Pentru că societatea modernă este dependentă de comunicare, această nevoie ne forțează de cele mai multe ori să folosim telefonul mobil în timpul condusului. Știm cu toții că acesta este un obicei periculos, sancționat de lege, însă marea problemă este că după condusul cu viteză, este a doua cea mai frecventă cauză pentru accidentele rutiere.
Așadar, v-ați întrebat vreodată de ce vorbitul la telefon, verificarea contului de Facebook sau trimiterea de SMS-uri afectează atenția?
Totul începe cu formarea rutinei de a ne verifica telefonul constant. Acest obicei s-a instalat în mintea noastră și cu timpul, a devenit un automatism din cauza repetărilor dese pe parcursul întregii zile.
Cu alte cuvinte, nu mai trebuie să ne gândim – chiar și pentru o milisecundă – dacă să ne verificăm telefonul sau nu. Pur și simplu o facem, pentru că a fost creat un reflex.
Mai mult, verificarea telefonului atinge centrul de recompensă din creier, iar mai departe totul este chimie pură. Nivelul dopaminei (hormonul plăcerii) crește în momentul în care conștientizăm că vom găsi în telefon un mesaj, un apel pierdut sau o informație oarecare pe internet. Reacția s-ar putea traduce în cuvinte printr-un îndemn de genul “verifică-l, verifică-l, verifică-l”, amplificat de posibilitarea răspunderii cu un SMS sau cu un apel.
Poate vă vine greu să credeți, dar termenul de multitasking este un mit atunci când vine vorba de condus. Imaginați-vă că încercați să deschideți simultan mai multe aplicații pe un smartphone. La un moment dat, acesta se va bloca. Același lucru se întâmplă și cu creierul uman când condusul este efectuat în paralel cu vorbitul la telefon sau alte activități conexe.
Ca să vă faceți o idee mai bună asupra fenomenului, luați în considerare faptul că șoferii care vorbesc la telefon sau trimit SMS-uri în timpul condusului ratează cam jumătate din ce se întâmplă în jurul lor. De multe ori, în acea jumătate “pierdută” un pieton poate traversa strada sau semaforul se poate schimba în culoare roșie, iar de aici mai e doar un pas până la un accident.
Știați că durează doar o secundă să vă verificați telefonul atunci când conduceți, dar la 100 de kilometri pe oră (viteză cu care se circulă foarte des în afara localității) în această secundă mașina parcurge 28 de metri?
De aceea sfatul nostru cât se poate de serios este să amânați folosirea telefonului pentru orice fel de activitate până la terminarea călătoriei, iar dacă este imperios necesar să vorbiți la telefon în timpul condusului, folosiți o cască cu Bluetooth; aceasta vă va permite să țineți ambele mâini pe volan.
9 comentarii
Ori a-ti scurtat metrul ori a-ti lungit secunda ori cel care a scris minunea nu a fost la scoala. Pe planeta asta 100 km/h inseamna 16,6 m/s
Iar tu sigur nu ai fost la scoala pentru ca „ati” se scrie legat in aceste cazuri…. :P. In plus, daca imparti 100000 de metri, cati se afla intr-un kilometru, la 3600 de secunde, cate sunt intr-o ora, ai sa vezi ca rezultatul este aproape 28 de metri pe secunda, asa cum spune articolul…..si nu, nu-ti trebuie link ca sa poti vedea asta, trebuie sa fi fost la scoala……a, scuze, nu numai sa fi fost, ci sa fi si invatat ceva si sa sa fi ramas in cap cu ce ai invatat…..Simplu. 🙂
Deci tu, care zici ca ai fost la scoala, ai invatat ca 100.000 m inseamna 1 km? Hmm, la ce scoala zici ca ai fost?
Pentru binele comun, lasa lectiile pt cei care chiar au fost la scoala si au si invatat carte. Si, dupa cum spui si tu, ar fi trebuit sa-ti si ramana ceva in cap din scoala aia. Doar daca nu era de corectie.
Andrei, invata putina gramatica! Te faci de ras.
Andrei, in primul rand regula de 3 simpla ne arata ca
In 1ora( 3600 secunde) parcurgi ……100km (10000m)
In 1secunde ………………………………………x km
X= 1×10000/3600
= 2.777778 m/s rotunjit da 28
In al doilea rand, forma corecta a verbului auxiliar „a avea” care intra in componenta formei de Perfect compus a verbului de conjugat este eu am, tu ai, el a, noi am, voi ati. Prin urmare varianta corecta este „ati scurtat”, „ati lungit”. Ca sfat, data viitoare macar sa stii despre ce si sa vorbesti inainte de a arunca cu comentarii asertive.
Cu siguranta, tu ai fost (daca ai fost) degeaba! „A-ti lungit”, „a-ti scurtat” se scrie „ati”…legat! #mataarecratima
Sunt oameni care au atenție distributiva si alții care nu sunt înzestrați cu așa ceva. …nu putem generaliza. …..gata suntem niște idioți cu toții. ……dar in principiu aveți dreptate. …
@Andrei 🙂
Cine a postat pe site are dreptate. Mai simplu poti face 100 Km = 100 000 M si 1 Ora = 60 Min = 3600 Second, asadar 100000/3600=27,777 simplu ca braga 🙂 si apropo, decand cu o anumita melodie care are cratima suntem tentati sa o punem (aplicam) peste tot, in fraza formulata de tine din pacate nu are loc. Ex: A-ti spune aceste lucruri inseamna ca ati gresit 🙂
Cu stima.