• Blog Pint
  • Asigurari Auto
    • Asigurare Rca
    • Asigurare Casco
  • Asigurare Calatorie
  • Asigurare Locuinta
  • Asistenta rutiera
Facebook Twitter Instagram
sâmbătă, mai 17
Facebook Twitter Instagram
Noutati despre asigurari si lumea soferilorNoutati despre asigurari si lumea soferilor
  • Blog Pint
  • Asigurari Auto
    • Asigurare Rca
    • Asigurare Casco
  • Asigurare Calatorie
  • Asigurare Locuinta
  • Asistenta rutiera
Noutati despre asigurari si lumea soferilorNoutati despre asigurari si lumea soferilor
Informatii utile Auto si Asigurari

Adevarul sumbru despre masinile diesel

rca-ieftin.roBy rca-ieftin.ro18/09/2014Updated:01/09/202123 de comentarii2 Mins Read

Pe langa consum si pretul carburantului, mai exista un lucru la care nimeni nu se gandeste cand cumpara o masina: sanatatea!

Masinile emit doua tipuri de substante toxice: dioxid de carbon (CO2) si oxizi de azot (Nox). Ambele sunt nocive, insa oxizii de azot (Nox) sunt o amenintare imediata pentru sanatatea oamenilor, in timp ce emisiile de dioxid de carbon afecteaza, pe termen lung, clima planetei.

Ce tip de masini au emisii mai ridicate de NOx? Cele pe motorina.

Sa luam ca exemplu doua masini: una pe benzina si una pe motorina.

tabel_noxe

Din cate se observa, diferenta intre emisiile de Co2 nu e foarte mare, insa modelul diesel emite de 10 ori mai multe noxe de oxizi de azot.

In Bucuresti sunt aproximativ 700.000 de masini, dintre care aproximativ  350.000 sunt diesel. O cifra destul de alarmanta, avand in vedere felul in care ne afecteaza emisiile de oxizi de azot.

Ca sa iti faci o idee despre efectele lor:

Asupra mediului:

-ploi acide

-smog

-reducerea vizibilitatii

-deteriorarea calitatii apei

Asupra sanatatii:

-tuse

-dureri de cap

-probleme cu stomacul

-iritatii ale cailor respiratorii

–cancer pulmonar

Cand se calculeaza timbrul de mediu se iau in considerare doar emisiile de Co2. Asta ne face sa ne intrebam daca se taxeaza cu adevarat poluarea sau platim timbrul de mediu degeaba.

rca-ieftin.ro

Related Posts

Martori bord: de ce se aprind martorii de bord și ce trebuie să faci?

07/05/2025

Când s-a aplicat legea Anastasia prima dată și ce implică?

04/03/2025

9 contraventii rutiere care duc la suspendarea permisului auto

04/02/2025

Arta de a compara tarifele RCA – Secretele unui calcul corect

09/01/2025
View 23 Comments

23 de comentarii

  1. geo on 23/09/2014 9:27 am

    Adevarat, oxizii de azot se simt cand treci pe langa o masina cu motor Diesel, la stop de ex. Asta e motorul Diesel, utilizeaza temperaturi mari, care „crapa” azotul din aer; motorul Otto degaja mult CO, care nu-i asa de periculos. Dioxid de carbon degajam toti 🙂

    • matei on 24/09/2014 7:30 am

      Tu faci diferenta intre dioxid de carbon (CO2) si monooxid de carbon (CO)?

  2. john on 23/09/2014 9:30 am

    va intreb si eu;de ce se impoziteaza in bucuresti masinile HIBRID la fel ca celelalte?Clasa de poluare este una foarte scazuta si ar trebui sa incurajam populatia la achizitionarea acestora dar se pare ca Dl.Oprescu nu a gandit cu capul cand a dat directiva prin consiliul local pentru impozitare….

    • Laurentiu on 23/09/2014 1:31 pm

      In Bucuresti au fost reduceri la impozit pentru masinile hibrid, initial cu 50% apoi cu 95% dar vazand ca numarul masinilor hibrid cresc dar mai ales ca au inceput sa afle propietarii care au hibrid de aceasta reducere(pentru ca nu beneficiai de reducere decat daca faceai o cerere in sensul asta), au eliminat acea hotarare de consiliu local…

    • tt on 23/09/2014 2:26 pm

      si casa in care stai nu polueaza, asa ca oprescule….

    • mihai a on 24/09/2014 5:14 am

      Domnul oprescu nu gandeste cu capul in general, ce te mira?

  3. Puiu on 23/09/2014 10:03 am

    Asta e .Cati dintre cei care se plang de poluare planteaza 1 pom?
    2 la mana eu am masina diesel si o folosesc doar in weekend si pun in ea doar ulei vegetal (primavara,vara,toamna) ,iar iarna merg doar cand e nevoie (f. putin in weekend) deci poluarea e minima.
    Eu zic ca toti posesorii de masini sa planteze pomi.

    • viorel on 23/09/2014 2:21 pm

      Am plantat cu drag copil fiind, undeva in jud Buzau, in vacanta. Creste inima in mine sa vad O PADURE acolo. Plange ochiul cand vad defrisari IMENSE in Vrancea , zona Gresu-arie protejata!!! si o fabrica de peleti in Covasna, foarte aproape. O investitie austriaca…

  4. Bogdan on 23/09/2014 10:29 am

    La plata timbrului de mediu pentru masinile diesel se plateste mai mult decat la cele pe benzina. Este diferentiere intre motor cu aprindere prin scanteie si motor cu aprindere prin compresie (adica bezina / diesel).

