Desi inca nu a fost adoptata o forma finala pentru reforma sanatatii, deja au inceput sa apara firme-fantoma de brokeraj care recruteaza personal, menit sa se ocupe de strangerea de adeziuni la viitoarele fonduri private. Activitatea este insa ilegala, din moment ce doar aproximativ 6-7 asiguratori indeplinesc criteriile necesare pentru a intra in program.
Legea, asa cum este stabilita in prezent, prevede anumite criterii pentru asiguratori, pe baza carora se pot califica sau nu pentru asigurarile medicale obligatorii, si anume: compania trebuie sa aiba minim 1 milion de clienti in sfera asigurarilor de sanatate si in plus sa aiba vanzari pe acest sector de cel putin 500 de milioane de euro, raportate la nivel de grup.
Anumite firme private, desi nu au cum sa se incadreze in program, profita de lipsa de informare a oamenilor si se pregatesc sa convinga oamenii sa se afilieze fondului de asigurari propriu, desi nu au autorizarea necesara. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor avertizeaza ca aceasta activitate este ilegala si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani.
Falsii asiguratori coopteaza angajati contra cost, promitandu-le castiguri insemnate in urma incheierii unui anumit numar de contracte cu persoane care vor sa isi faca asigurarea medicala obligatorie. Pentru sume cuprinse intre 50-65 de lei, persoanele interesate sunt inscrise la cursuri de formare, care nu au de fapt nici o finalitate legala. Procedura este comparata cu cea care s-a desfasurat in cazul pensiilor private obligatorii, atunci cand diversele companii de asigurari au incercat sa atraga fiecare in parte un portofoliu cat mai mare de clienti.
Pana in prezent, tinand cont de forma actuala a legii, se califica un numar de 6 companii de asigurari: Metlife, Eureko, Axa Asigurari, Signal Iduna, BCR Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac. Marele absent este reprezentat de Astra Asigurari, care nu indeplineste numarul de un milion de asigurati in portofoliul politelor de sanatate si nici pe cel al primelor brute subscrise in valoare de 500 de euro.
1 comentariu
Firma la care va referiti ca (fals asigurator), a participat intradevar la campania de pensii private obligatorii totodata find desemnata pe locul I cu aceasta ocazie. Nu este o firma de asigurari ci o firma de brokeraj si va face doar intermediere catre asiguratorii desemnati legal. A desfasurat de asemenea cu succes si alte campanii pe diverse asigurari private (pensii, sanatate, elecricitate, gaz), in diverse tari din Europa, asigurari pe care va trebui si Romania sa le faca.
In consecinta va rog frumos sa nu scrieti articole fara a va informa inainte si doar de dragul de a induce lume in eroare.
Cu stima,
Andrei