Pe fondul situațiilor recente cu zborurile amânate și chiar anulate, devine, oare, autoturismul propriu o opțiune mai sigură pentru cei care își doresc o călătorie fără întâmplări neprevăzute?Răspunsul nu este unul cert, întrucât nici propriul vehicul auto nu garantează o călătorie lipsită de imprevizibil.
Statele din Uniunea Europeană au reguli de circulație foarte stricte, așa că dacă ați mers fără centură, ați vorbit la telefon sau ați depășit limita de viteză, sunteți bun de plată pentru amenda de circulatie primita in strainatate.
Amenda de circulatie primita in strainatate poate fi un factor în plus de stres pentru orice șofer care nu este la curent cu legislația în vigoare a statelor din Uniunea Europeană și nu numai. Tocmai de aceea, în cadrul acestui articol vă vom oferi toate detaliile de care aveți nevoie pentru a soluționa o astfel de situație neplăcută.
Citiți în continuare acest articol și veți afla informații utile despre:
- Amenda de circulatie primita într-un stat membru UE versus în afara Uniunii
- Cum primiți amenzile de circulație și care sunt situațiile în care se poate prescrie?
- Unde se plătesc amenzile rutiere în funcție de statul emitent?
- Tipuri de amenzi de circulație și media contravalorii acestora
Amenda de circulatie primita in strainatate în state membre UE
Dacă primiți o amendă de circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, vă sfătuim să o plătiți în cel mai scurt timp. În caz contrar, vă puteți aștepta la noi sancțiuni financiare și chiar de natură penală. Partea bună este că dacă alegeți să efectuați plata amenzilor în termen de 15 zile de la încălcarea regulilor de circulație, veți achita doar jumătate din suma datorată.
Conform prevederilor de circulație în vigoare, amenda de circulatie primita in strainatate, dar pe teritoriul Uniunii Europene nu se plătește pe loc, pentru a nu fi încadrată ca mită. Astfel, obligația financiară rămâne șoferului inculpat în momentul în care ajunge în țara de origine, unde va face plata amenzii.
Amenda de circulatie primita in strainatate în afara Uniunii Europene
Pentru amenzile de circulație primite în țări care nu aparțin Uniunii Europene lucrurile pot să difere de la un caz la altul. Practic, la fel cum fiecare stat în cauză aplică în mod diferit suma pentru punctele de amendă a sancțiunilor efectuate în trafic, similar sunt aplicate și prevederile pentru efectuarea plății amenzilor.
Sunt state în cazul cărora plata amenzilor se face pe loc agentului care a emis mandatul de plată, dar și țări precum Turcia care permit efectuarea plății exclusiv prin intermediul serviciului public bancar: online, direct la agențiile fiscale competente ori la instituții acreditate.
În schimb, un lucru este cert când facem referire la amenzile primite în afara Uniunii, acestea nu pot fi achitate pe teritoriul României. Mai mult, dacă nu achitați contravaloarea amenzii în termenul șederii dumneavoastră pe teritoriul statului, atunci nu veți putea trece granița înapoi în țară.
Cum primiți o amendă de circulație?
În cazul în care amenda de circulatie primita in strainatate este pe teritoriul UE, veți primi procesul verbal și instrucțiunile de plată acasă, prin poștă, cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire. Dacă primiți amendă de circulație într-un stat din afara UE, atunci amenda este emisă pe loc și în funcție de condițiile fiecărui stat, veți primi instrucțiuni clare cu privire la efectuarea plății.
Când se prescrie o amenda de circulatie primita in strainatate?
Amenda de circulatie primita in strainatate se poate prescrie doar în cazul contravențiilor efectuate în Uniunea Europeană în termen de două luni de la data expedierii, daca nu este returnată corespondența sau nu este confirmată primirea. Practic, dacă primiți o amendă de circulație acasă după două luni, aceasta se prescrie. Dacă o primiți în termen de două luni de la data expedierii, sunteți bun de plată.
Unde puteți plăti o amendă de circulație primită în străinătate?
Puteți plăti amenda de circulatie primita in strainatate prin poștă, la bancă, online sau prin Sistemul Electronic Național de Plata Online a Taxelor și Impozitelor, prin utilizarea cardului bancar.
În cazul în care amenda a fost primită în afara spațiului european, puteți plăti și pe loc. Diferența este că în cazul oricărui stat membru european sunt aplicate și reduceri de până la 50%, dacă plătiți acea amendă într-un timp foarte scurt.
Rolul și executarea sancțiunilor
Sancțiunile sunt concepute pentru a promova siguranța rutieră și pentru a schimba comportamentul șoferilor. De regulă, cele mai întâlnite sancțiuni pentru încălcarea regulilor rutiere propun amenzi, puncte de penalizare pe permis și interzicerea dreptului de a conduce.
În privința regulilor rutiere din străinătate, tipul de infracțiune va determina valoarea sancțiunii. De exemplu, depășirea limitei de viteză este o infracțiune mai puțin gravă decât conducerea sub influența alcoolului. Cel mai adesea amenzile de circulație sunt exprimate în euro (pentru țările Uniunii Europene), respectiv în moneda de circulație a fiecărui stat din afara spațiului economic european.
Tipuri de amenzi de circulație și media contravalorii acestora
Atunci când vă aflați pe drumuri necunoscute, este important să fiți foarte precaut și să conduceți cu prudență. Nu numai că aveți mai multe șanse să vă rătăciți, dar este posibil să nu fiți familiarizat cu legislația rutieră și să riscați amenzi de circulație care nu sunt deloc mici.
În unele țări, amenzile pentru depășirea vitezei și alte încălcări ale regulilor de circulație pot fi destul de costisitoare, comparativ cu amenzile de pe teritoriul României. Vă invităm în continuare să descoperiți printre cele mai comune sancțiuni pentru care sunt emise amenzile de circulație în străinătate, cât și să vedeți o medie a contravalorii acestora.
- depășirea limitei de viteză: amendă între 80 și 200 euro
- încălcarea obligației de a purta centura de siguranță: amendă între 30 și 200 euro
- conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante: între 135-500 euro
- folosirea telefonului mobil la volan: amendă între 60 și 200 euro
Printre alte contravenții sancționate de legislația auto din străinătate, mai puteți primi amendă și pentru următoarele:
- încălcarea obligației de a folosi dispozitive de siguranță pentru copii
- utilizarea unei benzi interzise
- circulația cu farurile stinse pe drum european
După cum puteți vedea, legea în străinătate este mai aprigă decât în România. Amenda de circulatie primita in strainatate este însoțită de sancțiuni mult mai mari decât în țară, așa că, este bine să vă informați despre regulile de circulație din țara respectivă și să evitați pe cât posibil condusul imprudent.