Atunci cand te afli in tara, este necesar sa ai polita RCA incheiata si valabila, astfel incat sa eviti aplicarea unor amenzi de catre Politia Rutiera. Avand in vedere faptul ca polita RCA nu iti protejeaza propria masina, ci ofera despagubiri pentru autovehiculul pe care l-ai avariat, este necesar sa inchei o asigurare de tip Casco pentru ca si masina ta sa fie protejata.
Cum ne asiguram insa masina atunci cand ne aflam in afara tarii?
Asigurarea de baza – RCA-ul, mai exact Cartea Verde
Asigurarea RCA incheiata in tara este valabila in cele mai multe tari care reprezinta cel mai des intalnite destinatii ale soferilor romani, atat timp cat acele tari sunt adepte ale Conventiei Carte Verde.
In cazul in care soferul nu are RCA si implicit Carte Verde, acesta poate fi amendat de politia rutiera de acolo in urma unui control, chiar daca soferul nu a provocat un accident. Bineinteles, situatia se complica in momentul in care soferul respectiv chiar provoaca un eveniment rutier, deoarece va fi nevoit sa plateasca din buzunar despagubirile necesare pentru daunele produse, cat si amenda aferenta lipsei asigurarii auto obligatorii.
Cartea Verde reprezinta RCA-ul din afara tarii. O astfel de asigurare va despagubi atat daunele materiale, cat si cazurile de vatamari corporale sau deces. Pentru a fi sigur ca tara in care calatoresti este membra a Conventiei Cartea Verde, poti cauta lista existenta pe portalul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR).
In cazul in care urmeaza sa calatoriti intr-o tara care nu este membra a Conventiei Cartea Verde, exista alternativa, si anume achizitionarea unei asigurari de frontiera care va oferi aceleasi beneficii.
Asigurarea cu beneficii pentru masina proprie – polita Casco
Dupa cum spuneam, asigurarea RCA va fi folosita doar pentru despagubirea celuilalt sofer care este afectat in urma unui accident. Insa atunci cand soferul are probleme cu propria masina, are nevoie de un Casco, iar polita trebuie sa aiba acoperire pentru tara in care acesta se afla.
Una dintre cele mai intalnite si totodata dificile probleme este cea reprezentata de furtul masinii. Inainte de incheierea asigurarii Casco, este important ca soferul sa se intereseze daca respectiva companie de asigurari are acoperire pentru tara in care urmeaza sa aiba loc calatoria.
In momentul in care se incheie asigurarea Casco, unele au implicit extindere teritoriala in majoritatea tarilor (vor exista si exceptii pe care soferul trebuie sa le cunoasca), insa unele polite vor oferi aceasta extindere teritoriala doar prin plata unei sume suplimentare de bani la prima de asigurare.
Cu ce situatii se poate confrunta un sofer daca are un accident in afara tarii?
1. Tara pe teritoriul careia a avut loc accidentul este membra a Spatiului Economic European (SSE) – se solicita ajutor de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii
2. Tara in care are loc accidentul nu este membra a SSE, dar a aderat la Conventia Carte Verde – soferul se va adresa Biroului National Carte Verde din tara respectiva
3. Tara respectiva nu face parte din SSE si nici nu a semnat Conventia Carte Verde – soferul se va adresa direct companiei la care este incheiat RCA-ul soferului vinovat. Daca nu exista o polita RCA, atunci soferul pagubit va apela la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii din Romania.