri de apa pe zi.