In jur de 300.000 de soferi si-au primit inapoi banii de pe taxa de poluare in urma solicitarii de restituire a acesteia in instanta. Astfel, Administratia Fondului pentru Mediu a primit in ianuarie cereri de restituire in valoare totala de 19 milioane de lei, din care au fost platiti 14 milioane de lei.
Soferii si-au primit banii inapoi pe baza deciziilor judecatoresti definitive care au considerat ca taxa este ilegala.
Astfel, din bugetul Fondului pentru Mediu format din veniturile prin colectarea taxelor, in jur de 70% este destinat restituirii fostei taxe auto catre cetateni.
“Pentru luna ianuarie am avut incasari din inmatricularea masinilor la nivelul Administratiei Fondului pentru Mediu de 14 milioane de lei si am avut de restituit catre cetateni o suma in cuantum de 19 milioane de lei, fapt pentru care impreuna cu Ministerul de Finante si Ministerul de Justitie trebuie sa gasim acele solutii prin care cetatenii sa poata sa primeasca sumele declarate prin justitie ca fiind luate in mod ilegal”, a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb.
Practic, toti banii incasati in luna ianuarie de Administratia Fondului pentru Mediu din inmatricularea masinilor, si anume 14 milioane de lei, au fost platiti catre soferii care au cerut restituirea taxei.
Vechea taxa auto a fost inlocuita din acest an cu timbrul de mediu, care va fi calculat pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) si a cotei de reducere a timbrului de mediu.
Formula de calcul a timbrului de mediu este urmatoarea:
Suma de plata = [(AxBx(100-C)]/100, unde:
A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km mentionate in Cartea de identitate a Vehiculului;
B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluate, exprimata in Euro/1 gram CO2
C = cota de reducere a timbrului
Mai multe detalii despre timbrul de mediu si modalitatea de calcul.