Asiguratorii vor trebui sa verifice corectitudinea datelor furnizate de clienti in momentul in care se incheie o polita RCA, conform unui nou ordin pentru modificarea normelor privind asigurarile auto obligatorii emis de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Astfel, companiile de asigurari vor trebui sa solicite toate datele, atat cele referitoare la masina, cat si cele referitoare la sofer, necesare pentru evaluarea riscului si pentru stabilirea cat mai exacta a tarifului pentru polita auto obligatorie care urmeaza sa fie incheiata.
Masura face parte dintr-o serie de noi prevederi referitoare la politele RCA, care vor fi aplicate din momentul in care acestea vor fi publicate in Monitorul Oficial.
Alte modificari impuse de CSA pentru companiile de asigurari prevad ca acestea sa solicite dovada inregistrarii fiscale pe numele noului proprietar pentru vehiculele in cazul carora se incheie o asigurare in vederea inmatricularii sau inregistrarii in Romania.
In ceea ce priveste sumele maxime de despagubire pentru 2013, acestea au ramas neschimbate cu cele din acest an, si anume 1 milion de euro in cazul daunelor materiale si 5 milioane de euro in cazul vatamarilor corporale si a decesului, per eveniment.
Aceste limite maxime de despagubire vor fi revizuite din 5 in 5 ani, in raport cu evolutia indicelui european al preturilor de consum (IEPC).
Polita RCA va avea un nou format, care contine si vigneta si care va fi folosit incepand cu 1 ianuarie 2013. Vechiul format va fi folosit pentru RCA-uri care expira cel tarziu pe data de 31.12.2013 inclusiv.
In ceea ce priveste perioadele de timp calculate la valabilitatea politei, se va considera luna intreaga orice fractiune de luna. Pana in prezent, doar perioada de timp egala sau care depasea 15 zile era considerata luna intreaga.