Accidentele de circulație se întâmplă constant, deși oamenii încearcă din răsputeri să combată acest lucru. În UE, statisticile arată că mii de oameni își pierd viața zilnic pe drumurile europene.
România este înregistrată ca fiind țara cu cele mai periculoase drumuri, rezultând în accidente auto zilnice. Pe teritoriul autohton au fost constatate 85 de decese la un milion de locuitori, în condițiile în care Uniunea Europeană are un procent de 42 la un milion de locuitori.
Un accident poate fi neprevăzut și depinde de mai mulți factori, de la starea drumurilor, buna funcționare a sistemelor de circulație și a sistemelor de iluminat, starea mașinii, dar și neatenția șoferilor. Accidentul poate avea consecințe diferite, în funcție de impactul pe care îl are.
În cazul unui accident mare, daunele și despăgubirile pot fi substanțiale, procesele pot dura ani întregi, iar viețile unor persoane pot fi puse în pericol. În cazul unui accident care nu are un impact la fel de mare, se pot rezolva problemele chiar și în decurs de 24 de ore.
Agresivitatea din trafic
Cel mai sigur este să rezolvați un conflict pe cale amiabila, pentru că de foarte multe ori accidentele nu produc daune uriașe, iar problemele se pot rezolva fără agresivitate.
Mulți români nu aleg însă calea amiabila și preferă să își facă singuri dreptate, devenind agresivi atât fizic, cât și verbal. Specialiștii au constatat faptul că agresivitatea din trafic este contagioasă, fiind un comportament pe care șoferii îl observă frecvent și îl învață.
În România, au apărut noi legi ce vizează șoferii agresivi, aceștia fiind sancționați în cazul unui comportament neadecvat, fie el produs sau nu de un accident. Este de înțeles de ce există un astfel de comportament în cazul în care se produce o daună foarte mare, dar se exagerează în cazul in care individul este implicai într-un accident minor.
Pe lângă legile deja elaborate în Codul Rutier, mai există o variantă de rezolvare a conflictului dintre doi șoferi implicați într-un accident cu urmări nesemnificative. Procesul de constatare amiabilă poate fi soluția pentru ca niciunul din șoferi să nu fie afectat în urma producerii unui accident.
Despre procedura de constatare amiabila
Procesul de constatare amiabila reprezintă un mod prin care ambii șoferi implicați în accidentul auto constată daunele, fără a mai fi nevoie de întocmirea unor documente de constatare către poliția rutieră.
În situația unui accident în care rezultă doar pagube materiale, conducătorii auto cu asigurare RCA implicați pot anunța asiguratorii care ulterior furnizează un formular tipizat în care se declară locul și data exactă a accidentului și prin care se evită deplasările inutile la poliție.
Această constatare se poate realiza atât în format fizic, cât și în format electronic, iar mașina poate intra în reparații odată ce asiguratorul a terminat de întocmit dosarul de prejudiciu. Constatarea amiabilă exclude necesitatea unui proces verbal și rămâne o soluție alternativă utilă pentru persoanele care nu au fost afectate în urma accidentului rutier produs.
Asigurările auto sunt foarte importante în cazul constatărilor amiabile deoarece aceasta este o condiție a efectuării procedurii. Ambele vehicule trebuie să fie asigurate pentru a putea fi întocmit acest proces.
Acte necesare și procedura de constatare amiabilă
Deși se efectuează în urma unui accident fără prea multe pagube, în situația unei constatări amiabile există un inculpat și o victimă. Inculpatul, producătorul accidentului, trebuie să îi înmâneze victimei documentele necesare pentru o amiabilă.
Buletinul, talonul auto, permisul și polița RCA sunt documentele obligatorii, care trebuie predate sub formă de copii. Dacă victima deține un tip de asigurare CASCO, pagubele trebuie anunțate din timp casei de asigurări de tip CASCO, urmând ca formularul de constatare amiabilă să fie efectuat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a vinovatului.
Dacă persoana vătămată nu deține un tip de asigurare auto CASCO, trebuie înștiințat, din oficiu, asiguratorul RCA al inculpatului. După ce toate actele au fost puse la punct, se poate face completarea formularului de constatare amiabilă care poate fi procurat de la asiguratorul unde este înscrisă mașina.
Acest formular este obligatoriu și ar trebui să fie la îndemâna oricărui conducător auto pentru a evita situațiile neplăcute atunci când se întâmplă un accident. Cel mai comod ar fi să existe ambele tipuri de asigurare auto, nu doar tipul de asigurare RCA.
Constatarea amiabilă: Avantaje și dezavantaje
Formularul de constatare amiabilă vine cu anumite avantaje pentru persoanele implicate într-un accident rutier. În primul rând, se economisește timp, fără a mai fi nevoie ca cineva implicat să se deplaseze până la Serviciul Constatări Daune al Poliției Rutiere pentru a obține certificatul de contravenție și autorizația de reparație a vehiculului care fac parte din dosarul de daună.
Un alt avantaj este că, formularul de constatare amiabilă poate fi completat direct de către proprietarul autoturismului dacă mașina se afla în staționare. Poliția nu este nevoită să intervină deloc, acest proces devenind mai liniștitor pentru persoanele care au anxietate în urma unei ciocniri.
Un avantaj esențial este faptul că formularul de constatare amiabilă poate fi completat și în urma accidentelor cauzate pe drumurile închise publicului, nu doar pe cele publice.
Există și dezavantaje de care trebuie să se țină cont. În primul rând, poate fi dificil să stabiliți de comun acord o înțelegere pe cale amiabilă dacă daunele afectează într-o oarecare măsură interesele victimei. De asemenea, niciunul dintre cei implicați nu are dreptul la pretenții suplimentare, ceea ce înseamnă că odată început, procesul de constatare amiabilă nu poate fi modificat sub nicio formă.
Obligații în cazul procedurii de constatare amiabilă
Pe lângă statutul de mașini asigurate, conducătorii vehiculelor afectate de evenimentele rutiere neprevăzute trebuie să respecte anumite condiții. În primul rând, nu trebuie să existe persoane vătămate.
Vehiculele pot prezenta defecte și vor fi reperate mai târziu, prin polița RCA, dar vătămările corporale fac ca procesul de constatare amiabilă să fie imposibil. Totodată aceștia trebuie să își dea acordul, pentru că această procedură nu se poate face dacă victima aprobă procesul de constatare amiabilă.
De asemenea, dacă există mai mult de două autovehicule implicate, constatarea amiabilă nu poate fi efectuată, în condițiile în care se realizează doar dacă accidentul a fost produs între două autovehicule.
Dacă există și altfel de daune rezultate din interacțiunea unor două vehicule, cum ar fi garduri rupte, pereți distruși, borduri sparte sau mobilier urban ruinat, atunci procesul de constatare amiabilă va fi nul.