    • Andrew on 26/09/2014 3:41 am

      Vezi ca va fără sa știi. Taxa e aproximativ aceeași dacă e același euro și an, pt ca la motoarele prin comprimare (diesel) se aplica o reducere de vreo 25% deci nu plătești mai mult sau mai puțin.

  5. Catalin.C on 23/09/2014 10:33 am

    Corect ceea ce scrieti voi aici, DAR
    – comparati si compusii rezultati in urma procesului de preparare al celor doi carburanti
    – motoarele diesel pot functiona si cu ulei vegetal (sau chir ulei ars de motor) rezultand noxe mult mai mici
    – motoarele diesel sunt mult mai fiabile decat cele pe benzina => piese de schimb mai putine => noxe mai putine pentru producerea pieselor
    – …
    – …
    – …

    In plus, acum, nimeni nu se gandeste cu adevarat la reducerea poluarii.

    • Laurentiu on 23/09/2014 1:36 pm

      Si motoarele pe benzina pot functiona cu GPL dar si cu etanol care poluaza mult mai putin decat un diesel cu ulei vegetal…

      • cosmin on 23/09/2014 8:18 pm

        cati cu motoare pe benzina investesc intr-o instalatie gpl care dupa ce ca te costa anumita suna iti si injumatateste viata motorului???…eu unu bag ulei vegetal fara nici o modificare si multi altii la fel

  6. gigi on 23/09/2014 10:41 am

    Oamenii ajung sa faca socoteli din astea doar cind sunt bogati. Cind esti sarac te intereseaza sa te coste cit mai putin.
    Daca guvernul ne duce starea de bunastare in sus, ne vom gindi si noi sa ne luam hibride si altele, caci ne vom permite.
    Insa atit timp cit 70% din populatie traieste din asalarii pina in 1000 lei, nimic nu se va schimba

    • Filip on 24/09/2014 8:16 pm

      Foarte bine punctat.

  7. andi on 23/09/2014 11:34 am

    „Cand se calculeaza … sau platim timbrul de mediu degeaba.” – bine spus, timbrul de mediu sau vechea taxa de poloare este platita degeaba, eu cand am inmatriculat masina am platit aproape 700 roni taxa de poloare, fac pariu ca nici macar un amarat de copac nu a fost plantat din banii aia, asa ca mi se rupe ca masina scoate fum si polueaza, eu mi-am platit partea, ca in rest suntem prosti si avem guvernanti smecheri care in loc sa planteze copaci ii baga in buzunar, asta-i partea a 2-a, de aia zic ca suntem prosti pt ca ii lasam.

  8. Razvan on 23/09/2014 1:50 pm

    E foarte adevarat ce spuneti voi aici, insa as veni cu urmatoarele completari:
    – majoritatea masinilor Diesel de la EURO4 in sus au Filtru de particule, ce are ca scop retinerea acestor particule Nox si arderea lor cand filtru ajunge la un anumit nivel, prin procesul numit „regenerare”
    – acesi oxizi de azot(Nox) emisiin atmosfera sunt vizibili sub forma fumului negru emis de orice diesel turat sau in sarcina, deci toate vechiturile care scot asemenea fum sunt cu adevarat periculoase, nu cele noi la care indiferent de turatie sau sarcina nu se vede niciun fum negru la esapament.
    Sunt posesor de diesel si stiu ca NU sunt mai fiabile aceste moatoare, ci din contra: mai sensibile, necesita reparatii si intretinere la anumite componente ce nici macar nu exista la un benzinar simplu. Exista reversul medaliei in cazul oricarei alegeri pe care o facem. Deocamdata un Diesel cat de cat nou (de 2-3 sau mai putin) nu e periculos mai mult decat un motor pe benzina.Parerea mea..

    • Ingineru on 24/09/2014 5:06 am

      Esti pe langa, filtrul de particule retine cenusa, nu NOx. Si benzinarele nu produc cenusa (care e compusa din carbon, nu azot)…

  9. Miki on 23/09/2014 6:28 pm

    Ce ne facem insa ca automobilele mici cu motor Diesel sunt foarte foarte putine in raport cu autocamioanele.locomotivele,vapoarele,vasele fluviale.De capacitate cilindrica nu mai vorbim.Atunci inseamna ca se pregateste din nou ceva in domeniul taxelor.

  10. cosmin on 23/09/2014 8:12 pm

    daca inchidem o persoana intr-un spatiu fara aerisire cu o masina diesel pornita si o alta persoana in acelasi spatiu cu o masina pe benzina cu motorul pornit…..care persoana e prima care moare???…. eu zic ca cea din spatiul in care e masina pe benzina…. deci care polueaza mai mult???..sau n-am dreptate???

    • marrius_vfp on 25/09/2014 2:20 pm

      totul consta in durabilitatea motorului fabricat marile corporatii nu doresc decat sa vanda cat mai mult , dar sa se strice cat mai repede

Categorii
  • Concursuri
  • Infografice
  • Informatii utile Auto si Asigurari
  • Interviu
  • Jurnal de sofer roman
  • Stiri Asigurari
  • Uncategorized
  • Zambet la volan
© 2025 Pint.ro.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.