Pentru a circula pe drumurile publice din România, fiecare șofer trebuie să dețină și numerele de înmatriculare, pe lângă respectarea altor legi și deținerea unor documente. În cazul mașinilor noi, care necesită înmatriculare, sunt obligatorii numerele rosii. Însă când vine vorba despre acte necesare numere rosii, poate vă gândiți că veți avea nevoie de multe documente.
În articolul de față veți vedea ce acte necesare numere roșii vă trebuie, ce reprezintă acele numere roșii provizorii și ce valabilitate au numerele roșii. Pentru a obține numere roșii, mai întâi este necesar să faceți o asigurare de răspundere civilă auto obligatorie. Nu uitați și de asigurare auto, indiferent de vehicul și de experiența dumneavoastră de condus! Asigurarea este obligatorie!
Numere roșii: ce este autorizația de circulație provizorie?
Autorizarea provizorie pentru circulație este un document emis de către Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, care permite circulația temporară a unui vehicul pe teritoriul României. Această autorizație este necesară în diverse situații, cum ar fi:
- achiziționarea unui vehicul nou sau uzat;
- importul unui vehicul din străinătate;
- pierderea sau furtul plăcuțelor de înmatriculare;
- așteptarea eliberării certificatului de înmatriculare.
Inmatriculare auto cu numere rosii: de ce sunt necesare numerele rosii?
Numerele rosii, cunoscute și sub denumirea de înmatriculare provizorie, permit circularea cu mașina imediat după intrarea în posesia ei, chiar dacă nu ați obținut încă certificatul de înmatriculare permanent. Sunt o soluție ideală pentru a vă bucura de noua dumneavoastră achiziție fără a aștepta finalizarea procedurilor.
De ce aveți nevoie de numerele roșii?
- Circulație imediată: nu mai trebuie să așteptați finalizarea procesului de înmatriculare permanentă pentru a vă bucura de mașina dumneavoastră.
- Utilitate în diverse situații: fie că ați achiziționat mașina din țară, fie din străinătate, numerele roșii vă oferă libertatea de a vă deplasa cu ea.
- Simplificarea procedurilor: puteți evita cozile și birocrația implicate în obținerea certificatului de înmatriculare permanent prin apelarea la o firmă specializată.
Cum obțineți numerele roșii?
Aveți două opțiuni:
- personal: vă puteți deplasa la sediul Poliției Rutiere din zona dumneavoastră de domiciliu, iar documentele se depun la această unitate, după care veți depune o cerere pentru obținerea numerelor roșii;
- apelând la o firmă specializată: puteți apela la o firmă care oferă servicii de înmatriculare; contra unei taxe, se vor ocupa de tot procesul (inclusiv de actele necesare), vă vor comunica ce acte sunt necesare pentru numerele roșii, de completarea dosarului și depunerea documentelor la ridicarea numerelor de la Poliție.
Ce valabilitate au numerele roșii?
Dacă vă întrebați care este perioada de valabilitate numere rosii, plăcuțele cu numere roșii (numere provizorii – înmatricularea provizorie) au o valabilitate de 30 de zile de la data eliberării.
Există situații în care nu poate nu reușiți să înmatriculați definitiv mașina, iar în acele cazuri aveți dreptul la o prelungire de 60 de zile pentru circulație provizorie (adică puteți păstra acel rând de numere roșii pentru 60 de zile, astfel vor fi valabile încă 60 de zile).
Începând cu anul 2021, aveți posibilitatea de a opta pentru o valabilitate a numerelor roșii de 90 de zile, cu condiția ca polița RCA să poată acoperi această perioadă. Amintim încă o dată faptul că aveți nevoie de RCA numere rosii!
Pentru un autovechicul pentru care nu s-a mai eliberat niciun set de numere provizorii, primul set de numere rosii provizorii (primele rânduri de numere roșii) se poate elibera pe o perioadă de 90 de zile, însă, așa cum am amintit anterior, pentru această situație polița RCA trebuie să fie valabilă pentru minimum 90 de zile.
La numere rosii trebuie rovinieta?
Rovinieta numere rosii nu este obligatorie. Rovinieta este obligatorie pentru șoferii care circulă pe drumurile din România. O puteți achiziționa pentru diferite perioade de timp și va fi plătită în funcție de perioada pe care ați ales-o. Altfel spus, rovinieta nu face parte din calupul de acte numere rosii.
Cu toate acestea, potrivit CNAIR, posesorii de numere roșii nu trebuie să plătească rovinieta, atât timp cât acele numere rosii sunt valabile. Autovehiculul va avea numere roșii pe o perioadă de 90 de zile.
Acte necesare numere rosii – înmatricularea provizorie și taxe numere rosii
În rândurile următoare veți vedea care sunt acele acte necesare pentru numere rosii de care aveți nevoie pentru numerele roșii și ce taxe trebuie să achitați.
- Cererea solicitantului: completată cu datele corecte și semnată de către titularul vehiculului.
- Copia contractului RCA: copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia.
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului (original şi copie) de proprietate al vehiculului: certificatul de înmatriculare (pentru vehiculele înmatriculate în România) sau alt document echivalent și emis de autoritățile străine în cazul vehiculului înmatriculat în străinătate).
- Documentele de înmatriculare străine (dacă este cazul): certificatele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original și în copie; în lipsa acestor documente – adică nu ai aceste documente, autorizația provizorie pentru circulație se va efectua pentru o perioadă de maximum 5 zile, însă nu poate depăși data la care expiră asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie.
- Actul de identitate al solicitantului: în original (în cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora.
- Dovada plății contravalorii autorizației de circulație provizorie: 13 lei vei plăti (taxa numere rosii va include și această plată)
- Dovada plății contravalorii plăcuțelor provizorii costă 40 de lei.
- Copia declarației vamale (dacă este cazul): Necesară pentru vehiculele achiziționate din afara UE pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile.
- Procură specială autentificată de notarul public: necesară în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul vehiculului.
Vizită la DRPCIV numere rosii
Puteți circula cu masina nou achiziționată numai dacă ați primit numerele rosii, pe care le obțineți după încheierea poliței RCA și ați strâns acele documente necesare numere rosii. Va trebui să achitați și suma corespunzătoare contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie a vehicului – adică autorizație de circulație provizorie (veți avea nevoie și de dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie).
De asemenea, veți face copii xerox după polița RCA, dar și după chitanța de plată a taxei pentru acel set de numere roșii (dovada plăţii contravalorii plăcuţelor). Urmează să mergeți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru depunerea dosarului.
Numerele roșii le pe primi în decurs de câteva ore de la depunere dosarului, în funcție de programul de lucru al DRPCIV. Nu uitați faptul că autorizația provizorie și numerele roșii sunt valabile 30 de zile.
Pentru eliberare numere rosii, așa cum am menționat anterior, după ce ați depus câteva acte pentru numere roșii, noile plăcuțe cu numere provizorii le veți primi în decurs de câteva ore. Pentru numere rosii, valabilitate aveți timp de 60 de zile.
Aveți nevoie de asigurare auto? Pint.ro vă stă la dispoziție!
Vă putem ajuta cu polițe de asigurare RCA, CASCO, asigurare pentru călătorie, pentru locuință, dar vă oferim și asistență rutieră sau rovinieta! Accesați site-ul nostru și contactați-ne pentru o ofertă personalizată!