Aveți nevoie de o mașină, dar nu există posibilitatea să o cumpărați acum? Nicio problemă! Un document vă vine în ajutor: contract de comodat auto. Acesta este un acord scris prin care o persoană (comodantul) dă altcuiva (comodatarul) dreptul de a folosi gratuit mașina sa, pe o perioadă de timp stabilită. În articolul de față veți vedea și dacă există un model contract de comodat auto persoane fizice, dar și dacă acel contract de comodat auto fara notar este posibil. Există nu doar comodat pentru bunuri mobile, ci și contracte de comodat pentru bun imobil.
Despre deținerea unui contract de comodat auto trebuie să știți faptul că este o soluție flexibilă și avantajoasă pentru a vă bucura de o mașină, fără a avea griji financiare! Ca orice șofer responsabil, nu uitați și de asigurare auto, care este obligatorie.
Contractul de comodat este cunoscut și drept contract de împrumut de folosință (adică va avea loc împrumutul de folosinţă, ceea ce înseamnă că bunul nu devine proprietatea celei de-a doua părți implicate. Comodatul auto va conține informații precum modelul și marca, seria și numărul de înmatriculare.
Contract de comodat auto – de ce este important?
- Legalitate: oferă un cadru legal clar pentru împrumutul mașinii, evitând neînțelegerile.
- Siguranță: stabilește clar cine suportă cheltuielile și responsabilitățile legate de mașină.
- Gratuitate: spre deosebire de închiriere, nu se plătește nimic pentru folosirea mașinii.
Există un contract comodat auto model pentru oricine?
Puteți obține contract de comodat auto fara notar PDF, dar și contract de comodat auto intre persoana fizica si firma (persoane juridice). În plus, puteti găși si un contract de comodat auto pentru loc de parcare model util de folosit. Pe site-ul Administrației Domeniului Public Sector 1 București puteți avea acces la un un astfel de model.
Ce conține un contract de comodat auto?
Pentru a fi valabil din punct de vedere juridic, contractul se încheie doar când sunt incluse următoarele elemente esențiale:
1. Datele de identificare ale părților:
- orice tip de contract de comodat trebuie să conțină numele și prenumele complete ale comodantului (cel care oferă mașina) și ale comodatarului (cel care o primește);
- adresa de domiciliu a fiecărei părți;
- numărul de telefon și adresa de e-mail (opțional, dar recomandat pentru o comunicare facilă);
- cărțile de identitate ale ambelor părți (seria și numărul).
2. Obiectul unui contract de comodat auto include:
- descrierea precisă a respectivului autovehicul comodat (marca, modelul, seria de șasiu, numărul de înmatriculare);
- starea tehnică a mașinii la momentul predării este tot obiectul contractului de comodat.
3. Obligațiile părților (prezentul contract trebuie să includă):
- obligațiile comodantului;
- obligațiile comodatarului.
4. Durata contractului (data de început și de încheiere):
- perioada de timp pentru care se acordă dreptul de folosință a mașinii (cea pentru care se încheie un contract de comodat);
- contractul trebuie să conțină și data începerii și a sfârșitului contractului.
5. Încetarea contractului:
- motivele pentru care contractul poate fi reziliat (de exemplu, nerespectarea obligațiilor de către una dintre părți, furtul mașinii, etc.);
- procedura de reziliere a contractului.
6. Alte clauze:
- posibilele modificări care pot fi aduse contractului;
- modalitatea de soluționare a eventualelor dispute, clauze de răspundere și penalități.
7. Data și semnătura părților:
- ambele părți trebuie să semneze contractul de comodat auto pe toate paginile.
Este important ca ambele părți să citească cu atenție contractul și să fie de acord cu toate clauzele stabilite înainte de a-l semna. Păstrați un exemplar al contractului semnat de ambele părți.
