Romanii vor trebui sa se asigure medical in sistemul privat cel tarziu in 2013, deoarece aproximativ 93% din contributiile angajatilor si angajatorilor la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor fi transferate in portofoliul companiilor de asigurari. Acest tip de asigurari de sanatate merge pe modelul pensiilor private obligatorii.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2012 va intra in vigoare noua Lege a sanatatii, care prevede trecerea aproape integrala a contributiilor din sistemul de sanatate catre companiile din sistemul privat, care vor semna contracte pe de o parte cu medici de familie si spitale si pe de alta parte cu contribuabilii.
Astfel, CNAS va pierde monopolul din sistemul de sanatate. Din punct de vedere teoretic, toate partile implicate au de castigat. Statul va scapa de deficitul inregistrat de CNAS, contribuabilii vor putea alege ce isi doresc fara sa plateasca nimic in plus, medicii de familie isi pot negocia contracte mult mai avantajoase decat cele incheiate in prezent cu statul, iar asiguratorii isi pot crea portofolii mari de clienti, in functie de notorietate si de produsele de asigurari de sanatate oferite.
Legea, in forma actuala, prevede anumite criterii pentru asiguratori, pe baza carora se pot califica sau nu pentru acest tip de asigurari: compania trebuie sa aiba minim 1 milion de clienti in domeniul asigurarilor de sanatate si in plus sa fi vandut pana acum polite de acest tip de cel putin 500 de milioane de euro, raportate la nivel de grup.
Astfel, din start sunt eliminate companiile mici si raman doar asiguratorii principali. Este de asteptat insa ca legea sa sufere modificari, deoarece unele companii au trimis catre Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cereri de modificare. Institutia a sintetizat propunerile si le-a trimis, la randul ei, catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Pana in prezent, tinand cont de forma actuala a legii, se califica un numar de 6 companii de asigurari: Metlife, Eureko, Axa Asigurari, Signal Iduna, BCR Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac. Marele absent este reprezentat de Astra Asigurari, care nu indeplineste numarul de un milion de asigurati in portofoliul politelor de sanatate si nici pe cel al primelor brute subscrise in valoare de 500 de euro. De aceea, compania este una dintre nemultumite, cerand un alt criteriu de calificare, si anume cel putin un milion de clienti in portofoliul de asigurati, raportati la anul fiscal anterior intrarii in vigoare a legii, la care sa se adauge si o autorizare de intrare in sistemul de asigurari a companiilor.
Se asteapta ca in 2012, companiile de asigurari sa intre intr-o concurenta puternica in incercarea de a aduna cat mai multi clienti pentru aceste asigurari de sanatate. Campaniile de promovare se pot desfasura pe parcursul a aproximativ 12 luni, dupa care, la sfarsitul anului, se va trece la repartizarea aleatorie, asa cum s-a intamplat si in cazul pensiilor private obligatorii.