Sursă foto Freepik
Primul accident auto nu se uită niciodată. Oricât de mici ar fi daunele, îți vei aminti mereu cum dintr-o neatenție ai săvârșit într-o situație ce în alte condiții ar fi putut fi evitată cu succes. Chiar dacă tu și ceilalți pasageri sunteți nevătămați, un accident auto poate fi o experiență stresantă. În plus, în astfel de situații s-ar putea să te simți nesigur legat de a mai conduce, cel puțin imediat după incident.
În cazul unui accident auto, o asigurare auto obligatorie este la îndemâna tuturor șoferilor, întrucât în funcție de daune și de cum te înțelegi cu celălalt șofer, poți oricând apela la varianta de a încheia o constatare amiabilă și să îți vezi mai departe de drum. Este important să fii prudent în trafic și să eviți eventuale tamponări, însă niciodată nu strică să fii familiarizat cu pașii de urmat în cazul unui accident. Citește în continuare articolul și află cum se face și ce presupune o constatare amiabilă, care sunt avantajele și dezavantajele sale și de unde poți cumpăra un RCA ieftin online.
Ce este constatarea amiabilă?
Accidentele rutiere minore, între maximum doi participanți la trafic, fără victime și doar cu daune materiale nu necesită implicarea poliției rutiere, ci doar a celor doi șoferi care s-au tamponat și a firmei de asigurări a celui care a provocat accidentul. În cazul accidentelor de o mai mare amploare și care implică mai mult de două autovehicule va fi necesară o constatare din partea organelor legii.
Procedura este mult mai simplă pentru evaluarea daunelor într-un accident rutier atât pentru șoferi, întrucât nu mai este necesară așteptarea organelor abilitate pentru stabilirea circumstanțelor accidentului, cât și pentru poliția rutieră, fiindcă nu va mai fi nevoie să aloce resurse materiale și umane pentru fiecare accident minor.
În ce condiții se aplică constatarea amiabilă?
- în urma accidentului au fost provocate doar pagube materiale, nu și vătămări corporale
- în accident au fost implicate doar două autovehicule
- ambele autoturisme au asigurare auto obligatorie valabilă
- ambii șoferi și-au dat acordul în scris prin semnarea formularului de constatare amiabilă cu privire la accidentul produs
Sursă: Poliția Română – Constatare amiabilă
Ce este și cum arată formularul de constatare amiabilă?
În urma producerii unui accident minor și stabilirii de comun acord a celor două părți implicate, conducătorii auto vor fi nevoiți să descrie evenimentele și elementele care au contribuit la producerea daunelor. În acest sens, vor fi nevoiți să completeze un formular de constatare amiabilă.
Completarea se face de către ambii șoferi pe rând, având în vedere următoarele aspecte: rubrica Vehicul A este destinată autoturismului care a produs accidentul, deci cel vinovat, în timp ce Vehicul B privește autoturismul păgubit.
Formularul se completează cu datele de identificare deținătorilor poliței de asigurare auto obligatorie, datele conducătorilor auto implicați, datele mașinilor implicate, seria și numărul polițelor RCA și semnăturile celor doi șoferi. De asemenea, este obligatorie realizarea schiței accidentului, indiferent care dintre cei doi șoferi implicați în accident dorește să o deseneze.
În urma completării, șoferul păgubit se adresează firmei de asigurare auto obligatorie la care este înscris celălalt conducător și va depune formularul la reprezentanță. Ulterior, se eliberează și un document de introducere a vehiculului păgubit în reparație.
Care sunt avantajele constatării amiabile?
Un accident rutier este un moment de cumpănă pentru orice șofer. Din acest motiv, dacă se poate face o constatare amiabilă, cei mai mulți participanți la trafic o aplică fără să se gândească de prea multe ori. Iată câteva din avantajele constatării amiabile:
- Economisești timp!
Completarea de comun acord a unui formular de constatare amiabilă scutește un drum până la Serviciul de Constatări și Daune al Poliției Rutiere de unde poți obține certificatul de contravenție și autorizația de reparație a vehiculului. În acest fel, vei completa doar acel formular pe baza căruia se obține documentul de reparație direct de la firma de asigurare auto obligatorie.
- Scutești eventuale amenzi sau penalizări
Din moment ce se elimină total intervenția poliției în stabilirea vinovatului de accident, vei scuti automat și posibile amenzi sau chiar suspendarea permisului în cazul în care evenimentele cauzate au produs contravenții ce puteau fi pedepsite prin lege.
- Eviți procesul birocratic
Din momentul producerii unui accident sunt implicate într-un proces birocratic Poliția Rutieră, compania de asigurări și cei doi șoferi implicați în accident. Prin intermediul constatării amiabile, procesul birocratic se realizează doar între păgubit și firma de asigurări a celui care a produs accidentul.
Care sunt dezavantajele constatării amiabile?
Deși constatarea amiabilă poate părea soluția în cazul unui accident rutier minor, există și dezavantaje.
- Stabilirea culpei comune
Firmele de asigurări pot încadra accidentul ca fiind culpă comună în baza Protocolului de Colaborare privind constatarea amiabilă pe accident, caz în care polița de asigurare auto obligatorie acoperă doar 50% din daună, în timp ce restul e suportat de asigurarea CASCO a păgubitului.
- Nu ai dreptul la pretenții suplimentare
O constatare amiabilă nu poate fi modificată. Dacă ești păgubit de un șofer ce are asigurare auto obligatorie la o firmă ce plătește greu, nu vei putea să dai în judecată firma de asigurare pentru recuperarea daunei. În schimb, dacă Poliția Rutieră este cea care constată accidentul, daunele pot fi recuperate prin chemarea în instanța de judecată.
2 comentarii
Buna ziua ! In urma cu o saptamana am avut un accident cu avarii la ambele autoturisme. Vinovatul sunt eu. Ne-am inteles , am facut hartiile pe cale amiabila , asigurarea mea e la euroins. Sunt semnate hirtiile. In urma cu trei zile am fost sunat ca voi fi dat in judecata sa platesc eu toate daunele si cere despagubire pe perioada in care a ramas fara masina. Ce am de facut ? Nu am bani pentru avocati…. nu am nimic pe nume .. sunt studenta si autoturismul este pe numele parintilor. De unde pot sa aflu daca s-a folosit de asigurare? Ma gandesc ca incaseaza si de la asigurare si vrea si de la mine .
Multumesc pentru ajutor ! JUDITH