Acte necesare pentru întocmirea contractului de comodat auto
Un contract de comodat nu se înregistreaza la notar dacă nu aveți următoarele documente:
- buletinele: cărțile de identitate ale ambelor părți (comodant și comodatar);
- documentele mașinii: certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a vehiculului;
- certificatul fiscal: dovada fiscală eliberată de ANAF;
Un contract de comodat nu poate fi înregistrat la notar în lipsa acestor documente. Durata contractului de comodat va fi menționată în contract.
Nu puteți ajunge la notar?
Reprezentarea prin procură este posibilă. Asigurați-vă că faceți o procură specială pentru semnarea și încheierea contractului de comodat. Cu toate acestea, prezența unui notar vă oferă consultanță juridică și verifică legalitatea contractului, sporind siguranța ambelor părți prevăzute în contractul de comodat.
Ce trebuie să știți despre contractul de comodat auto
Despre folosință, în cazul de față, a autoturismului, doar aceasta este transferată, nu și proprietatea. Un comodatar poate folosi respectivul autoturism în România și străinătate.
Comodatarului îi revin sarcini precum cele asociate cu cheltuielile combustibilulului și uzura normală. Reparațiile mai mari pot fi negociate între părți. Legea nu vă obligă să mergeți la notar pentru a legaliza contractul, dar o puteți face pentru un plus de siguranță.
Încetarea contractului de comodat se poate realiza?
În ceea ce privește obiectivul contractului, după încheierea unui contract de comodat, acesta poate fi modificat sau reziliat oricând, de comun acord.
Drepturile și obligațiile ambelor părți (comodantul și comodatarul trebuie să respecte anumite aspecte)
Un contract de comodat auto nu conține doar, pe lângă alte precizări, și semnăturile ambelor părți contractante, ci și următoarele:
Obligațiile comodantului
Comodantul oferă bunul, dar are datoria de a oferi mașina în stare bună de funcționare, aptă pentru utilizarea convenită. Comodantul se obligă să respecte legislația rutieră aplicabilă vehiculului. Va acoperi cheltuielile legate de reparațiile majore ale mașinii.
Obligațiile comodatarului
Comodatarul are datoria de a folosi mașina cu grijă, evitând deteriorarea acesteia. Se obligă să întrețină mașina corespunzător, respectând instrucțiunile producătorului. Va suporta costurile pentru reparațiile minore ale mașinii.
Comodatarul va acoperi cheltuielile legate de combustibil, uzură normală și impozite. Se obligă să respecte legislația rutieră aplicabilă vehiculului. La finalul contractului, comodatarul va restitui mașina în aceeași stare în care a fost primită.
Contract comodat auto persoane fizice: sfaturi
Redactați un contract clar și complet. Includeți toate detaliile importante, precum datele părților, descrierea mașinii, durata contractului, cheltuielile suportate etc. La predarea mașinii, notați orice zgârieturi, lovituri sau alte probleme sesizate la autoturismul pe care îl veți preda. Discutați deschis despre așteptările fiecăruia și respectați clauzele contractului.
În ceea ce privește contractul de comodat, se vor citi cu atenție termenii și condițiile stabilte în respectivul contract. Dacă una din părți nu își îndeplinește obligațiile, cel care a primit mașina va fi obligat să înapoieze bunul. Înainte de a se fi semnat contractul de comodat auto, se vor citi cu atenție mențiunile dintr-un contract de comodat. Contractul de comodat poate fi considerat în vigoare doar după semnarea ambelor părți implicate.
Contractul de comodat nu se înregistrează fără semnăturile părților implicate. După semnare, mașina se poate folosi pe drumurile publice. Deși am amintit anterior ce trebuie să conțină un contract de comodat, este important să aveți toate actele la îndemână. Repetăm faptul că prin contractul de comodat nu se transmite proprietatea asupra acelui automobil, ci doar folosinţa acestuia.
Pint.ro vă ajută cu asigurări online!
În acest articol ați citit informații despre ce este contractul de comodat auto și ce acte sunt necesare pentru a-l încheia, însă, noi, cei de la Pint.ro, vă punem la dispoziție mai multe tipuri de asigurări, dar și asistență rutieră. Accesați site-ul nostru pentru a descoperi toate tipurile de servicii pe care le oferim!